naar top
Menu
Logo Print
21/09/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE ASBEST HERKENNEN IN JE VLOERBEKLEDING

Bezig aan de renovatie van een huis? Pas op met oude vloerbekleding, want die kan asbest bevatten.  We leggen uit hoe je asbest gemakkelijk herkent in je vloerbekleding.

IN EEN VINYLVLOER
IN EEN TAPIJTVLOER

In geval van twijfel, neem altijd een staaltje en laat het onderzoeken in een erkend asbestlaboratorium.

IN EEN VINYLVLOER

vinylvloerAsbest kan verwerkt zitten in vinyl vloerbekleding. Dit kan zowel in kamerbrede vinyl zijn, als in afzonderlijke vinyltegels.

KAMERBREDE VINYL

Als je bij een eventuele beschadiging in de bekleding ziet dat de onderlaag kartonachtig is, kan dat kartonlaagje asbest bevatten.

AFZONDERLIJKE VINYLTEGELS

Bij afzonderlijk gekleefde vinyltegels kan het asbest ook in de vinyl zelf zitten en/of in de zwarte onderlaag. Is die lijmlaag doorzichtig of bruin? Geen probleem. Is ze zwart? Dan kan er asbest in zitten.

IN EEN TAPIJTVLOER

vloer

Vilt is in eerste instantie niet verdacht. Als er bij vloerbekleding zoals een vast tapijt echter zwarte lijm wordt gebruikt, zal die waarschijnlijk eveneens asbesthoudend zijn. 

Onder het tapijt, maar ook onder andere vloerbedekkingen, kan er nog een oude vinylvloer liggen. Ook daar moet je dan steeds uitkijken voor een kartonachtige onderlaag, afzonderlijke vinyltegels of zwarte lijm.

NEEM EEN STAAL

staalWees steeds voorzichtig bij afbraak- en renovatiewerken van oude huizen. Start van een gedegen asbestinventaris en bij twijfel laat je een staal onderzoeken in het labo.

Meer informatie over asbest vind je op de website van de OVAM: www.asbestinfo.be