naar top
Menu
Logo Print

DOMOTICA VOOR DE DOE-HET-ZELVER

Veranderingen in je huis, daar ga je niet licht over. Elke verandering moet dan ook een zekere meerwaarde bieden. Er zijn diverse argumenten pro domotica. Zo is er het grote voordeel dat je niet per se ingrijpende werkzaamheden moet uitvoeren in het huis. Draadloze systemen kunnen vrij een­voudig en ter plaatse worden geïnstalleerd. Bovendien zijn de systemen modulair én met al bestaande ingebouwde systemen te gebruiken.

DRAADLOOS
COMMUNICATIE
UITBREIDEN

DRAADLOOS

verwarmingAls doe-het-zelver kan je het best met draadloze systemen werken. Die hebben dan misschien wel wat minder mogelijkheden en zijn een stuk minder 'geïntegreerd', ze zijn wel een pak eenvoudiger te installeren. En, ook niet onbelangrijk, ze worden verkocht tegen een fractie van de prijs van bekabelde systemen.

Bij draadloze systemen verloopt alles via zenders – bewegings- en temperatuur­sensoren, afstands­bedieningen, software op pc of apps op een mobiel toestel – en ontvangers (bv. inbouw­ont­vangers die worden aangesloten in wand- of plafonddozen).

tuin domoticaDomotica wordt aangestuurd via een centraal commando­punt. Vroeger was dat een wand­module, maar tegenwoordig is dat bijna categoriek via een mobiele component (smartphone of tablet). Alle 'verkeer' tussen de zenders en ontvangers gebeurt via wifi (binnens­huis) of via mobiele net­werken (met de smart­phone).

Elke aangesloten ontvanger krijgt bij installatie een uniek IP-adres, waardoor het systeem elke ontvanger kan bedienen. Alles wordt aangestuurd via een centraal systeem, aangesloten op de modem van de woning.

NAAR WENS AAN TE PASSEN

apps

Alle systemen zijn modulair en je kan ze dus naar eigen wens aanpassen en uitbreiden. De systemen zelf stellen gebruiksvriendelijkheid voorop en maken het je zo gemakkelijk mogelijk. Zo wordt elk aan­gesloten toestel weergegeven met een statusoverzicht, een eigen naam en de commando's die je kunt geven. Dat kan zover gaan dat je de kookplaat al activeert als je vertrekt van het werk, zodat de aardappelen gaar zijn als je thuiskomt.

SCENARIO'S

aan te passen

Ook kun je scenario's samenstellen. De meest voor de hand liggende keuze is bijvoorbeeld een tijdschema­scenario, waarbij je zelf een hele dag uit­tekent: zo gaan de rolluiken elke dag om 7.15 uur open, wordt de verlichting van 7 tot 8.15 uur ingeschakeld en staat de verwarming aan van 6.45 tot 8.15 uur.

Daarnaast zijn er scenario's voor gebeurtenissen zoals 'op skireis gaan', waarbij de rolluiken naar beneden worden gelaten, alles vergrendeld wordt en het alarmsysteem automatisch wordt ingeschakeld. De verwarming wordt dan op regelmatige tijdstippen ingeschakeld, zodat de vrieskou geen schade kan berokkenen.

domotica sferen

Daarnaast zijn er scenario's om bijvoorbeeld met een druk op de knop alle lichten op het gelijkvloers uit te schakelen als je gaat slapen, of de sfeerverlichting in te schakelen als er volk over de vloer komt. De verwarming wordt dan met dat scenario zo ingesteld dat dit het 'dagscenario' – dat de ver­warming om 22 uur uit­schakelt – overrulet en dus blijft werken tot het scenario manueel beëindigd wordt.

De mogelijkheden zijn legio en dus dreig je al snel het overzicht te verliezen. Fabrikanten hebben de interface van hun systemen dan ook zo ontwikkeld dat ze vooral gebruiksvriendelijk zijn.

COMMUNICATIE

communicatie

Alle verschillende producten moeten kunnen communiceren om een vloeiende werking te kunnen garan­deren, vooral als er bijvoor­beeld draadloze systemen worden gekoppeld aan al aanwezige, bekabelde domotica.

Dat communi­ceren gebeurt met een algemene norm – zeg maar elektronische 'taal' – zodat de ontvanger het signaal kan be­grijpen dat de zender naar hem toe stuurt.

UITBREIDEN

afstandsbedieningJe kan ervoor kiezen om meteen je hele huis te automatiseren en een volledig systeem aan te schaffen. Vind je dat een te grote stap? Kies dan voor een instap­model of -systeem dat bijvoorbeeld enkel de verlichting aan­stuurt.

Na verloop van tijd kan je dan je bestaande systeem uitbreiden met andere pakketten of modules (bv. voor de verwarming of de beveiliging).