naar top
Menu
Logo Print
07/09/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE JE TUINPOORT KIEZEN

Een omheining biedt dan wel privacy en veiligheid in je tuin. Je moet er echter ook nog binnen en buiten geraken, en dan is een goede tuinpoort onmisbaar. Deze heb je eveneens in verschillende uitvoeringen en materialen. We overlopen in dit artikel uit welke types tuinpoorten je allemaal kan kiezen.

DRAAIPOORT
SCHUIFPOORT
LOOPPOORT

DRAAIPOORT

schanskorfEen draaipoort is de meest voorkomende vorm van een tuinpoort. Deze bestaat uit twee delen die naar binnen of naar buiten open- en toedraaien. Deze kan ook uit één deel bestaan.

Wanneer je een draaipoort wil (laten) plaatsen, moet je er vooral op toezien dat je ruimte genoeg hebt aan de binnen- of buitenkant zodat deze deftig kan open- en toedraaien.

draaipoortMetaal en hout zijn de best geschikte materialen voor een draaipoort. Metalen draaipoorten zullen vaak goedkoper uitkomen en hebben een langere levensduur, terwijl houten poorten zorgen voor een natuurlijk karakter. Al hoeft een houten poort ook niet veel te kosten, je kan immers zelf een budgetvriendelijk exemplaar maken. Lees hier hoe je dat doet.

Draaipoorten heb je in automatische uitvoeringen, maar je kan ook een bestaande draaipoort uitrusten met een motortje om deze te automatiseren. Met een geautomatiseerde poort zal het ver- en ontgrendelen een stukje gemakkelijker verlopen.

SCHUIFPOORT

schuifpoort

Waar je voor een draaipoort nog rekening moet houden met een uitzwaai, zorgt een schuifpoort voor plaatsbesparing. Een schuifpoort schuift open langs opzij. Deze kan eveneens bestaan uit één of twee delen. Een schuifpoort zal wel meer plaats innemen in de breedte. 

Voor een schuifpoort kan je ook verschillende kanten op qua materiaal. Een houten schuifpoort geeft een natuurlijke uitstraling. Ben je niet van plan om je poort te behandelen, dan kies je best voor hardhout. Ga je toch verven? Dan ga je voor een budgetvriendelijkere houtsoort zoals ThermoWood. 

schuifpoortEen hardhouten tuinpoort zal over het algemeen wel langer meegaan (tot 25 jaar). Gebruik je een zachte houtsoort of geïmpregneerd hout - bestand tegen houtrot, schimmel en verkleuring - dan zal je na een 15 jaar voor een nieuwe poort moeten kijken.

Metalen schuifpoorten zijn ook mogelijk. Hier kan je dan kiezen voor een volledig afgesloten poort waarmee je van buitenaf niets kan zien, of voor een boort die bestaat uit stijlen en regels. 

Je kan ook metaal en hout combineren om het geheel er lichter te laten uitzien. Een metalen poort kan je immers gemakkelijker automatiseren, gezien deze het schuifsysteem en de motor beter zal geleiden.Je kan dan gaan afwerken met bijvoorbeeld hout of kunststof.

LOOPPOORT

looppoortZie je het niet zo groots, dan kan je natuurlijk nog gaan voor een tuindeur of looppoort. Dat is een kleinere tuinpoort waar je enkel als voetganger door kan. Deze worden vooral gebruikt om de doorgang van voren naar de achtertuin te beveiligen zodat niet iedereen zomaar in je achtertuin kan staan.

Hiervoor zijn metaal en hout opnieuw de meest gangbare materialen. Het is vrij overbodig om een looppoort te automatiseren, gezien je sowieso niet uit wagen zal moeten stappen om deze open te krijgen.