naar top
Menu
Logo Print

DE LASERWATERPAS NADER BEKEKEN

Een laserwaterpas gebruik je om rechte horizontale of verticale lijnen uit te zetten. Het toestel combineert dus functies van een waterpas, een schietlood, een pas­darm, een metserskoord en een smetkoord. Voor heel wat taken waarvoor je vroeger dat soort gereedschap gebruikte, is de laserwaterpas een betere en snellere oplossing.

NIVELLEREN
VERSCHILLENDE TYPES

NIVELLEREN

laserwaterpasBij sommige laserwaterpassen moet je, aan de hand van libellen op het apparaat, de laserlijn­generator handmatig waterpas hangen. Bij een exemplaar op voetjes draai je die voetjes dan in en uit tot het apparaat waterpas staat. Andere toestellen hebben een nivelleerplaat, ook die moet je handmatig nivelleren door de stelschroeven bij te regelen.

De toestellen waar je de meeste tijd mee kan winnen, zijn echter de zelfnivellerende laserwater­passen. Dankzij een ingebouwd mechanisme (ophanging) is de geprojecteerde laserlijn automatisch waterpas.

Dit soort laserwaterpassen is gewoonlijk een stuk schok­gevoeliger. Tijdens het transporteren moet je het zelfnivellerings­systeem dan ook blokkeren. Tijdens het gebruik let je erop dat de laser stabiel geplaatst wordt, zodat deze niet omvervalt.

4 VERSCHILLENDE TYPES

LIJNLASER

lijnlaser

Lijnlasers zijn de ideale instrumenten voor binnen-klussen. Ze projecteren goed zichtbare laserlijnen voor de eenvoudige uitlijning van tegels, regelwerk, ramen ... Lijnlasers met een ontvanger kunnen ook buiten gebruikt worden.

KRUISLIJNLASER

kruislijnlaser

Kruislijnlasers kunnen, naast horizontale lijnen, ook verticale lijnen projecteren. Ideaal om bijvoorbeeld behanglijnen mee uit te zetten of de startlijn voor een scheidingswand. Extra handig is dat je zo'n lijn ook op een schuine wand kan projecteren.

PUNTLASER

puntlaser

Een puntlaser gebruik je dan weer om een laserpunt loodrecht naar omhoog en/of naar omlaag te projecteren. Dat is bijvoorbeeld handig om vanuit het middelpunt van een tafel af te tekenen waar je de verlichting, er pal boven, zal bevestigen.

Wanneer een muurtje vrij in de ruimte komt te staan, kan je hiermee ook op de vloer en het plafond het loodpunt uitzetten.

ROTATIELASER 

kruislijnlaser

Een rotatielaser projecteert een roterende laser, zodat je rondom de ruimte waarin die opgesteld staat, een volle lijn krijgt. Het ideale toestel om overal in een kamer dezelfde hoogte te kunnen afmeten.

Een rotatielaser is erg handig bij het verhogen van een vloer, het verlagen van een plafond of het aanbrengen van wandpanelen.