naar top
Menu
Logo Print

WAT IS EEN KOUD SPANPLAFOND?

Koude spanplafonds zijn spanplafonds gemaakt uit polyester. Lees hier hoe deze worden gemonteerd en welke problemen dit soort folies met zich kunnen meebrengen.

POLYESTERFOLIE
MONTAGE
DOORBORINGEN
MOGELIJKE PROBLEMEN

POLYESTERFOLIE

polyesterfolieSpan­plafonds uit polyester zijn geweven doeken, vervaardigd van polyester­vezels met een poly­urethaancoating (PU). Deze plafonds zijn dikker en robuuster (0,45 mm, 230-240 g/m²). De doeken zijn tot 5 m breed en over­spannen tot 50 m.

De doeken kunnen niet aan elkaar gelast worden, dus grotere breedtes en over­spanningen moeten met profielen gebeuren. De naden zijn dan ook zichtbaarder dan bij de pvc-variant.

spanplafondPolyesterspan­plafonds zijn te krijgen in vele kleuren, maar ze zijn enkel mat uitgevoerd. De meeste zijn ook geschikt voor speciale prints (sommige zijn over­spuit- of overschilderbaar).

Aangezien polyester niet rekbaar is, zijn de esthetische mogelijkheden beperkt – parabolische vormen en 3D-structuren zijn niet mogelijk. Ook polyesters­pan­plafonds voldoen aan brandnorm BS1d0. Ze zijn chloor­bestendig en Oeko-Tex-gecertificeerd.

MONTAGE

polyesterDe plaatsing van een polyesterspanplafond vraagt minder opleiding en precisie dan die van een pvc-span­plafond, waardoor ze in veel gevallen sneller te plaatsen zijn.

In tegen­stelling tot pvc-spanplafonds worden de polyesterdoeken koud geplaatst. Daarnaast moeten de doeken ook niet meteen perfect versneden of geassembleerd worden.

polyester

Een ruim bemeten doek volstaat. Er worden dubbellippige pvc-profielen aan de bestaande muren of plafonds bevestigd en het doek wordt met een speciaal, afgerond mes in de profielen gerold en opgespannen.

Nadien worden de overhangende delen weggesneden. Een dunne rand van het profiel, qua uitzicht vergelijkbaar met een kitvoeg, blijft altijd zichtbaar.

DOORBORINGEN

doorboringenOok hier wordt er voor doorboringen een extra draag­constructie toegevoegd. Doorgaans gaat het om een mdf-plaat met een op maat gemaakte doorboring en afgeronde randen om beschadiging van het doek te voorkomen.

De mdf-plaat wordt aan de bestaande plafondstructuur opgehangen en het rooster of de armatuur wordt in de plaat vastgemaakt. Ter hoogte van de doorboring wordt het polyesterdoek kruisgewijs ingesneden.

Het doek wordt opgeplooid en aan de mdf-plaat vast­geschoten. Aan­gezien polyester temperatuur­bestendig is tot 204 °C, zijn praktisch alle inbouwspots mogelijk.

MOGELIJKE PROBLEMEN

De problemen die zich bij koude spanplafonds kunnen voordoen zijn:

spanplafond
  • Montage: een doek, los­komend uit het dubbel­lippige profiel of ter hoogte van een doorboring.
  • Scheuren: ook poly­esterspanplafonds zijn gevoelig voor sterke luchtverplaatsingen boven het doek. Omdat polyesterdoeken zwaarder zijn dan de pvc-folies, zijn ze wel minder gevoelig voor de onderdruk. De herstelling gebeurt met een speciale hars die aan de achterzijde van het doek wordt aangebracht. Afhankelijk van de kleur van het doek en van de vraag of het al dan niet lichtdoorlatend is, wordt de scheur zo bijna onzicht­baar hersteld. Omdat een polyesterspanplafond niet volledig demonteerbaar is, is het echter mogelijk dat een scheur in het midden van het vlak niet toeganke­lijk is.
  • Doorhangen: een polyester­spanplafond heeft, in normale omstandigheden, een maximale doorhang van 6 mm/m. Als de doorhang ten gevolge van het zetten van de muren of eventuele waterschade groter wordt, kan het doek door de installateur verder ingerold worden.