naar top
Menu
Logo Print
30/11/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

ALLES OVER LUCHTVERWARMING

Bij luchtverwarming worden verwarming en ventilatie samengenomen in één systeem die voor een constante luchtcirculatie zorgt. In tegenstelling tot vloerverwarming, radiatoren of convectors, maakt luchtverwarming geen gebruik van water. In dit artikel overlopen we de basisprincipes ervan.

HOE WERKT HET?
WAAROM LUCHTVERWARMING KIEZEN?
ONDERHOUD

HOE WERKT HET?

luchtverwarmingBij een luchtverwarmingssysteem wordt er gebruik gemaakt van kanalen, roosters en buizen die zorgen voor de verspreiding van warme lucht. Hoe die kanalen liggen, wordt vooraf berekend afhankelijk van de oppervlaktes van de te verwarmen ruimtes en waar de cv-ketel zich bevindt. De kanalen worden dan in de chape, wand of kelder ingewerkt.

Doorheen een luchtverwarmingssysteem is er een continue circulatie van warme lucht die de hele woning verwarmt. De lucht wordt in de cv-ketel aangezogen en via de kanalen doorgevoerd. De lucht bereikt zo de roosters in de te verwarmen ruimtes. Dit is een circulair proces: de lucht wordt eerst afgezogen, dan gefilterd en vervolgens opgewarmd in de cv-ketel en vervolgens opnieuw verdeeld.

ventilatie systeem-bDe kanalen van een luchtverwarmingssysteem kunnen ook gebruikt worden voor een ventilatiesysteem D. Zo kan dit systeem ook vochtige lucht uit een badkamer of keuken naar buiten voeren na warmterecuperatie via een warmtewisselaar - die gerecupereerde warmte wordt vervolgens gebruikt voor de luchtverwarming.

De kanalen worden ook geïsoleerd om warmteverlies zoveel mogelijk tegen te gaan.

WAAROM LUCHTVERWARMING KIEZEN?

Luchtverwarming biedt tal van voordelen:

luchtverwarming
  • Luchtverwarming is een plaatsbesparende vorm van verwarming die sneller opwarmt dan vloerverwarming en zich gemakkelijk kan aanpassen.
  • De lucht wordt constant gefilterd.
  • Je kan een luchtverwarmingssysteem uitbreiden met airconditioning, bevochtiger of extra filter.
  • Doordat een luchtverwarmingsinstallatie uitgerust is met een warmtewisselaar, kan tot 90% van de warmte van de afgevoerde lucht worden hergebruikt.
  • Er moet geen plaats worden gemaakt voor radiatoren of convectoren, wat het vooral bij nieuwbouw een interessante keuze maakt. Bij renovaties is het dan weer minder vanzelfsprekend, gezien er van in het begin rekening gehouden moet worden met hoe en waar je de roosters en kanalen gaat inbouwen.

ONDERHOUD

convectorputLuchtverwarming zit goed weggewerkt, maar heeft wel van tijd tot tijd onderhoud nodig. De filters moeten regelmatig gereinigd of vervangen worden om het binnen aangenaam en gezond te houden.