naar top
Menu
Logo Print

HOE KAN DOMOTICA HET DAGELIJKSE LEVEN VERBETEREN?

Vanzelfsprekend zorgt domotica voor een verbetering van je leefcomfort, maar wist je dat domotica ook de veiligheid van je woonst vergroot en je energieverbruik efficiënter regelt? Lees hieronder meer over deze drie grote voordelen.

1. COMFORT
2. VEILIGHEID
3. EFFICIËNT ENERGIEGEBRUIK

1. COMFORT

GEAUTOMATISEERDE FUNCTIES

comfort vs klassiek

Dat automatisatie een bepaald gemak met zich meebrengt, valt niet te betwijfelen; we vinden het bijvoorbeeld allemaal al vanzelfsprekend dat we onze auto met een afstandsbediening openen en sluiten, net zoals we ook de televisie vanop afstand regelen. De stap naar woonfuncties is in die zin snel gezet.

Waar het woord 'domotica' vijftien jaar geleden nog een futuristische bijklank kende, zijn veel geautomatiseerde functies vandaag al ingeburgerd en is het concept binnen een aantal jaar gewoon niet meer weg te denken.

Bovendien biedt domotica ook een uitkomst voor mensen die slecht te been zijn en bij wie een extra hulp in het dagelijks leven onontbeerlijk is. De meest courante domoticafuncties zijn verlichting, temperatuur, rolluiken of zonwering, airconditioning, muziek en voordeurfuncties.

WIJZIGEN VAN SCHAKELAARSFUNCTIES

schakelaar touchscreen

Kiezen voor domotica hoeft niet per se te betekenen dat je vanaf nu alles met je smartphone hoeft te gaan bedienen. Verkies je nog steeds klassieke drukknoppen of schakelaars thuis, dan kun je die namelijk ook aan een domoticasysteem laten koppelen.

Het voordeel ten opzichte van een klassiek elektrisch systeem is dat je hiermee nadien de functies van die schakelaars ook weer kunt wijzigen. Bedenk je na een aantal maanden bijvoorbeeld dat een bepaalde schakelaar toch handiger zou zijn, mocht hij een ander licht bedienen, dan kun je zelf die functie aanpassen via meegeleverde software.

Zoiets komt vooral van pas wanneer ruimtes doorheen de tijd een andere bestemming krijgen, en de elektrische schakelaars bijgevolg misschien ook. Indien gewenst, kun je ook meerdere functies geven aan één knop, door bijvoorbeeld het onderscheid te maken tussen kort en lang op de knop duwen.

BEDIENINGSPANEEL: ALLES IN ÉÉN

bedieningspaneel

Een volgende stap richting nog meer comfort is het 'bundelen' van functies op één bedieningspaneel, over het algemeen een touchscreen dat zich dan ergens centraal in de woning bevindt, meestal in de woonkamer of keuken dus. Zo krijg je een mooi overzicht van alle domoticafuncties in huis en kun je in een mum van tijd functies bedienen die zich aan de andere kant van de woning bevinden. Even controleren of de kinderen boven overal het licht wel uit hebben gedaan? Daarvoor hoef je de trappen niet langer op en af te lopen. En ook alle rolluiken laat je 's avonds in een oogwenk neer.

Bedieningspanelen bestaan er in allerlei kleuren en maten, passend bij ieder interieur. Desgewenst kunnen ze nog gecombineerd worden met een videofoniesysteem (zie ook: 'veiligheid'), zodat je geen aparte schermen moet voorzien voor de binnenpost en je domoticabediening.

BEDIENING VANOP AFSTAND 

protocol

Heel wat domoticasystemen kunnen vandaag ook geconnecteerd worden met de smartphone of tablet. Via een applicatie bedien je dan alle functies, net zoals je dat op een bedieningspaneel zou doen. Dat je dus steeds een 'afstandsbediening' op zak hebt, komt niet alleen thuis van pas, maar ook op verplaatsing.

Wil je bijvoorbeeld in een warm huis thuiskomen, dan kun je, voor je op het werk vertrekt, de verwarming aanzetten. Niet zeker of de lichten thuis uit zijn? Ook dat controleer je gemakkelijk via de app.

INSTELLEN VAN SCENARIO'S

rolluikenHet instellen van scenario's (soms ook wel 'sferen' genoemd) vormt een van de belangrijkste comfortelementen bij domotica. Onder een scenario verstaat men een vooraf bepaalde toestand in huis, aangepast aan je dagritme of aan specifieke situaties. Een scenarioreeks is persoonlijk en die stel je dus ook naar eigen wens in. Handig kan bijvoorbeeld een 'slapengaan'-scenario zijn, waarbij de rolluiken naar beneden gaan, de lichten op de benedenverdieping langzaamaan gedoofd worden en de slaapkamerlichten en het licht in de hal boven aangaan.

Andere handige en veelgebruikte scenario's zijn 'thuiskomen' (de lichten in de hal en woonkamer gaan aan), 'romantische avond' (de lichten in de woonkamer worden zachtjes gedimd en de muziek begint te spelen), 'slapengaan voor de kinderen' (het slaapkamerlicht wordt bijvoorbeeld na een vijftiental minuten gedimd en dan gedoofd) ... De opties zijn eindeloos en ook steeds wijzigbaar.

