naar top
Menu
Logo Print
12/10/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

6 VAAK VOORKOMENDE PROBLEMEN BIJ HOUT EN HOE ZE OP TE LOSSEN

Een slecht onderhouden raamkozijn waarvan de verf bladdert. Een oude tafel uit het tuinhuis is ten prooi gevallen aan houtrot. Een vintage kast op de kop getikt maar die is aangetast door houtworm? Zolang het hout niet tot in de kern is beschadigd, is de kans groot dat het hout te redden valt. Enkele tips opgesomd!

HOUTROT
HOUTWORM
KLEINE GATEN WEGWERKEN
VERNIEUWEN
TIP UIT HET ATELIER: BARST WEGWERKEN
TIP UIT HET ATELIER: PUT WEGWERKEN

HOUTROT

houtrotHoutrot ontstaat in vochtige omstandig­heden. Sporen of microscopische korreltjes kunnen dan gaan kiemen en schimmels vormen.

Wat kan je eraan doen? Kijk eerst hoe groot de aantasting is. Verkruimelt het hout tot in de kern? Dan vervang je best de lade, het tafelblad of de stoel­poot meteen helemaal.

schurenLokale schade pak je anders aan. Verwijder eerst het aangetaste deel met de beitel of schuur­machine. Ontstof het oppervlak en ontvet alvorens je aan de behandeling begint.

impregneermiddelBreng daarna een houtrot­impregneermiddel aan. Dat is doorgaans een kleurloos product dat je meteen kan instrijken met een verfborstel of -rol. Bij sommige merken is dat een tweecomponenten­middel die je nog even moet aanmaken.

Het product dringt diep door in het hout en doodt alle organismen die voor houtrot zorgen.

HOUTWORM

houtwormAntieke meubelstukken. Dakbalken van oude woningen. Je treft er vaak hout­worm in terug. Het gaat om een kever die zich een weg doorheen het hout eet waardoor het structureel gaat verzwakken.

Voor dragende constructies is dit zelfs gevaarlijk. Miniscule gaatjes waar boormeel uit valt, toont aan dat de nakomelingen van de houtkever actief zijn.

afbijtmiddelHoe bestrijd je houtworm? Verwijder eerst de oude verf, beits- of vernislaag. Dat kan door te schuren, of door het oppervlak met een afbijtmiddel te behandelen. Verwijder daarna stof en vuiligheid vooraleer je aan de slag gaat met een houtwormverdelger. Dit impregneermiddel komt meestal met een injectiespuit of pipet waarmee je gaatje per gaatje moet aanpakken.

In andere gevallen strijk je het product in met een verfborstel. Het impregnerend middel werkt curatief én preventief. Het doodt de aanwezige houtworm en beschermt het hout op lange termijn.

KLEINE GATEN WEGWERKEN

vulpastaMinimale openingen of scheuren kan je weg­werken met kneedbare houtvulpasta. Je brengt het op dezelfde manier aan als plamuur. De pasta kan na uitharden wat ‘invallen’. Breng dan simpelweg nog een tweede laagje aan.

Eenmaal droog schuur je alles fijn op ter voorbereiding van het schilderwerk. De vulpasta gebruik je eveneens om verzonken nagels of schroef­koppen weg te werken.

VERNIEUWEN

vernieuwenIs je houten werkstuk erg aangetast? Dan zit er niets anders op dan het onderdeel volledig te vernieuwen. Hier komt een beetje de handig­heid van de doe-het-zelver van pas. Een nieuw front­paneel uit resthout met de gerecupereerde scharnieren. Een kapotte achterwand van de kast herstellen door er een nieuwe plaat aan te schroeven of verlijmen. Een nieuw schap inwerken met deuvels …

Het moet alleen de moeite waard zijn voor al het werk dat je eraan hebt. Voor een vintage meubelstuk waar je mee kan pronken heb je al meer moeite over dan een goedkoop kastje uit je atelier.

TIP UIT HET ATELIER: BARST WEGWERKEN

barst egwerkenEen kier omdat het hout is gaan kromtrekken? Maak een spie die je makkelijk in de scheur kan laten vallen. Indien mogelijk gebruik je resthout van het hetzelfde hout als je werkstuk. Zo werk je de barst het mooist weg.

Strijk het stukje hout wel eerst in met wat houtlijm. Wat van de spie eventueel uitsteekt, werk je weg met de beitel of schuur je mooi egaal op.

TIP UIT HET ATELIER: PUT WEGWERKEN

put wegwerkenEen ferme put door een onvoorzichtigheid? Een constructiefoutje herstellen? Lijm er een klein blokje in vast. Minimale putjes kan je ook opvullen met zelfgemaakte kneedbare pasta. Recupereer houtmeel van je klus en meng het met wat houtlijm om een kneedbare vulling te maken.

De kleur van de pasta zal qua kleur identiek zijn aan de houtsoort die je gebruikte voor de klus. Na uitharden kan je het oppervlak terug glad schuren.