naar top
Menu
Logo Print

WAT IS EEN WARM SPANPLAFOND?

Warme spanplafonds zijn spanplafonds gemaakt uit pvc. Lees hier hoe deze worden gemonteerd en welke problemen dit soort folies met zich kunnen meebrengen.

PVC-FOLIE
MONTAGE
DOORBORINGEN
MOGELIJKE PROBLEMEN

PVC-FOLIE

pvc-folieVoor spanplafonds uit pvc wordt een dunne folie ge­bruikt (0,18 mm, 180 g/m²) die in banen met een breedte van 180 à 530 cm aan elkaar wordt gelast. Daarmee zijn er, zonder tussenprofielen, over­spanningen tot 15 m mogelijk (in bepaalde gevallen zelfs tot 100 m).

Er bestaan talrijke kleuren en texturen (van mat tot hoogglans, van glad tot daim), en ook speciale vormen en 3D-structuren. De folie voldoet aan hoge brandnormen inzake de ontvlambaarheid (BS1d0) en de rookontwikkeling, maar ze biedt geen brand­weerstand.

MONTAGE

opwarmenNa opmeting van de ruimte wordt de folie in de fabriek op maat versneden en gelast. Rondom wordt een harpoen aan de folie gelast. De afgewerkte folie is gewoonlijk zo'n 8 à 12% kleiner dan de ruimte.

Ter plaatse worden er aluminium profielen aan de wanden of plafonds bevestigd. Vervolgens wordt de ruimte kort en snel opgewarmd tot 40 of zelfs tot 70 °C (vandaar de benaming 'warme' spanplafonds), waardoor de folie en de harpoen soepel worden en die laatste makkelijk in de profielen in te klemmen is.

pvc-folie

Wanneer de ruimte weer afkoelt, krimpt de folie tot de gewenste spanning (35 à 40 kg/m). Er bestaat een grote variatie van beschikbare profielen, waaronder klassieke, zichtbare profielen en 'onzichtbare' profielen die een zwevend effect creëren.

Sommige fabrikanten bieden ook harpoenloze systemen aan. Die maken gebruik van speciale profielen en zijn vergelijk­baar met de inklemming van een polyesterdoek. De ruimte moet dan ook eerst opgewarmd worden.

DOORBORINGEN

armaturenOm bijvoorbeeld ventilatie­roosters, verlichtings­arma­turen of speakers in het pla­fond te integreren, wordt een constructie aan het boven­liggende plafond be­vestigd. Het doek wordt onder de constructie door gespannen en lokaal ver­stevigd.

Vervolgens wordt het doek doorboord en aan de extra constructie be­vestigd. In principe zijn alle armaturen, roosters, ... zo in te bouwen. Opgelet met spots boven de 50 watt (buitenring heter dan 60 °C)!

MOGELIJKE PROBLEMEN

Mogelijke problemen die kunnen optreden bij spanplafonds uit pvc zijn:

mogelijke problemen
  • Een onzorgvuldige op­meting of een gebrekkige plaatsing, waardoor de harpoen kan losschieten.
  • Een temperatuurschok in de ruimte kan een nefaste invloed hebben op meu­bilair (recent geplaatst parket of pleister!).
  • Scheuren: door sterke stoten met een scherp voorwerp of zelfs door trillingen ten gevolge van luchtverplaatsingen kan de pvc-folie scheuren (herstelling aan bovenzijde met flinterdun velletje – grote scheuren zijn on­herstelbaar). Luchtverplaatsingen zijn door profielen met lucht­drukcompensatie te sta­biliseren. Spanplafonds uit pvc zijn overigens niet aangewezen in ruimtes met zware dampkappen of hevige afzuig­installaties.
  • Doorhanging bij water­schade (na de gedeelte­lijke demontage en afvoer van water zal de folie haar oorspronkelijke vorm aannemen).