naar top
Menu
Logo Print
25/05/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE VEILIG ASBEST VERWIJDEREN

Asbest verwijderen is iets wat je het best aan een erkende vakman overlaat, al zijn er ook situaties waarbij je er zelf – mits de juiste bescherming – mee aan de slag kan.

WAT MAG JE ZELF VERWIJDEREN EN WAT LAAT JE VERWIJDEREN?
ZELF ASBESTHOUDENDE PLATEN VERWIJDEREN
ASBEST LATEN VERWIJDEREN DOOR EEN VAKMAN

WAT MAG JE ZELF VERWIJDEREN EN WAT LAAT JE VERWIJDEREN?

hechtgebondenDe wet voorziet dat je een aantal toepassingen van asbest zelf mag verwijderen, zoals hechtgebonden materialen (golfplaten of leien) in een goede staat. Het gaat hier dan specifiek om asbest dat verwerkt zit in cement, lijmen of kunststof.

Hechtgebonden materialen met een beschadiging moet je door een vakman laten verwijderen. De meeste losgebonden materialen moet je laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar.

Wie wat mag verwijderen, vind je terug op asbestinfo.be

tape rond asbestASBEST NIET METEEN VERWIJDEREN?

Kan je je asbestmateriaal niet meteen verwijderen? Dan hou je het best de asbesthoudende materialen in een zo goed mogelijke staat.

Je kan de beschadigingen tijdelijk afdekken met folie en/of tape. Zo vermijd je dat er vezels vrijkomen in de omgeving. Als er toch stukjes materiaal op de grond terechtkomen, kan je dat het best reinigen met vochtige doeken, die je dan zorgvuldig in een plastic zak steekt en afvoert als asbestafval.

Je mag het zéker zelf niet reinigen met een stofzuiger. De filter kan immers de zeer kleine, maar gevaarlijke vezels niet tegenhouden. Die kan het bindmiddel wel in de stofzuigerzak houden, maar de fijne vezels komen in de lucht terecht, waardoor je ze kan inademen.

Het is verboden om constructies zoals zonnepanelen of overzetdaken te plaatsen op asbesthoudende materialen. Je mag ze ook op geen enkele manier ontmossen.

ZELF ASBESTHOUDENDE PLATEN VERWIJDEREN

HOE JE VOORBEREIDEN OM ZELF ASBEST TE VERWIJDEREN

PERSOONLIJKE BESCHERMING

pbmBij het verwijderen van asbest is het belangrijk om je goed te beschermen. Eerst en vooral bescherm je je gezicht en je longen. Daarvoor breng je een FFP3-masker aan - enkel deze heeft voldoende filtercapaciteit. Draag ook een veiligheidsbril (eventueel over de bril die je draagt).

Verder draag je een wegwerpoverall en schoenen die je nadien kan afspoelen. Ook rubberen handschoenen horen er uiteraard bij. 

pbm 2Doe je mouwen over de handschoenen en tape ze eventueel vast, zodat er geen vezels op de blote huid kunnen vallen. Ook de broekspijpen tape je dicht. 

Je kan alles vinden in de betere doe-het-zelfzaak.

WERKZONE BESCHERMEN

werkzone

Om asbest te verwijderen, bescherm je niet enkel jezelf, maar ook je werkzone. Daarvoor maak je alles vrij en bedek je deze met plastic folie, zodat er geen vezels op kunnen vallen en de grond niet wordt verontreinigd.

De folie vind je bij de betere bouwhandel.

werkzone finaalSnij stroken op maat, maar leg de folie telkens met voldoende overlap, zodat er geen kieren zijn waar stof, vezels en puin zich nog tussen kunnen nestelen. Tape het plastic vervolgens vast. Zo krijgt de wind geen kans om de folie te doen opwaaien.

Je legt daarnaast ook meteen al folie klaar waarop je de platen kan plaatsen. Zorg er ook voor dat niemand zomaar kan langskomen terwijl je bezig bent.

WAT HEB JE VERDER NODIG?

benodigdheden
 • Een tuinslang of een andere toepassing om te benevelen, en een ladder om op hoogte te werken.
 • Voor de afbraak neem je er een dopsleutel of gewone sleutels bij.
 • Eventueel een reciprozaag/ijzerzaag bij het verwijderen van delicate bevestigingsschroeven. Ga met dit toestel voorzichtig te werk, zodat je de plaat niet beschadigt.
 • Een moker om overtollig steenmateriaal te breken.
 • Bij breuken in de golfplaat breng je fixeermiddel aan.
 • Om te reinigen, komen oude vodden en afvalzakken van pas.