2. VEILIGHEID

Niet alleen comfort, maar ook veiligheid is een belangrijke factor in huis. Er zijn verschillende manieren waarop domotica je woning beter kan helpen te beveiligen.

AANWEZIGHEID VEINZEN

aanwezigheid

Een onbewoond huis vormt een doelwit voor inbrekers - het kan daarom helpen om, wanneer je bijvoorbeeld op reis bent, ervoor te zorgen dat het huis wél bewoond lijkt. Via domotica is er natuurlijk de optie om vanop afstand af en toe eens de rolluiken te openen of de lichten aan en uit te doen, maar in heel wat systemen zit sowieso een vakantiemodus geïntegreerd.

Wanneer je die selecteert, zullen bepaalde functies op willekeurige momenten in werking treden, zodat het lijkt alsof er mensen thuis zijn. Zo kun je met een geruster hart de woning voor langere tijd verlaten.

ALARMFUNCTIE

alarmfunctie

Een alarm- of paniekknop wordt meestal in de slaapkamer geplaatst, in de buurt van het hoofdeinde van het bed. Hoor je 's nachts een verdacht geluid, dan zet deze knop een paniekfunctie in werking.

Dat betekent over het algemeen dat alle lichten in huis in één keer oplichten (eventueel vergezeld van een alarmtoon) of dat ze beginnen te knipperen om eventuele ongewenste bezoekers te verjagen. Er is ook de mogelijkheid om het alarm rechtstreeks met de politie te verbinden en zo kostbare tijd te winnen bij een bedreigende situatie.

VIDEOFONIE EN VOORDEURBEDIENING

videofonie

Domotica wordt vaak met videofonie gecombineerd, onder meer omdat je zo alle functies op één scherm combineert en dus geen apart scherm meer nodig hebt voor je binnenpost. Je switcht op je touchscreen dus gewoon tussen het videofoniescherm en je domoticafuncties, of kiest voor één groot scherm waarop alles tegelijkertijd zichtbaar is.

Indien je het systeem met een app verbindt, kun je opnieuw heel wat controleren vanop afstand. Zo kun je op willekeurige momenten de camerabeelden van bij de voordeur bekijken, maar er zijn ook systemen die je bijvoorbeeld een foto sturen van iedereen die bij je thuis aan de deur is geweest.

Daarnaast kun je ook nog een voordeurbediening toevoegen, waardoor je vanop afstand bijvoorbeeld mensen kunt binnenlaten, of de domotica koppelen aan een alarmsysteem. Er bestaan zelfs manieren waarop je kunt bijhouden of bijvoorbeeld de kinderen na school al thuisgekomen zijn of niet. Zo geeft domotica je de mogelijkheid om thuis een oogje in het zeil te houden, ook wanneer je er niet bent.

3. EFFICIËNT ENERGIEVERBRUIK

Alle kleine beetjes helpen, en dat geldt ook voor het besparen op energie; ervoor zorgen dat de lichten thuis uit zijn en dat de verwarming niet onnodig draait, kan al voor een verschil zorgen op je energiefactuur. Doordat domotica je in staat stelt om zoveel functies te regelen en te controleren, wordt de verkwisting van energie ook beperkt - tenminste als je zo bewust mogelijk gebruikmaakt van de beschikbare opties.

TEMPERATUUR AFZONDERLIJK INSTELLEN

temperatuur

Dankzij domotica kun je voor iedere kamer apart instellen wat de minimum- en maximumtemperatuur hoort te zijn, en aangeven op welke tijdstippen de ruimte verwarmd mag worden.

Een slaapkamer hoeft bijvoorbeeld niet de hele dag door warm te zijn of mag misschien op een lagere temperatuur verwarmd worden. En de badkamer benut je vooral 's ochtends of 's avonds, dus deze kan op die twee momenten van een aangename warmte voorzien worden.

ACTIE & REACTIE

sensor

Je kunt je domotica ook automatisch laten inspelen op bepaalde situaties, door in te stellen dat een bepaalde 'actie' of een gebeuren een reactie veroorzaakt. De rolluiken zouden bijvoorbeeld automatisch naar beneden kunnen gaan wanneer de temperatuur buiten te hoog oploopt, zodat het binnen koeler blijft en de airconditioning niet in werking hoeft te treden.

Ook een bewegingssensor kan ervoor zorgen dat een licht niet nodeloos blijft branden, zoals in een voorraadkamer, in de kelder of in het toilet. De specifieke instellingen bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

VOOR DE ZEKERHEID ...

gsm app smartphone

Indien je over een bijbehorende app op je gsm beschikt, kun je eventuele verstrooidheden of vergetelheidjes vanop afstand corrigeren en bijvoorbeeld de lichten thuis doven als dat niet gebeurd zou zijn. Ook de temperatuur kun je vanop afstand regelen.

Wil je er zeker van zijn dat alle elektriciteit thuis uit is voor je de deur uitgaat, dan kun je gebruikmaken van de 'alles uit'-knop, waarover veel domoticasystemen beschikken.

Via die functie worden alle lichten en geconnecteerde elektrische toestellen uitgeschakeld en hoef je dus niet langer het hele huis te controleren voor je vertrekt.