naar top
Menu
Logo Print
07/09/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

VERWARMING OP GAS

Een gasketel is dankzij de onderhoudsvriendelijkheid en zuinigheid nog steeds een gegeerde optie om een woning te verwarmen. Het is bovendien relatief goedkoop en valt eveneens gemakkelijk te combineren met hernieuwbare energiebronnen.

WELK GAS KIEZEN
GASCONDENSATIEKETEL
ONDERHOUD
COMBINEREN MET HERNIEUWBARE ENERGIE
PREMIES 

WELK GAS KIEZEN

aardgasMet gas verwarmen kan op 3 manieren. De populairste brandstof hiervoor is nog steeds aardgas. Waar een aansluiting op het aardgasnet niet mogelijk is, kan je ook kiezen voor propaan- of butaangas.

  • Propaangas is van deze 2 opties het best geschikt voor centrale verwarming. Het is goed bestand tegen vriestemperaturen, en kan daardoor buiten worden opgeslagen in een gastank.
  • Butaangas is minder interessant, daar het niet bruikbaar is wanneer het vriest.

GASCONDENSATIEKETEL

Prijs: € 2.500 – € 5.000

condensatieketelVroeger was er de gewone gasketel, maar sinds 2015 mogen er enkel nog gascondensatieketels worden geplaatst. Een gascondensatieketel gebruikt de warmte van rookgassen om het water van de centrale verwarming voor te verwarmen. Daardoor gaan die gassen condenseren.

De brander zal dan het water verder opwarmen tot op de gewenste temperatuur aangegeven op de thermostaat. Er bestaan ook condensatieketels die mazout als brandstof gebruiken in de plaats van aardgas.

energielabel

Doordat er bij dit proces warmte gerecupereerd wordt (wat niet het geval was bij klassieke gasketels), zal er minder energie verloren gaan en ga je met eenzelfde hoeveelheid brandstof als bij een klassieke gasketel een hoger rendement halen.

Een bijkomend voordeel is dat de gascondensatieketel pas werkt wanneer er warmte nodig is. Het water moet niet op constante temperatuur worden gehouden.

Laat je een condensatieketel installeren, dan moet deze het Europese energielabel (A) dragen. Het B-label bestaat ook voor gewone gasketels, maar die mogen enkel geplaatst worden bij appartementsgebouwen met een collectieve schouw.

RENDEMENT

rendement

Gascondensatieketels halen een seizoensgebonden energie- efficiëntie van minstens 90% (Hs) conform de Europese ErP-reglementering. Een condensatieketel kan tot 100% behalen.

Ze zijn de beste leerlingen van de klas wat betreft hoogrendementsketels.

ONDERHOUD

Als je met aardgas verwarmt, is het verplicht om om de twee jaar een onderhoud te laten uitvoeren. Hierbij zal een erkend technicus metingen uitvoeren en de uitstoot van de rookgassen controleren. De dichtheid van de gasleiding moet ook worden nagezien met behulp van de gasteller en het drukvat moet ook wettelijk gecontroleerd worden. Verder wordt de ketel gereinigd en de brander (indien nodig) opnieuw ingesteld.

Na het onderhoud wordt een reinigings-en verbrandingsattest opgemaakt, voorzien van de naam, handtekening en erkenningsnummer van de technicus. Als eigenaar bewaar je het attest. Ben je een huurder? Dan bewaar je een kopie van het attest.

COMBINEREN MET HERNIEUWBARE ENERGIE

chauffageVerwarming op aardgas is verwarmen met een fossiele brandstof en heeft dus een grote impact op het milieu. Gelukkig kan je dat ook combineren met hernieuwbare energie. Zo kun je ze in verbinding brengen met zonneboilers of zonnecollectoren - er bestaan tevens zonneboilers met een ingebouwde cv-brander, zogenaamde zonneboilercombi's. 

Ook bij de installatie van warmtepompen worden gascondensatieketels gebruikt wanneer de warmtepomp niet genoeg warmte kan nemen uit de omgeving, bijvoorbeeld tijdens koudere periodes.

gaswarmtepomp

Een systeem ziet daarbij toe op de condensatieketel en de warmtepomp, en schakelt over naar de meest efficiënte optie op het moment. Een condensatieketel valt aan te sluiten op alle soorten warmtepompen, behalve op een lucht-luchtwarmtepomp.

Je kan ook kiezen voor een gaswarmtepomp. Dat is een warmtepomp die op aardgas werkt, waarbij in de plaats van een compressor, de gasbrander de temperatuur doet stijgen.

PREMIES

IN VLAANDEREN

premie

Voor de installatie van een condensatieketel heb je aanspraak op de Vlaamse renovatiepremie. Is je woning ouder dan 30 jaar en kan je facturen voorleggen van tussen € 2.500 en € 7.500 (excl. BTW)? Afhankelijk van je jaarlijkse inkomen zal de premie 20% of 30% van de facturen bedragen. Meer info over de Vlaamse renovatiepremie vind je hier terug.

Via de Vlaamse verbeteringspremie kan je € 250 terugtrekken wanneer je een oude gasketel vervangt door een condensatieketel.

IN BRUSSEL

premie

De premies voor een gascondensatieketel liggen tussen € 700 en € 1.200.

De bedragen zijn afhankelijk van het inkomen van de aanvrager (er zijn 3 sociale categorieën), het type woning (appartement of huis) en de capaciteit van het verwarmingssysteem.