naar top
Menu
Logo Print

HOE GEVELPLATEN KIEZEN

Jaarlijks wordt in België tot 1 miljoen vierkante meter gevelplaten voor gevelbekleding geplaatst. Een belangrijk percentage hiervan wordt gebruikt voor de bekleding van gevels in de woning- en appartementsbouw. We gaan op zoek naar een aantal belangrijke wetenswaardigheden en wat technische informatie inzake de plaatsing van gevelplaten binnen de woningbouw.

VENTILATIE
UITZETTINGSVOEGEN
GEVELPANELEN UIT KUNSTSTOF OF CEMENT

VENTILATIE

panelenGevelbekledingen, uitgevoerd met plaatmaterialen, dienen bijna altijd voorzien te zijn van een ventilatie. Oude(re) gebouwen worden immers gekenmerkt door een vochtmigratie door de buitenschil. Dit vocht slaat uiteindelijk neer op de achterzijde van de gevelbekledingsplaten en creëert aldus een vochtbelastingsspanning met de drogere voorzijde van het plaat­materiaal.

Ongeventileerd zal dit na verloop van tijd resulteren in schimmel­vorming en het kromtrekken van de platen. Dit kromtrekken gebeurt met een kracht die groot genoeg is om bevestigingen los te scheuren.

Ook kan de topcoating loslaten. Om deze reden dienen gevel­bekledingen met plaat­materialen voorzien te worden van een correct geconcipieerde verluchtings­spouw.

UITZETTINGSVOEGEN

vezelcementSommige plaatmaterialen, ge­bruikt voor de gevelbekleding, worden gekenmerkt door een bepaalde thermische of hygrische uitzettings­coëfficiënt. Het is daarom uiterst belangrijk om zowel in horizontale als verticale richting steeds voldoende uitzettingsmogelijkheden te voorzien.

De vuistregel is om rondom elke plaat minstens 5 mm vrij te laten. Afhankelijk van het plaatmateriaal worden daartoe open voegen voorzien van 5, 8 of 10 mm, zowel verticaal als horizontaal. In hoeken mag men nooit direct contact maken met het metselwerk.

gevelplaten

GEVELPANELEN UIT KUNSTSTOF OF CEMENT

Gevelpanelen bestaan tegenwoordig niet alleen uit hout, maar ook uit pvc of composietcement - twee zeer duurzame materialen die weinig onderhoud vragen. De plaatsing van gevelpanelen verloopt normaliter bij iedere soort vrij gelijkaardig.

Lees hier hoe de plaatsing hiervan verloopt.