naar top
Menu
Logo Print
04/04/2018 - ANDY CAMPE

PLANTENREK IN SCANDINAVISCHE STIJL ZELF MAKEN MET HANDIG BOUWPLAN

scandinavisch rekEen stijlvolle etagère om te pronken met je kamerplanten? Als doe-het-zelver kriebelt het uiteraard om die zelf te maken. De basisstructuur van het plantenrekje bestaat uit dennenhout. Voor de draagplanken is de keuze gevallen op gemelamineerde spaanplaten. Die zijn op maat gezaagd. Als het hout verzaagd is, is de kernstructuur echter zichtbaar. Dat moet je met een melamineboordje afwerken.

Bekijk de video

Download het bouwplan

 

ALLES OP MAAT

voorboren rek

De etagère is eigenlijk gemaakt uit twee laddervormen die aan elkaar bevestigd worden. Alle onderdelen moeten eerst op maat worden gezaagd. Dat geldt zowel voor de verticale staanders, de verbindingsstukken uit rondhout als de draaglatten. De draaglatten krijgen ook een halve boring. Klem de latten van gelijke grootte aan elkaar vast en boor op de juiste afmeting. Doordat je tijdens het boren beide latten meepakt, krijgt elke lat dan een halve boring.

AFRONDEN

afronden rek scandinavischAlle houten latten en staanders krijgen nu nog een ronde afwerking mee. Met een simpele dop van een fles kan je die ronding gaan overtekenen. Fixeer de houten latten stevig vast en begin te zagen met de decoupeerzaag. Na het uitzagen is het van belang om de houten latten nog wat fijner af te werken. Doordat het hout geschuurd wordt, krijgt het niet alleen een mooier resultaat, maar zal het ook veel beter de kleurloze houtbehandeling opnemen die we later nog zullen uitvoeren.

SAMENSTELLEN VAN FRAMES

zelf plantenrek maken diy scandinavische stijl bloempottenrekVul eerst de gaten van een lange, schuine staander met wat houtlijm. Plaats de (lange) rondhouten verbindingsstukken erin. Bevestig daarna de tweede grote staander op het geheel, conform de voorgeboorde gaten. Uiteraard opnieuw met wat houtlijm. Klem de delen tijdens het drogen. Herhaal dit nogmaals voor de kortere, rechte staanders. Ditmaal gebruik je de kortere rondhouten stokken. Voor je het geheel dichtmaakt met de tweede staander, moet je over het rondhout telkens twee draaglatten schuiven. Je hebt nu twee laddervormen. Het rechtopstaande deel is korter en smaller, en heeft over elke sport twee draaglatten. Dit rechtopstaande deel, past perfect tussen het schuine deel, dat langer en breder is. Bovenaan moet je die twee delen verbinden. Dat doe je met een moerbout.

MELAMINEAFWERKING

DIY design scandinavisch rek melamine afwerkingDe op maat gezaagde melanineplaten werken we af met een melaminelint. Om beter te kunnen werken, klem je telkens de plaat vast. Je moet namelijk een voldoende en gelijkmatige druk op de boord kunnen zetten met de strijkijzer. Warm de strijkijzer eventjes op en duw naar beneden, terwijl je de strijkijzer vooruit laat glijden. Daarna koel en egaliseer je de strook door er met een blokje hout over te wrijven in één vlotte beweging. Vijl nu nog de randen van de melamineboorden af. Voer een lichte druk neerwaarts en tegelijk zijdelings. Schuur nadien nog eens lichtjes op.

LEGPLANKEN MONTEREN

melamine planken scaninavisch stijl design bloempotten rek doe het zelf maken

Als laatste stap zet je ook de melaminelegplanken vast op de dragers. Van onderuit vastschroeven in de voorgeboorde gaten en je bent klaar.

 

 

Download het bouwplan