naar top
Menu
Logo Print

WAAROM NATUURSTEEN ALS GEVELBEKLEDING KIEZEN

De charme van natuursteen als duurzame gevelbekleding bestaat in de uniciteit van elk paneel. Het spelen met afwerkingen, tinten en formaten maakt een gevel nog aparter. Elke soort is an sich toepasbaar als gevelbekleding. De keuze is veelal afhankelijk van de esthetische voorkeur en het project. Voor heel wat inherente beperkingen zijn er namelijk oplossingen te vinden in de vorm van afwerkingen, bevestigings­wijzen enzovoort.

AANDACHTSPUNTEN
FORMAAT
VERLIJMEN EN VERMETSELEN
VERANKERING
VOEGEN

AANDACHTSPUNTEN

natuursteenDe bevestigingswijze is afhankelijk van het formaat (gewicht) van de stukken, de plaatsingshoogte en de locatie, naast vanzelfsprekend de steensterkte. Woningen aan de kust vangen namelijk veel wind en zout, waardoor er voor hun gevelbekleding strengere sterktewaarden gelden dan voor particuliere woningen in de stad.

Belangrijk voor het esthetische aspect is om donkerdere en lichtere tegels goed te mengen. Ook een mooie hoekafwerking is van belang. Daarvoor worden de platen onder een hoek (verstek) van 45° verzaagd, waarna de afschuiningen of gebroken kantjes netjes tegen elkaar worden geplaatst.

FORMAAT

natuursteenPanelen met een 1-op-2-verhouding (meestal 120 x 60 cm) zijn esthetisch en vormen het esthetische en praktische standaardformaat. Daarnaast zijn tegels en langwerpige (stapel)strips courante formaten. Ook hier geldt dat alles mogelijk is: ontginning en verzaging kunnen gebeuren op maat van het project.

Zandsteen wordt sowieso noodgedwongen in kleine formaten verzaagd. Een nieuwe ontwikkeling is het verzagen van weinig poreus natuursteen tot baksteenformaat om het als praktisch bouwelement te gebruiken, los van de esthetische bekledingsfunctie.

VERLIJMEN EN VERMETSELEN

natuursteen verlijmen

Door het bevestigen van panelen op een verlijmde ondergrond wordt het hele oppervlak ondersteund, waardoor de inherente sterkte van de natuursteen minder belangrijk wordt. Dat maakt het plaatsen van nagenoeg alle natuurgesteenten mogelijk.

Verlijming lukt moeilijk voor die natuurstenen die vocht- en vorst­gevoelig zijn. Verlijmen en vermetselen van gevels is echter wel nadelig voor de ventilatie.

VERANKERING

verankering

De sterkte van de steensoort, het gewicht en de grootte van het paneel (max.1 m²) bepalen het aantal vereiste ankers. Hoe meer ankers, hoe duurder de plaatsing wordt. Bovendien geldt dat platen dikker moeten zijn dan bij verlijmde steenstukken (3 cm bij graniet en basalt, 4 cm bij zwakkere soorten), wat eveneens de prijs opvoert. Let wel: het gaat hier om panelen, en niet om kleinere strips zoals bij het metselen en verlijmen.

Het grote voordeel van verankering is de goede ventilatie via de luchtspouwen. Ver­ankerde gevels zijn bovendien makkelijker te isoleren en sluiten goed aan op een dakconstructie, wat goed is om koudebruggen te vermijden.

VOEGEN

voegen

Om de breedte van de tussenvoegen te bepalen, moet er rekening gehouden worden met de uitzetting. Na de plaatsing komt de vraag of de voegen worden opengelaten voor een goeie ventilatie of worden opgekit met silicone.

De juiste mortellijm of silicone kiezen is van belang: sommige zijn niet geschikt voor natuursteen door de weekmakers die in de steen dringen en de rand verkleuren.