AAN DE SLAG

DAKPLATEN BENEVELEN

vernevelen

Het voldoende benevelen van de platen is zeer belangrijk. Je herhaalt dit bij elke nieuwe rij platen die je eraf wilt halen. 

Het water zal voorkomen dat losgekomen asbestvezels in de lucht gaan zweven. 

BEVESTIGINGSSCHROEVEN VERWIJDEREN

bevestiginsschroeven

De bevestigingsschroeven zijn normaal te verwijderen met een dopsleutel of gewone sleutel.

Vermijd brute kracht, zodat je de platen niet beschadigt. Zodra er een breuk ontstaat, kunnen stofdeeltjes in het rond vliegen, wat te allen tijde moet worden vermeden.

Hreciprozaageb je een bevestigingsschroef met een platte schroefkop die muurvast zit? Met de reciprozaag of ijzerzaag lukt het om de kop te verwijderen zonder de platen te beschadigen. Schat de situatie altijd goed in en schakel desnoods een vakman in.

Ook bij deze stap is het nodig om even af te spoelen. Mogelijk stof kan je zo beter fixeren.

DAKGOTEN VERWIJDEREN

dakgoten weg

Als je asbesthoudende dakplaten verwijdert, verwijder je ook het best ineens de oude dakgoot. Ze bevat mogelijk asbesthoudend slib. Dat kan je reinigen met vochtige doeken en samen met het asbesthoudende afval correct verpakt afvoeren.

Eenmaal de hangbeugels doormidden zijn, is de dakgoot makkelijk weg te nemen.

fixerenKom je tijdens de sanering toch een beschadiging tegen? Of bemerk je een kleine breuk doordat de plaat na al die jaren is verweerd? Haal de plaat er voorzichtig af. Vernevel al eens op voorhand, zodat er zo weinig mogelijk stof kan opdwarrelen.

Langs de beschadiging of breuklijn breng je fixeermiddel aan om loszittende vezels te kunnen fixeren. Je vindt zo’n product in de betere bouwhandel.

PLATEN VERWIJDEREN

afvoeren

Tijdens het verwijderen van de platen zorg je ervoor dat je de platen niet te veel over elkaar laat schuren. Benevel op tijd en stond, en gebruik de gepaste sleutel.

Haal er zeker ook een paar extra handen bij om zo de platen voorzichtig te kunnen wegdragen. De platen voer je af naar een centrale plaats voorzien van folie.

WERKZONE SCHOONMAKEN

schoonmaakZodra de laatste plaat is weggebracht, moet de ganse werfzone nog schoongemaakt worden. Op het gebinte waar de platen lagen, kunnen nog losse vezels liggen. Kuis deze af met vochtige doeken, of eventueel de tuinslang in vernevelstand.

Het spoelwater sijpelt naar beneden, maar wordt opgevangen door de folie op de grond.

klusmateriaalLosliggend puin en overbodig restmateriaal verwijder je eveneens. Deze delen kunnen allemaal asbestresten bevatten en moeten dus weg. Spoel alles grondig na.

Eens de structuur van je werkzone is afgespoeld, mag je zeker ook het gebruikte klusmateriaal niet vergeten af te spoelen. Bij elektrisch gereedschap ga je het best te werk met vochtige doekjes.

folieOok de folies moeten nog opgeruimd worden. Vouw telkens op van buiten naar binnen. Het vervuilde materiaal zit zo mooi verpakt. De opgevouwen folie stop je dan nog eens in een plastic zak die je dichtknoopt of tapet.

Vergeet ook de binnenruimte van je werkplek niet. Er is spoelwater naar beneden gesijpeld. Eventuele legplanken behandel je eveneens.

folieWaar de folie lag, kunnen er ook mogelijk toch nog wat restanten liggen van het spoelwater. Ga er eerst over met een vochtige doek.

Nadien spoel je verder richting de afvoerput of riolering.

DE VERWIJDERDE PLATEN VERZAMELEN

platen in zak

De verwijderde platen kan je verzamelen in een platenzak. Zo’n verpakking lijkt op een big bag, maar dan op formaat van de dakplaten, en je kan die volledig afsluiten.

