naar top
Menu
Logo Print

TEGELS

Ook tegels zijn geschikt bij renovatiewerken. Omdat je vaak met een beperkte opbouwhoogte zit, kies je hier beter voor een renovatietegel. Die zijn slechts enkele millimeters dik, maar toch voldoende stevig. Ze kosten iets meer dan een normale tegel, maar besparen je wel wat sloopwerk.

 

Plaatsing

Bij het tegelen is de voorbereiding en de ondergrond van groot belang.

  • Tegels op tegels
400pxPlaats je de tegels op een bestaande tegel- of gietvloer, dan is het vooral belangrijk dat je start van een egale, vaste vloer. Controleer eerst de hoogteverschillen. Is het hoogteverschil groter dan 3 millimeter, dan egaliseer je beter eerst je vloer. Ook ontbrekende stukken vloer vul je best met een vulmiddel en/of een egalisatiemortel. Loszittende tegels verwijder je eveneens of lijm je terug vast. Ook de voegen moeten proper zijn. Nadat je de vloer hebt gecontroleerd, moet je deze verder voorbereiden. Ontvet eerst goed de oude vloer, zodat de volgende lagen zullen hechten op het gladde oppervlak. Breng daarna een goede hechtprimer aan. Zorg dat je vloer volledig droog is, en breng daarna de tegels aan met een flexibele tegellijm, geschikt voor deze toepassing.

 

  • Tegels op houten vloeren of parket
Ook op een houten vloer kan je tegelen, maar ook hier is een goede voorbereiding van de ondergrond de sleutel tot een geslaagde renovatie. Is je houten vloer rot, dan moet die sowieso eerst vervangen worden. Beschadigde planken moet je vernieuwen en loszittende planken moeten weer vastgemaakt worden. De houten vloer moet nu voldoende stabiel zijn. Is dit niet zo, dan plaats je best nog een verstevigende plaat (bijvoorbeeld multiplex) voor je doorgaat. Ontstof dan eerst goed je vloer en voorzie een randvoeg. Is je houten vloer voldoende stabiel, dan kan je hierop voortwerken. Schuur je planken dan voldoende glad en maak deze daarna volledig stofvrij. Breng een geschikte primer aan en voorzie een randvoeg van ongeveer 5 millimeter. Lijm een ontkoppelingsmat vast op je bestaande vloer. Je kan ook werken met zwaluwstaart platen en een laag chape. Hierop kan je vervolgens tegelen met een gepaste tegellijm, geschikt voor deze toepassing. Bij het tegelen op een houten ondergrond zijn er wel een aantal beperkingen. Indien je tegelt in de badkamer, dan zal je extra aandacht moeten besteden aan het waterdicht maken van je tegelvloer, zodat de houten ondergrond niet beschadigd wordt. Bij grotere oppervlaktes is tegelen af te raden omdat je houten vloer zou kunnen doorbuigen onder het gewicht van de tegels.

 

  • Tegels op laminaat, vinyl,…

In principe kan je zelfs tegelen over andere vloeren zoals laminaat of vinyl. Toch is dit niet aan te raden. Het is beter deze oude vloer te verwijderen om latere problemen met vocht of een instabiele ondergrond te vermijden.