naar top
Menu
Logo Print
07/09/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE JE OMHEINING KIEZEN

Een omheining bepaalt in eerste plaats de grens tussen jouw domein en dat van je buur. Daarenboven zorgen omheiningen er vandaag ook voor dat de inkijk in je tuin beperkt is en dat je privacy gegarandeerd is. Tegenwoordig is er zoveel keuze in afsluitingen dat je, door enkel die te veranderen, het hele uitzicht van je tuin verandert.

DRAADAFSLUITINGEN
PANEELAFSLUITINGEN
ANDERE MATERIALEN
SCHANSKORVEN
COMBINEER NAAR HARTENLUST

DRAADAFSLUITINGEN

draadafsluitingDraadafsluitingen zijn een relatief goedkope vorm van omheining. Ze voldoen aan de basisfunctie: een draadafsluiting duidt de grens aan. De grens tussen jouw tuin en die van de buren of de grens tussen jouw domein en dat van de openbare weg. Daarenboven houdt de afsluiting ongewenst bezoek op een afstand.

Men kan draadafsluitingen vinden in metaal, gecoat met pvc of polyester ter bescherming tegen corrosie, maar ook volledig in kunststof. De garantie ligt tussen vijf en vijfentwintig jaar, afhankelijk van de specificatie en afhankelijk van de omgeving waarin de draadafsluiting wordt geplaatst.

draadafsluitingQua kleur kies je tussen groen of zwart en antraciet. Het groen is makkelijk te camoufleren in een natuurlijke omgeving, het zwart en grijs is eigentijdser en past beter bij moderne architectuur.

Een draadafsluiting kan je in twee vormen krijgen: als panelen of als draad op rol. Door middel van bijpassende palen en poortjes zijn die te combineren tot een volledige tuinafsluiting. Diktes, afmetingen en vorm zijn afhankelijk van de vereiste stevigheid en privacy.

draad

De draadafsluiting kan je nu op verschillende manieren afwerken om meer privacy te krijgen. Je kan planten tegen het paneel laten groeien, er heidematten aan bevestigen, of je kan er lamellen door vlechten. Die bevestig je met clips aan de draadpanelen.

Door een draadpaneel te bekleden, zorg je voor meer privacy en hou je de wind tegen.

PANEELAFSLUITINGEN

paneel

Paneelafsluitingen zijn vaak van hout. Houten afsluitingen zijn traditioneel, maar het materiaal is diverser dan je denkt. Je kan strakke horizontale of verticale houtpanelen kiezen en je tuin een strakke look geven.

De houtsoorten die gebruikt worden, zijn in twee grote groepen onder te verdelen: hardhout en zachthout. Hardhout komt meestal van loofbomen, tropische zoals bangkirai en padoek, of Europese, bijvoorbeeld kastanje en eik. Zachthout wordt meestal gewonnen uit naaldbomen: grenenhout van de grove den, vuren van de fijnspar.

paneelHardhout heeft een dichtere structuur dan zachthout. De poriën ademen en nemen water op, waardoor het hout minder snel rot en langer meegaat. Reken voor de levensduur op tien jaar voor naaldhout en vijfentwintig jaar voor hardhout.

Om zachthout te kunnen gebruiken in de tuin, moet het geïmpregneerd worden. Bij zachthout kan je dan kiezen tussen vurenhout, van de fijnspar, en grenenhout, van een grove den. Vurenhout kan tot op enkele millimeters diep geïmpregneerd worden, grenenhout kan worden geïmpregneerd.

Houd er wel rekening mee dat je een houten omheining regelmatig eens zal moeten behandelen met een olie of beits.

ANDERE MATERIALEN

andere materialenHoutcomposiet is een mengeling tussen hout en kunststof. Het gemakkelijke aan dit materiaal is dat je het niet meer moet behandelen met een olie of beits. Het is tijdens de productie gemakkelijk te kleuren, dus is het meteen, afgewerkt in verschillende kleuren, beschikbaar.

Ook glas wordt soms gebruikt als afsluiting, in combinatie met inox. Daarvoor kiezen is kiezen voor een moderne look. Glas houdt wel de wind tegen, maar laat het zicht door. Een veilige oplossing om bijvoorbeeld een vijver of een zwembad in de tuin af te sluiten.

beton

Een omheining met betonplaten is ook nog een mogelijkheid. Het is de traditionele look van plattelandsverkavelingen en rijhuistuinen. Een beetje fout misschien, maar de look is aan een revival bezig.

Anderzijds hoeft beton niet die grijze uitstraling te hebben, er bestaan betonpanelen in verschillende kleuren en met verschillende afwerkingen.

SCHANSKORVEN

schanskorfSchanskorven zijn al lang niet meer uitzonderlijk. Ze hebben hun weg gevonden naar een groot deel van de tuinen in België. De basis is dezelfde, een korf uit draadpanelen die gevuld wordt met materiaal. Maar zowel de korven als het materiaal dat erin zit, kunnen zeer divers zijn. En de combinatie van die beide bepaalt het uitzicht van je tuin.

De korven zelf bestaan in alle maten. Het zijn draadpanelen die aan elkaar worden gezet. Ze bestaan in rechthoekige vormen, vierkanten en zelfs driehoeken.

korfDe hoogtes gaan van enkele tientallen centimeters tot twee meter. De breedte kan je ook zo goed als vrij kiezen. De grootte van de mazen is afhankelijk van de inhoud van de schanskorven.

Wat erin zit, mag er natuurlijk niet uit vallen. De inhoud van schanskorven is al even divers als hun afmetingen. Je kan de korven vullen met keien, kiezels, kokos, kurk, leien, lavastenen, schors, glas, of laat je verbeelding de vrije loop gaan. Je kan ook hier naar hartenlust combineren.

Let wel op. De natuurlijke materialen zijn afbreekbaar en de inhoud van de schanskorf gaat dus zakken na verloop van tijd. Gelukkig zijn de schanskorven nog bij te vullen.

COMBINEER NAAR HARTENLUST

combinerenDe tendens zit in de combinatie van verschillende afsluitingen. En hierbij zijn er weinig grenzen. Materialen zoals hout, composiet en metaal en steen worden naar hartenlust gecombineerd.

Maar een afwisseling of combinatie van natuurlijke begroeiing en een tuinscherm kan ook. Zo kom je tot een unieke combinatie die je zelf mooi vindt. Maar beperk je wel tot een combinatie van twee à drie groepen. En maak het niet te eclectisch. Een draadafsluiting kan worden gecombineerd met een haag of begroeiing op de draad, of schanskorven worden gevuld, afwisselend met kiezels en houtschilfers.

combinatieJe kiest de combinatie, afhankelijk van de stijl van de woning en de stijl die je aan je tuin wil geven. Hou ook rekening met je budget.

Zo kan je voor de zichtbare delen (aan de straatzijde) iets dieper in de buidel tasten om een mooie, privacybeschermende omheining te plaatsen. Aan de zijkant of achterkant kan een draadafsluiting dan volstaan.