Naast de platen leg je ook al het andere afval erin, zoals de afvalzakken met opgevouwen folies, gebruikte vodden enzovoort …

Als je niet beschikt over zo'n platenzak, kan je het asbestafval op een andere manier verpakken. Belangrijk is dat er geen vezels kunnen vrijkomen, zoals met folies.

ZICH ONTDOEN VAN PERSOONLIJKE BESCHERMING

Zodra de klus erop zit, is het tijd om je te ontdoen van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Volg steeds deze volgorde:

pbm weg
 • Spoel eerst en vooral je rubberen schoeisel en handschoenen af nabij een afvoerput wanneer je ze nog aanhebt.
 • Het kan geen kwaad om de tape langs broekspijpen en mouwen al mee te spoelen. Verwijder vervolgens de tape.
 • Handschoenen doe je uit door ze stelselmatig af te rollen.
 • Daarna mag je de handen gerust nog even spoelen. Hoe meer, hoe liever uiteindelijk.
 • Ook de overall doe je uit door die stelselmatig af te rollen, opnieuw van binnen naar buiten.
 • Dan kan je nog de tape aan de laarzen verwijderen.

pbm wegDe afgerolde overall en tape zitten in een pakketje opgerold en je stopt ze meteen weg in een plastic zak. Draai ze dicht en tape ze vast, maar dan wel zo dat je de zak met zo weinig mogelijk lucht vult.

Duw zeker ook niet op de zak. Anders riskeer je de lucht eruit te duwen en creëer je mogelijk een luchtstroom met asbestvezels naar je toe. De zak stop je dan nogmaals in een andere zak, ter extra bescherming.

laarzen en handenDoe nu pas je masker af en leg dit erbij. Tape de zak eveneens goed dicht. Leg hem vervolgens bij het andere afval in de platenzak.

Dan rest nog één taak: spoel nogmaals je handen en laarzen. En vergeet je bril, of veiligheidsbril, en je gebruikte materialen (in zoverre dat kan) ook niet af te spoelen/af te kuisen uiteraard.

AFVALVERWERKING

afvalverwerking

Er zijn twee manieren om je asbest nu veilig af te voeren. Je kan je afval laten ophalen door een geschikte firma of je kan de platen ook zelf naar je plaatselijke recyclagepark brengen. Bekijk in dat geval zeker op voorhand de openingsuren en bekijk hoe je je asbestafval het best kan aanbieden.

Zorg ervoor dat de platen voldoende afgeschermd zijn tijdens het vervoer, zodat er geen asbestvezels kunnen loskomen. En denk ook in het containerpark aan je persoonlijke bescherming.

In sommige gemeenten hoef je zelf de verplaatsing niet te maken en wordt dit gesubsidieerd bij jou thuis opgehaald. Meer info vind je hier.

ASBEST LATEN VERWIJDEREN DOOR EEN VAKMAN

asbest verwijderenSommige toepassingen mag je zelf verwijderen of laat je doen door een vakman. Deze toepassingen worden verwijderd volgens de methodiek 'eenvoudige handelingen'. Het gaat dan voornamelijk om hechtgebonden toepassingen zoals golfplaten, dakleien of gevelleien.

Als je hiervoor een vakman aanstelt, let er dan op dat de werknemers beschikken over een attest 'eenvoudige handelingen'. Dit attest kan je steeds opvragen bij de werkgever.

asbestEen aantal andere toepassingen mag je enkel laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar. Zij werken met speciale apparatuur. Het gaat dan voornamelijk om de losgebonden of niet)hechtgebonden toepassingen zoals leidingisolatie.

De lijst van de erkende asbestverwijderaars kan je hier terugvinden. Wie wat mag verwijderen, kan je terugvinden op asbestinfo.be.

schoorsteen asbestAls je offertes vraagt, vraag je altijd verschillende, gedetailleerde offertes, zodat je kan vergelijken. Het is daarbij ook belangrijk dat je na de verwijderingswerken ook een attest hebt dat aangeeft dat het asbest op een goede manier is verwerkt, zodat je weet waar het naartoe is gegaan.

Als het asbest om een of andere reden nog niet onmiddellijk verwijderd kan worden, moet je het in goede staat houden. Hoe je dit doet, vind je ook terug op asbestinfo.be.