naar top
Menu
Logo Print
05/10/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE JE TOILET KIEZEN

Een toilet bevindt zich in huis meestal in een apart kamertje, maar het is handig om ook in de badkamer een te hebben staan. In veel woning staat er nog een gewoon staand toilet, al worden hangtoiletten, vooral uit esthetisch oogpunt, steeds populairder. We overlopen in dit artikel welk model je nu het best kiest in je badkamer.

STAAND VS HANGEND
DOUCHETOILET
TOILETBRIL EN -DEKSEL
SPOELKNOP

STAAND VS HANGEND

STAAND TOILET

staand toilet

Staande toiletten staan met een toiletvoet op de badkamervloer. Omdat deze gemakkelijker zijn te installeren, zijn dit ook de goedkoopste toiletten. Je hoeft ze enkel aan de vloer vast te maken en aan te sluiten op de wateraan- en afvoer. Je kan er voorts voor kiezen om de afvoer in de grond of door de muur aan te sluiten.

Ook qua onderhoud bieden ze een voordeel, omdat de vlotter en de spoelbak gemakkelijk te bereiken zijn. Staande toiletten bestaan uit één of uit twee delen, namelijk met een vaste en met een losse stortbak. Er zijn ook modernere uitvoeringen met een inbouwreservoir - iets dat eerder ypisch is voor hangwc's.

HANGTOILET

Hangtoiletten of inbouwtoiletten worden aan een frame opgehangen en aan de badkamermuur (meestal tegen een voorzetwand) en tegen de vloer gemonteerd. Hangtoiletten hebben geen zichtbare stortbak, maar hebben standaard een inbouwreservoir, wat alvast voor een esthetisch voordeel zorgt.

Doordat je de hoogte van de zitting kan aanpassen naar jouw wensen, biedt het ook op het vlak van comfort een voordeel tegenover staande toiletten. Voorts zijn hangtoiletten ook aantrekkelijker omdat je eronder gemakkelijker de vloer kan kuisen dan bij een staand toilet.

hangtoiletHoe je de voorzetwand aankleedt, kan je zelf nog kiezen. Meestal bestaat dat uit waterdichte MDF-panelen, maar je kan naar afwerking toe ook kiezen voor kunststof panelen, acrylpanelen of je kan tegels plaatsen. Doordat het spoelreservoir achter een wand zit, heb je alvast minder lawaai. Om dat nog te verminderen, kan je ook gaan isoleren tussen het toilet en de voorzetwand.

Ben je van plan om zelf een hangtoilet te plaatsen? Lees hier na hoe je dat aanpakt.

 STAAND

  • Relatief goedkoop
  • Gemakkelijk te installeren
  • Gemakkelijk te onderhouden

 HANGEND

  • Cleanere look
  • Beter te kneden naar je comfort
  • Minder lawaaihinder

DOUCHETOILET

douchetoiletVoor wie zijn toiletervaring ook écht een ervaring wil maken, kiest voor een douchetoilet. Dat is een luxetoilet waarbij jegeen toiletpapier nodig hebt. Het toilet is in plaats daarvan met een waterstraal uitgerust die je meestal naar eigen wensen kan aanpassen naar intensiteit en warmte toe. De meeste luxetoiletten zijn eveneens uitgerust met een droogfunctie.

De zitting wordt bij heel wat modellen ook naar een hoger niveau getild en kan verwarmd worden en/of automatisch open- en dichtklappen. De bediening van dat alles gebeurt dan met een afstandsbediening.

Een douchetoilet kan zowel een hang- als een staand toilet zijn, maar voor de modernste look kan je gaan voor een hangend douchetoilet.

TOILETBRIL EN -DEKSEL

toiletdkselWe kennen allemaal de standaard wc-bril en het geluid dat die kunnen produceren als iemand die per ongeluk uit zijn handen laat glippen. Daarom worden toiletten tegenwoordig vaak met een zogenaamde soft-close bril uitgerust, dat is een wc-bril die traag en stil naar beneden gaat. Je hebt ook afneembare zittingen met een kliksysteem, deze maken het dan weer gemakkelijker om je toilet te onderhouden.

Toiletten zelf bestaan meestal uit witte keramiek. Het deksel hoeft echter niet altijd uit hetzelfde materiaal te verstaan. Vaak wordt er gekozen voor bijvoorbeeld een MDF-afwerking.

SPOELKNOP

spoelknopDe klassieke spoelknop is iets dat steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Tegenwoordig worden wc’s met een spaarknop geïnstalleerd – met een knop voor kleine en andere voor grote boodschappen.

Daarmee bespaar je op je waterfactuur. Tegenwoordig bestaan er ook toiletten die werken met sensoren.