naar top
Menu
Logo Print
21/09/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE VERBORGEN ASBEST OPSPOREN

Een oud huis dat je wil renoveren? De kans is groot dat je met asbest te maken zult hebben, maar soms zit het daar verwerkt waar je het in de eerste plaats niet zou verwachten. Asbest werd immers toegepast in allerlei soorten bouwmaterialen, soms zelfs in toepassingen waar je het in de eerste plaats niet zou verwachten. We overlopen enkele veel voorkomende plaatsen waarin asbest kan voorkomen:

IN SCHOUWEN, VENSTERBANKEN EN DORPELS
IN DE DICHTINGSKOORD VAN EEN KACHEL
IN DE KEUKEN
IN DE BADKAMER
IN LEIDINGISOLATIE

Asbest zit verwerkt in meer dan 3500 toepassingen, informeer je dus zeker op voorhand in welke toepassingen er allemaal asbest zit. Bij een vermoeden van asbest is het in elk geval het best om ervan uit te gaan dat het asbest bevat tot het tegendeel bewezen is.
De stelregel is om altijd een staal te nemen en te laten analyseren in een erkend laboratorium.

Een erkend verwijderaar is enkel verplicht voor een aantal speciefieke toepassingen. Dat staat allemaal op asbestinfo.be.
De meeste asbesthoudende toepassingen mogen door zowel particulieren als gewone aannemers verwijderd worden. De manier van verwijderen is natuurlijk wel een vast gegeven voor beide partijen.

IN SCHOUWEN, VENSTERBANKEN EN DORPELS

vensterbank

Imitatienatuursteen – gebruikt in schouwmantels, vensterbanken en dorpels – kan uit asbesthoudend materiaal bestaan en vormt een risico. Of je met echt natuursteen of met imitatienatuursteen te maken hebt, kan je zien aan het patroon. Is die onregelmatig, dan zal het echt natuursteen zijn.

Heb je ergens een beschadiging met witte puntjes – een vlak effen materiaal met witte puntjes – dan is de kans groot dat het om asbest gaat.

IN DE DICHTINGSKOORD VAN EEN KACHEL

koord

Verschillende verwarmingselementen zoals kachels van voor 2001 kunnen asbestkoorden bevatten. Dat koord werd gebruikt als afdichting bijvoorbeeld rond het glas van een kachel. Ziet dat er pluizig uit? Dan is de kans groot dat het om een asbestkoord gaat. Zo niet, heb je waarschijnlijk te maken met een glasvezelkoord.

Dichtingskoord in asbest werd ook vaak gebruikt bij cv-buizen. Ook varianten zoals asbestlint of asbestdoek werden vaak gebruikt om verwarmingselementen te isoleren of af te dichten.

IN DE KEUKEN

glasal

Vlakke panelen in bijvoorbeeld keukenkasten kunnen uit glasal bestaan. Dat is een dunne, harde cementplaat. Dat kan in kastdeuren, maar ook in gewone deuren, valse wanden of zwevende plafonds verwerkt worden.

Mocht je ergens een breukvlak hebben en je ziet daar een cementmateriaal met witte stukken in, dan is de kans groot dat het om asbest gaat.

IN DE BADKAMER

bad

De bekleding van een bad is een typisch aandachtspunt bij de inspectie. Bestaat die bekleding uit gewone pvc-panelen, dan zal er geen asbest in zitten.

Als het harde, vlakke cementplaten zijn, dan is de kans groot dat het om asbest gaat.

IN LEIDINGISOLATIE

buizen

Asbest kan ook verwerkt zitten in de leidingisolatie. Het gaat dan om de zogenaamde plaassterisolatie. 

Rondom de leiding zelf is glas- of rotswol aangebracht, dat zijn de zichtbare buitenvezels. Daarrond werd een kartonlaag aangebracht, en dan een gipslaag.

asbestOm de gipslaag te verstevigen, ging men vervolgens asbestvezels (of organische vezels of glasvezels) ter plaatse gaan vermengen in het gips. Het kan mogelijk op één plaats op de leiding asbest bevatten, maar 10 cm verder niet meer. Of er asbest in zit, is dus niet met het blote oog te zien, daarvoor is er een laboanalyse nodig.

Hou er rekening mee: bij dit soort leidingen gaat het om een losgebonden toepassing. De kans dat daar asbestvezels uit vrijkomen bij beschadiging is groot, omdat de vezels in het gips minder vastzitten dan in een vaste plaat.

Deze toepassing moet altijd door een erkend asbestverwijderaar worden verwijderd.