naar top
Menu
Logo Print
15/06/2019 - DOBBIT

HOE ONKRUID CHEMISCH BESTRIJDEN

De makkelijkste, minst intensieve manier van het bestrijden van onkruid blijft de chemische bestrijding met een onkruidverdelger. Als je aan de slag gaat, let dan op de volgende zaken.

AANDACHTSPUNTEN
TOEPASSING
HUISHOUDPRODUCTEN

AANDACHTSPUNTEN

onkruidDe meeste middelen werken in op de groei van het onkruid, ze bootsen de werking van het plantengroeihormoon na, waardoor de onkruiden eigenlijk kapotgroeien. Deze middelen hebben dan ook alleen maar effect in de lente en in de zomer, wanneer de onkruiden volop groeien. 

Houd de volgende zaken indachtig:

  • bestrijd het onkruid als het in groei is, idealiter nog voor het begint te bloeien, en nooit tijdens de bloei;
  • bij een braakliggend terrein mag je kiezen voor een totale onkruidverdelger, want er moet niets gespaard worden;
  • respecteer zeker ook een juiste dosering.

TOEPASSING

tpeoassing sproeien onkruidGa aan de slag bij droog weer en let erop dat het gazon of de bespoten plek ook na een behandeling zeker nog doorgaans twee tot vier uur droog blijft. Spuit nooit bij sterke wind, want weggeblazen druppels komen op je planten terecht en kunnen daar schade veroorzaken.

Om aanpalende planten te beschermen, gebruik je daarom, indien mogelijk, ook het best een spuitkap.

onkruid spray

Sproeien blijft een efficiënte manier om tijdelijk van onkruid verlost te zijn, maar het heeft ook zijn nadelen. Als particulier is het gebruik gereglementeerd, het is niet goedkoop en je moet het regelmatig herhalen.

De impact van chemische producten op het ecosysteem van je tuin is niet altijd even goed in te schatten en verschilt volgens de samenstelling van het prdeeoduct. Doe dus altijd grondige research voor je hiermee begint.

Als het loof van het onkruid verkleurt en het onkruid dood is, dan is het goed om alle onkruid te maaien en weg te voeren. Zo ben je zeker dat er geen zaadjes meer herkiemen uit het tuinafval.

WAT MET GLYFOSAAT?

glyfosaat

Onlangs is het nieuwe Koninklijk Besluit met betrekking tot niet-professioneel gebruik van herbiciden (onkruidmiddelen) gepubliceerd. Sinds 6 oktober 2018 mogen er geen herbiciden meer worden verkocht die geen werkzame stoffen van natuurlijke oorsprong bevatten.

Glyfosaathoudende producten vallen daar niet onder en mogen dus niet meer verkocht en gebruikt worden voor niet-professionele toepassingen.

glyfosaat

De stof blijft echter wel Europees vergund en blijft voor professioneel gebruik toegelaten. In Nederland mag glyfosaat wel nog verkocht worden voor amateurgebruik.

Voor professionele gebruikers zoals landbouwers en tuinaanleggers mogen bestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat wel nog worden gebruikt.

HUISHOUDPRODUCTEN

huishoudproducten

Er bestaan heel wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om onkruid te bestrijden. Vaak wordt gezegd dat dit 'natuurlijke' middeltjes zijn waarbij er geen vergif gebruikt moet worden.

Het gaat dan om het strooien van grote hoeveelheden zout op een pad of om het besproeien van onkruid met azijn. Het mag duidelijk zijn dat zout en azijn (en javel) wel degelijk onkruid kunnen vernietigen, het zijn immers evenzeer gevaarlijke chemicaliën als echte onkruidbestrijders.

Bij die huishoudproducten staat er echter nooit een dosering. Vaak gebruik je er dan ook veel te veel van, wat zeker niet goed is voor het milieu.