naar top
Menu
Logo Print

DE WINNAARS VAN DE OSB-CHALLENGE 2017!Dit schooljaar daagde DOBBIT alle secundaire scholen en hogescholen uit met de OSB Challenge. Deze challenge hield in dat je een ontwerp uit 1 of meerdere OSB-platen construeerde. De grote uitdaging was om het plaatmateriaal zo optimaal mogelijk te benutten en een zo klein mogelijk verlies bij de uitwerking na te streven. Elke deelnemer had vrij spel in het kiezen wat hij/zij construeerde.

Ondertussen zijn de winnaars van de OSB-Challenge bekend. Tijdens de uitreiking van de DOBBIT Best Choice labels, vergezeld door een sfeervol galadiner, werden de winnaars van de OSB-Challenge bekendgemaakt.

Deze projecten kwamen als winnaars uit de bus:

LOUNGE ZETEL

Dit is een comfortabele, moderne zetel die die zowel geschikt is voor de particuliere markt als voor openbare gebouwen. Voor thuis-gebruik is de opening achteraan opvallend: de zetel heeft een dubbel gebruik als kattenhuis. De gestandardiseerde onderdelen zijn makkelijk zelf te zagen, maar evengoed te vertalen voor industriële productie. Bij het ontwerpen was vooral het vinden van de juiste curve een uitdaging. Er werden twee OSB platen gebruikt: de curves pasten mooi tegenover elkaar. Montage gebeurde met lijm en schroeven, afweking met vernis.

Ontwerp: Robin Noëz
School: VTI Veurne, Houtbewerking 6e jaar

POKETAFEL

Deze salontafel kun je verlengen. De ronde vorm van het uitschuifbare gedeelte is gebaseerd op de Pokébal. Bij het ontwerpen werd er vooral gezocht naar een goede plaats om het verlengstuk op te bergen. Ook de glijdende delen vormden een uitdaging. Door het zaagschema herhaaldelijk aan te passen, lukte het om de tafel te maken met anderhalve OSB-plaat. Voor de poten werden twee diktes OSB tegen elkaar gezet, zo wint de tafel stevigheid. Deuvels en schroeven zorgen voor de verbinding. Drie lagen vernis zorgen ervoor dat de tafel bestand is tegen heel wat.

Ontwerp: Loïc Catherine, Tom Christophe, Thibaut De Busschère, Axel Devlésaver, Norge Javaux, Laurent Libert, Dorian Musette, Clément Strale, Théo Thirifays
School: Centre Asty-Moulin (Institut Technique de Namur), 4ème Technique de qualification en Industrie du bois

PROJECT SHIFT
Deze opbergkast is modulair. De twee delen kunnen ten opzichte van elkaar verschuiven. Op die manier past het hangkastje zich aan aan de functie.

Ontwerp: Maarten Steinhauser, Steve Van Schoor
School: Thomas More, Interieurvormgeving 2e jaarTot slot sleepte het 5de jaar Houtbewerking van het VTI Oostende Petrus en Paulus Campus West de publieksprijs in de wacht met hun multifunctionele zitbank.


MULTIFUNCTIONELE ZITBANK

Dit is een eenvoudige verplaatsbare zitbank die multi-functioneel is, met een lade voor boeken en dergelijke, een telefoonhouder en een drankhouder. Je kan comfortabel naar televisie te kijken of een boek te lezen en daarnaast een drankje drinken en je telefoon naast je leggen, en erna je boek of televisiebakje makkelijk of te bergen. Het uitfrezen van de lade en de telefoonhouder en het gat voor het drankenhoudertje was technisch het moeilijkst. Er is veel tijd gestoken in het afwerken, het zeer goed opschuren en het vernissen met een watergedragen trappenvernis. Er waren vijf OSB platen nodig. Ze werden verbonden met deuvels en schroeven.

Ontwerp: Kenzo De Witte, Thomas Broucke
School: VTI Oostende Petrus en Paulus Campus West, Houtbewerking 5de jaar