naar top
Menu
Logo Print

SPECIALE UITVOERINGEN ONDER DE SPANPLAFONDS

Naast warme en koude spanplafonds heb je ook nog speciale varianten, zo zijn er opties die lichtdoorlatend zijn, of akoestisch isoleren. We bespreken ze in dit artikel.

LICHTDOORLATENDE SPANPLAFONDS
AKOESTISCHE SPANPLAFONDS
ANDERE UITVOERINGEN

LICHTDOORLATENDE SPANPLAFONDS

lichtdoorlatendDoor boven het spanplafond een lichtbron te plaatsen – tl-verlichting, ledlampen of glasvezelverlichting – wordt het effect van een licht­gevend plafond gecreëerd.

Lichtdoorlatende spanplafonds bestaan in ver­schillende gradaties van lichtdoorlaatbaarheid en zijn ver­krijgbaar in het wit, een kleur, of bedrukt.

GESPANNEN WANDAFWERKING

wandafwerking

Wie een lichtdoorlatende wand wil, of een wand met een afbeelding, kan kiezen voor een gespannen wandafwerking. Die kunnen integraal met een foto of een andere illustratie bedrukt worden, voor een beter resultaat dan geïndividualiseerd behangpapier.

De uitvoering kan in pvc, maar vaker valt de keuze op het robuustere polyester, want wanden zijn vatbaarder voor stoten en doorgaans bevinden er zich minder technieken achter de wand, waardoor die niet snel gedemonteerd moet worden.

Wanneer er achter de wand een verlichting geplaatst wordt, moet men er wel rekening mee houden dat het polyesterdoek niet 100% demonteerbaar is en dat het centrale deel achter de wand dus niet zomaar toegankelijk is. Gespannen wandafwerkingen kunnen al vanaf 8 mm van de bestaande wand geplaatst worden.

AKOESTISCHE SPANPLAFONDS

akoestischAkoestische spanplafonds dragen microperforaties – 250.000/m² bij polyester, 30.000-500.000/m² bij pvc, wat voor woningen doorgaans een voldoende akoestische isolatie biedt.

Bij pvc wordt de microperforatiekeuze afgestemd op de situatie. Voor een optimaal resultaat wordt het spanplafond echter het best met een absorberende geluidsisolatie achter het doek gecombi­neerd.

ANDERE UITVOERINGEN

spanplafondsVerschillende producenten van pvc-spanplafonds bieden vandaag ook spanplafonds aan met een geïntegreerd verwarmingssysteem.

Voor badkamers, wellnesscentra en zelfs ziekenhuizen beschikken verschillende fabrikanten van spanplafonds over een speciaal gamma van antibacteriële en antischimmeloplossingen.