naar top
Menu
Logo Print
15/06/2019 - DOBBIT

HOE ONKRUID MECHANISCH BESTRIJDEN

Wie niet sproeien wil, zal misschien eerder maaien of branden, of als het niet veel is, met de hand te werk gaan. We bespreken welke tuingereedschappen je kan gebruiken om op een effectieve manier onkruid te verwijderen, zonder het gevaar van chemische en bijtende stoffen.

MAAIEN
HAKKEN EN SCHOFFELS
STEKEN
VOEGZAND
ONKRUIDBORSTEL
BRANDEN

MAAIEN

TOEPASSING

maaien

Als je liever niet sproeit, kan je er ook voor kiezen om regelmatig eens te passeren met de bosmaaier.

Doordat het mes bij de meeste bosmaaiers naar links draait, maai je met een bosmaaier meestal van rechts naar links. Wat je afgemaaid hebt, komt dan terecht op het gemaaide terrein.

maaienBij zeer hoog gras of taai onkruid maai je het best in de twee richtingen. Je maait dan eerst het bovenste deel en bij het terugkeren het onderste deel.

Laat op het einde van de beweging het gas los en geef weer gas voor je met de volgende beweging begint. Zo moet je niet constant op maximumsnelheid werken, want dat is heel belastend voor de machine.

MES OF DRAADKOP?

mes draadkopKies voor een bosmaaier met een mes voor het grove werk, die heeft geen moeite met dikke distels,.struikgewas of zelfs kleine stammetjes. Met een mes (foto rechts) snijd je ook dieper.

Een maaier of trimmer met draadkop (foto links) snijdt de wortels niet af, maar is wel geschikter als je veel hindernissen hebt. Liggen er veel stenen in je tuin, of wil je maaien langs boorden of plantgoed? Dan is een draadkop geschikter.

Vergeet ook niet om achteraf alles netjes af te voeren, zodat je later geen last meer hebt van wat je afgemaaid hebt.

WANNEER MAAIEN?

bosmaaier

De beste periodes om te maaien zijn van half mei tot half juni. En van half september tot half oktober. Zo kan je telkens het onkruid te lijf gaan voor het de kans krijgt om in bloei te staan. Want dan verspreiden de zaadjes zich razendsnel.

HAKKEN EN SCHOFFELS

schoffelEr is heel wat mechanisch gereedschap om het onkruid trekkend uit te kappen, zoals de hak, die zeer geschikt is voor percelen waar het onkruid al behoorlijk hoog staat.

Een schoffel dient om onkruid net onder het grondoppervlak weg te werken. Met exemplaren die aan vier zijden aangeslepen zijn, kun je letterlijk alle kanten uit.

Hakken en schoffels zijn ideaal om onkruid te verwijderen in de moestuin. Je kan er immers geen onkruidverwijderaar spuiten of bodembedekker planten.

Een paar minuutjes per week zal voorkomen dat onkruid wortel schiet waardoor je minder werk zal hebben bij het verwijderen.

STEKEN

stekenSommige onkruidfamilies hebben een centrale wortelpen, denk bijvoorbeeld aan de paarden­bloem. Om dit soort woekeraars uit je gazon te halen, gebruik je het best een onkruid­steker. Steek er recht in het hart van de plant mee en grijp die vast. Met een haal verwijder je de plant met de volledige wortel erbij.

Loop regelmatig het gazon en de border af, en haal alle indringers weg, voor ze in bloei komen. Hoe regelmatiger je het aanpakt, hoe minder werk het zal blijken te zijn.

VOEGZAND

voegzand

Net zoals je er met bodembedekkers of een antiworteldoek voor kan zorgen dat het onmogelijk is voor het onkruid om wortel te schieten in de border, helpt voegzand je bij het terras of de oprit. Immers, als er voldoende voegzand in de voegen zit, wordt het wortelen van onkruid bemoeilijkt.

Bovendien is voegzand een agressieve omgeving voor het onkruid. Als je alle onkruid van het tuinpad hebt weggehaald, kan het helpen om de voegen eens opnieuw te vullen met wat nieuw onkruidwerend voegzand.

ONKRUIDBORSTEL

onkruidborstelJe kan ook handmatig voor een onkruidvrije oprit zorgen. Een handige hulp om te voorkomen dat je op je knieën over het volledige terras moet rondkruipen, is de onkruidborstel.

Dankzij de harde haren raak je diep tussen de voegen. Het onkruid wordt zo, met wortel en al, meegetrokken. Althans in de ideale situatie. Vaak kunnen er nog kleine restwortels overleven. Je moet dus regelmatig aan de slag met je borstel om een onkruidvrij geheel te houden.

BRANDEN

brander

Een uitstekende en milieuvriendelijke manier om onkruid te vernietigen, is de onkruidbrander. Je bestrijdt het onkruid met hitte. De celstructuur van het onkruid wordt vernietigd. Ga even met de onkruidbrander over het onkruid, het onkruid droogt volledig uit en sterft binnen de twee dagen af.

Je hoeft het onkruid niet helemaal zwart te branden. Verhitten op 5 tot 10 cm volstaat. Herhaal de behandeling, twee tot drie keer tijdens de zomer. Na enkele brandbeurten zal het wortelgestel van het onkruid verzwakt zijn. Het onkruid zal dan ook volledig afsterven.