naar top
Menu
Logo Print
21/09/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

WAT JE NODIG HEBT OM VEILIG ASBEST TE VERWIJDEREN

Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid, en werd vroeger in heel veel materialen verwerkt, vooral in dakbekleding.Oude golfplaten op je tuinhuis of garage mag je zelf verwijderen, maar let dan altijd op de veiligheidsvoorschriften.Het is absoluut te vermijden dat asbestvezels loskomen en in de buurt terecht komen. Voorzichtig verwijderen en veilig afvoeren is dus de boodschap. In deze tip kijken we welke persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) je nodig hebt, en hoe je de PBM's na de klus correct verwijdert. 

VOOR HET VERWIJDEREN
NA HET VERWIJDEREN

VOOR HET VERWIJDEREN

pbmBij het verwijderen van asbest is het belangrijk om je goed te beschermen. Eerst en vooral bescherm je je gezicht en je longen. Daarvoor breng je een masker met een P3-filter aan - enkel deze heeft voldoende filtercapaciteit. Dat mag een mondmasker of gelaatsmasker zijn.

Draag ook een veiligheidsbril (eventueel over de bril die je draagt).

pbm 2Verder draag je een wegwerpoverall en laarzen die je nadien kan afspoelen. Ook rubberen handschoenen horen er uiteraard bij.

De overall moet je ook aftapen  ter hoogte van de handschoenen en broekspijpen, zodat je geen vezels op je krijgt en meeneemt om ergens anders te verspreiden.

NA HET VERWIJDEREN

Zodra de klus erop zit, is het tijd om je te ontdoen van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Volg steeds deze volgorde:

pbm weg
  • Spoel eerst en vooral je rubberen schoeisel en handschoenen af nabij een afvoerput wanneer je ze nog aanhebt.
  • Het kan geen kwaad om de tape langs broekspijpen en mouwen al mee te spoelen. Verwijder vervolgens de tape.
  • Handschoenen doe je uit door ze stelselmatig af te rollen.
  • Daarna mag je de handen gerust nog even spoelen. Hoe meer, hoe liever uiteindelijk.
  • Ook de overall doe je uit door die stelselmatig af te rollen, opnieuw van binnen naar buiten.
  • Dan kan je nog de tape aan de laarzen verwijderen.

pbm wegDe afgerolde overall en tape zitten in een pakketje opgerold en je stopt ze meteen weg in een plastic zak. Draai ze dicht en tape ze vast, maar dan wel zo dat je de zak met zo weinig mogelijk lucht vult.

Duw zeker ook niet op de zak met de opening naar jezelf gericht. Anders creëer je een luchtstroom met asbestvezels naar jezelf toe. De zak stop je dan nogmaals in een andere zak, ter extra bescherming.

laarzen en handenDoe nu pas je masker af en leg dit erbij. Tape de zak eveneens goed dicht. Leg hem vervolgens bij het andere afval in de platenzak.

Dan rest nog één taak: spoel nogmaals je handen en laarzen. En vergeet je bril, of veiligheidsbril, en je gebruikte materialen (in zoverre dat kan) ook niet af te spoelen/af te kuisen uiteraard.