naar top
Menu
Logo Print

3. ONDERVLOER PLAATSEN

Je ondergrond ligt nu effen, maar een ondervloer moet nog de kleinere oneffenheden opvangen. Daarnaast zorgt deze ook voor geluidsdemping.

WELKE ONDERVLOER KIEZEN?
LEGRICHTING VAN HET LAMINAAT BEPALEN
ONDERVLOER PLAATSEN

WELKE ONDERVLOER KIEZEN?

Ondervloer laminaat

Ondervloeren bestaan in tegelvariaties, maar de meeste soorten zijn stroken die je uitrolt. Desgewenst kun je kiezen voor een variant die voor extra geluidsisolatie zorgt. Vormt opstijgend vocht uit de ondergrond een probleem, dan kan een ondervloer met vochtremmende folie uitkomst bieden.

Beschik je over een vloerverwarmingssysteem, zorg dan ook voor een gepaste ondervloer die daartegen bestand is.

LEGRICHTING VAN HET LAMINAAT BEPALEN

Ondervloer leggen laminaat

Op dit moment moet je al beslissen in welke richting je je laminaat zult leggen, want deze zal haaks op de ondervloer geplaatst moeten worden. Of je je laminaat in de lengte of in de breedte legt, hangt deels af van persoonlijke smaak, maar toch zijn er 2 objectieve aspecten waar je rekening mee moet houden: de lichtinval en de haaksheid van de ruimte.

Het is natuurlijk mooi als de laminaatplanken in dezelfde richting lopen als het licht, maar nog belangrijker is de vraag of de muren in de kamer haaks op elkaar staan. Is dat niet zo, dan kun je de planken beter in de breedte leggen; anders zou je immers te veel planken schuin moeten afzagen. Ook zou je daardoor benadrukken dat de muren niet haaks staan.

ONDERVLOER PLAATSEN

Ondervloer leggen laminaat

Heb je beslist in welke richting je laminaat zal komen te liggen, dan kun je nu de ondervloer in de omgekeerde richting leggen. Rol de stroken uit over de grond en snijd ze op maat met een breekmes. Leg zo strook na strook naast elkaar.

Over het algemeen moet je de naden tussen de stroken afplakken met een aluminiumtape, zodat je een dampdicht geheel krijgt, maar bepaalde soorten zijn zelfklevend. Plaats de stroken in ieder geval niet over elkaar heen; anders zou de ondervloer op die plaats te dik worden. Moet er ergens een uitsparing komen, dan snijd je die gewoon uit met je breekmes.