naar top
Menu
Logo Print

GIETVLOER

 

400px

Op een bestaande vloer kan je een gietvloer aanbrengen. Die zijn hiervoor perfect geschikt omdat ze slechts enkele millimeters dik zijn en ze ook kleine oneffenheden kunnen opvangen. In principe kan dit zelfs over een laminaat, parket of vinyl, hoewel het toch aan te raden is om deze eerst te verwijderen om zeker te zijn dat de ondergrond geschikt is. De gietvloeren zijn daarnaast waterdicht en makkelijk reinigbaar.

 

Soorten

Er bestaan veel verschillende variaties in gietvloeren maar ze zijn in een aantal soorten in te delen.

 

400px
  • De Epoxy gietvloer heeft vooral een industriële toepassing. Hij is goedkoper, maar is vatbaar voor scheuren en kan verkleuren door het zonlicht.

 

400px
  • De polyurethaan gietvloer is elastischer en daarom beter geschikt voor de particuliere woning omdat die minder snel gaat scheuren en ook krasbestendig is.

 

 

 

 

Vervolgens heb je nog de cementgebonden gietvloer en troffelvloer. Hoewel deze strikt genomen geen gietvloeren zijn omdat ze niet de zelfnivellerende eigenschappen hebben, worden ze toch onder deze categorie ingedeeld.

 

400px
  • De cementgebonden gietvloer evenaart het effect van gepolierd beton. Hij wordt iets dikker geplaatst dan de andere gietvloeren (4 à 8 mm) en vereist nog een afwerklaag in epoxy, lak of wax om deze waterdicht te maken.

 

  • De troffelvloer is een mengeling van zand en epoxy of polyurethaan. Deze gietvloer is iets ruwer, maar erg sterk en slijtvast.

 

 

 

 

  • Naast de gietvloeren zijn er trouwens ook egalisatiemiddelen die meteen als vloerbedekking kunnen dienen.

bekijk hier hoe Roger een egalisatie aanbrengt als vloerbedekking

 

Plaatsing

Het plaatsen van een gietvloer is een zeer intensief en secuur werk. Er wordt gewerkt in verschillende lagen die elk perfect glad en voldoende droog moeten zijn voor de volgende laag kan verwerkt worden. Wie kiest om dit zelf te plaatsen, laat zich dus best voldoende informeren over de eigenschappen van de gietvloer en de correcte plaatsingswijze. Hou er ook rekening mee dat elke ondergrond ook een specifieke voorbereiding vereist vooraleer je aan de gietvloer kan beginnen. 

bekijk hier hoe Roger een Epoxy gietvloer plaatst