naar top
Menu
Logo Print
07/09/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

VERWARMING MET BIOMASSA

Verwarmen met biomassa houdt in dat je gebruikmaakt van hout of ander organisch materiaal in een biomassaketel. In dit artikel overlopen we de hoe je deze ecologische brandstof kan toepassen voor de verwarming van je woning en voor sanitair warm water.

BIOMASSA?
BIOMASSAKETEL
BIOMASSA OPSLAAN EN AANVULLEN
ONDERHOUD
BIOMASSA ALS BIJVERWARMING
PREMIES

BIOMASSA?

biomassa

Biomassa is een verzamelterm voor hernieuwbare plantaardige brandstoffen. Wanneer men het over biomassa heeft, zal men vooral doelen op houtpellets, houtsnippers en brandhout, maar je kan hiervoor ook graangewassen of riet gebruiken. Biomassaverwarming met pellets kan instaan voor de centrale verwarming van heel je woning en ook voor sanitair warm water.

Hoe verwarm je met biomassa? Het vaakst kiezen mensen voor houtpellets. Dat zijn stukjes resthout die, doordat het hout onder hoge druk wordt samengeperst, meer bruikbare energie bevatten dan gewone houtblokken.

BIOMASSAKETEL

Prijs: € 5.000 – € 20.000 (automatisch aanvulsysteem)

PELLETKETEL

pelletketel

Verwarmen met biomassa gebeurt vooral via een verwarmingsketel. Een pelletketel is een centraal verwarmingssysteem dat volgens hetzelfde principe werkt als een installatie op gas of stookolie. De pellets worden  naar de verbrandingskamer van de installatie gebracht, die de warmte dan in het water (dat via een vat met pompsysteem naar de verwarmingselementen gaat) of de lucht herverdeelt.

Een biomassaketel werkt volledig automatisch en regelt alles, afhankelijk van de buitentemperatuur en de aanvoer van pellets. Pellets zorgen voor een constante temperatuur, waarbij sensoren oververhitting voorkomen. Rookgassen worden afgevoerd aan de schoorsteen die aan de ketel is gekoppeld.

BIOMASSAVERWARMINGSKETEL

biomassa

Naast pelletketels heb je ook nog ketels die andere hernieuwbare plantaardige brandstoffen gebruikt, zoals brandhout, houtsnippers, graangewassen, riet, …

RENDEMENT

Biomassaketels hebben een rendement van om en bij de 90%, wat het een goede manier maakt om je woning ecologisch verantwoord te verwarmen.

BIOMASSA OPSLAAN EN AANVULLEN

OPSLAAN

silo

Pellets of ander organisch materiaal moeten worden opgeslagen in een daarvoor voorziene opslagruimte.

Voor je een pelletketel laat installeren moet je wel zeker zijn dat je genoeg ruimte hebt voor de opslag. De opslagplaats moet een droge en bij voorkeur een geïsoleerde ruimte zijn.

AANVULLEN

pelletketel

De pellets worden manueel aangevuld, al zijn er tegenwoordig ook modellen op de markt waarvan de ketel automatisch wordt aangevuld vanuit de opslagplaats – het evidente voordeel is dat dit je heel wat werk uitspaart, het nadeel van zo’n automatisch opslagsysteem is dat je er flink voor mag opleggen, ook voor de installatie ervan. Andere biomassa zoals houtblokken worden wel enkel manueel aangevuld.

ONDERHOUD

onderhoudHoewel biomassaverwarming efficiënt is, is en jaarlijks onderhoud nodig om het efficiënt te houden. Daarbij moeten de brandkamer, vuurkorf en rookgasafvoer worden gereinigd.

BIOMASSA ALS BIJVERWARMING

kachelPellets en brandhout blijven ook populair om als bijverwarming te gebruiken in een haard of kachel. Daar kan je hier meer over lezen.

Een ingebouwde houthaard kan trouwens als aandrijving dienen voor de centrale verwarming.

PREMIES

premieVoor de installatie van een biomassaketel kan je aanspraak maken op een Vlaamse renovatiepremie. Is je woning ouder dan 30 jaar en kan je facturen voorleggen van tussen € 2.500 en € 7.500 (excl. BTW)? Afhankelijk van je jaarlijkse inkomen zal de premie 20% of 30% van de facturen bedragen.

Meer info over de Vlaamse renovatiepremie vind je hier terug.