naar top
Menu
Logo Print
07/09/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

VERWARMING OP ELEKTRICITEIT

Door de hoge kostprijs was elektriciteit lang niet zo populair als optie voor centrale verwarming. Tegenwoordig zijn er echter heel wat zuinigere opties op de markt, waar voornamelijk zonnepanelen populair zijn. Je kan er immers zelf elektriciteit mee opwekken. Je woning verwarmen met elektriciteit kan je op verschillende manieren. We overlopen ze in dit artikel.

ELEKTRISCHE CV-KETEL OF WARMTEPOMP
ELEKTRISCHE BIJVERWARMING

ELEKTRISCHE CV-KETEL OF WARMTEPOMP

ELEKTRISCHE CV-KETEL

Prijs: € 1.000

elektrische ketel

Elektrische weerstanden zorgen ervoor dat water wordt opgewarmd, waarna het warme water langs de verwarmingselementen worden gestuurd. Standaardmodellen worden enkel gebruikt voor de verwarming van een woning, maar er zijn ook hybride modellen op de markt, die daarnaast ook sanitair warm water voorzien.

Je kan naast de standaard ketel ook kiezen voor een ionische cv-ketel. Die warmt het water op via elektrolyse, wat het een efficiëntere manier maakt om elektrisch te verwarmen.

warmtepompHet gevoelige nadeel is uiteraard dat een elektrische cv-ketel heel veel elektriciteit verbruikt. Waarom zou je hiervoor kiezen? Het kan een interessante optie zijn wanneer je een goed geïsoleerde woning hebt (en dus de vloer, het dak en de muren geïsoleerd zijn) met hoogrendementsglas, wanneer je zonnepanelen hebt, of als je een appartement moet verwarmen (kleinere oppervlakte).

WARMTEPOMPEN

In de plaats van een elektrische ketel te gebruiken, ga je hier beter voor een warmtepomp. Lees hier welke soorten je allemaal hebt.

ELEKTRISCHE BIJVERWARMING

Wat bijverwarming betreft, wordt er voor het grootste deel gekozen voor elektrische toestellen. Je kan hierbij kiezen voor:

  • Infraroodverwarming (video): deze heb je in de vorm van panelen, kachels en vloerverwarming.
  • Vloerverwarming: Er bestaan vormen van elektrische vloerverwarming, je kan hier kiezen voor matten, kabels in een lussenpatroon of kunststoffolie met warmtegeleiding.
  • Accumulatoren: dit zijn kachels waarbij elektriciteit door een weerstand wordt geleid in een stenen kern. De steen neemt die warmte op en geeft die af aan de omgeving. Het opwarmen gebeurt ‘s nachts, het afgeven overdag.
  • Elektrische radiatoren: ook bij radiatoren heb je elektrische varianten in de vorm van paneelradiatoren of buisradiatoren.
  • Elektrische convectoren: convectoren zuigen koude lucht aan die wordt opgewarmd en opstijgt. De lucht zakt weer en de cyclus begint opnieuw.
  • Elektrische kachel: elektrische kachels zijn al vrij goedkoop te vinden, maar verbruikt wel veel ten opzichte van de warmte die ze produceren.