naar top
Menu
Logo Print
12/10/2019 - PIETER CHERLET

KIES DE JUISTE HOUTLIJM

Met houtlijm kan je een heel sterke verbinding maken. In heel wat gevallen is de lijmverbinding zelfs steker dan het hout. Toch zijn er enkele zaken die je moet weten voor je met houtlijm aan de slag gaat. We zetten één en ander op een rijtje.

PVAC-HOUTLIJM
PU-LIJM
GEBRUIKSTIPS

PVAC-HOUTLIJM

pvac-houtlijmPVAC-houtlijm, voluit Polyvinylacetaat, is de bekende witte houtlijm. De lijm hardt uit doordat het vocht wegtrekt uit lijm, dat gebeurt via de houtvezels.

Er zijn verschillende klassen houtlijm:

  • D1- en D2-houtlijm zijn geschikt voor binnentoepassingen. Bij blootstelling aan vocht kan D1-lijm lossen. D2-houtlijm kan kortstondige blootstelling aan hogere luchtvochtigheid verdragen.
  • D3- en D4-Houtlijm zijn voor binnen en buiten geschikt, voor toepassingen waar er langdurig contact is met vocht kies je het best D4.

PU-LIJM

pu-lijmPolyurethaanlijm, kortweg PU, wordt ook wel eens bruislijm genoemd.De verlijming gebeurt doordat de stoffen in de lijm in aanraking komen met vocht in de lucht en in het hout. De reactie wordt gekenmerkt door het ontstaan van kleine belletjes, vandaar de naam bruislijm.

Zorg ervoor dat de lijm niet in een te dikke laag wordt aangebracht, anders zal de lijm in het midden moeilijk uitharden. De lijm zet wat uit tijdens het uithardingsproces, ze heeft dus een licht vullend vermogen.

3 HANDIGE GEBRUIKSTIPS

Wend je houtlijm goed aan met de volgende tips:

lijmklemmen
  • Houtlijm moet je klemmen om een goede hechting te verzekeren. Er zijn heel wat methodes om te klemmen. Lijmklemmen zijn de meest voor de hand liggende en effectieve methode.
  • Je hoeft slechts 1 zijde in te lijmen, zo is je lijmlaag zeker niet te dik. Let wel op dat je bij het samenbrengen van de onderdelen de lijm niet wegschraapt.
  • De kopse zijde van hout (waar je de jaarringen ziet) heeft grotere poriën, de lijm kan daar intrekken met een zwakke verbinding als resultaat. Gebruik deuvels of een andere houtverbindingstechniek om de kopse kant te verbinden.