naar top
Menu
Logo Print
25/05/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE JE LIJF EN LEDEMATEN BESCHERMEN

Bescherming van je longen en gezicht is belangrijk, maar soms niet genoeg. Moet je buiten werken? Of zwaar materiaal tillen? Dan is de geschikte werkkledij onontbeerlijk – en bovendien ook stukken gemakkelijker. De juiste werkkledij kan ervoor zorgen dat je meer materiaal bij je kan nemen. Je wilt geen vingers kwijtspelen, dus moet je ook je handen beschermen. Je wilt ook niet het risico lopen dan je tenen worden verbrijzeld, dus is het gepaste schoeisel minstens even belangrijk. 

1. WERKKLEDIJ
2. HANDSCHOENEN
3. SCHOENEN

1. WERKKLEDIJ

Werkkledij is niet alleen sterker en veiliger om in te klussen, maar ook praktischer dan om het even welke vrijetijdskledij. Hamerlussen en extra zakken voor schroeven, plooimeter, potlood en gsm zorgen ervoor dat je het hoogstnodige steeds binnen handbereik hebt.

DO'S-AND-DON'TS

werkkledij

Ben je van plan om werkkledij aan te schaffen, dan moet je je maten kennen. Bij foute maten zullen bijvoorbeeld kniebeschermers op een werkbroek niet meer op de juiste positie staan.

Koop je te kleine werkkledij, dan komt er meer druk op de naden en de stof te staan. Uiteindelijk wil je ook comfortabel kunnen werken.

maattabelAls je kledij te groot is, of te los zit, ga je ook sneller haperen. Mouwen mogen niet te lang zijn, zodat je niet kan vastzitten en pijpen mogen niet te lang zijn, zodat je niet struikelt. Om de juiste maat te kiezen, is het aangeraden de borstwijdte, taillewijdte, heupwijdte en de (binnen)beenlengte te kennen. Let wel op: elk merk verschilt in maat. Doe dus een beroep op de matentabel van het merk om zeker de juiste keuze te maken. Vaak is het beter te opteren voor een model met elastiek, vooral bij het werken met draaiende gereedschappen of vloeistoffen. 

Heb je al werkkledij? Ga dan steeds na of er geen gaten, scheuren of loshangende draden in zitten.

Het is meestal beter om zo weinig mogelijk huid bloot te laten. Zeker bij bepaalde klussen zoals bij het lassen, maar ook om buiten aan de slag te gaan, is dit een must.

DE OUTFIT

Werkvest

werkvest

Het belangrijkste is dat die aangepast is aan de werkomstandigheden. Het doel is om je warm en droog te houden, maar de werkvest mag ook niet hinderlijk zijn.

Verder heeft deze dezelfde functie als een werkbroek: soepel en tegelijk slijtvast zijn, terwijl het draagcomfort en de verdeling van de last niet uit het oog verloren mogen gaan.

Daarom is het best om te kiezen voor een werkvest van stretchmateriaal aan de rugzijde.

Deze hebben ook verstevigde holsterzakken, aangezien de vesten doorgaans het meest in aanraking komen met de werkomgeving - zeker als er buiten wordt gewerkt. De holsterzakken zitten dan ook het best aan de achterkant van de vest, waar ze niet in de weg zitten.

Gereedschapsvest

gereedschapsvest

Een gereedschapsvest is meer een harnas dat gedragen wordt boven andere kledij. De belangrijkste functie is het optimaal dragen van het benodigde gereedschap. Misschien nog net iets meer dan bij een werkvest zijn een soepele, slijtvaste stof en een goede lastverdeling van groot belang voor een aangenaam draagcomfort. Er zijn zowel modellen met brede als met smalle schouderbanden verkrijgbaar.

Dit is voor de doorsneeklusser echter niet per se nodig. Je kan deze in principe vervangen door een riem of broek met voldoende zakken.

Werkbroek

werkbroek

Een lichte broek heeft een andere samenstelling en gewicht dan een broek die intensief aan slijtage onderhevig is. Naast de eigenschappen die voor een werkvest belangrijk waren, moet je voor de broek ook op de kniebelasting letten.

Een goede werkbroek heeft kniezakken voor de kniebeschermers, waarbij zowel het materiaal als de vorm van belang is.

Tailleriem

taillerien

De afzonderlijke tailleriem is een ideaal hulpmiddel om holsterzakken en hamerhouders aan op te hangen.

Hierdoor rust het gewicht niet op de schouders (zoals bij ophanging aan de werkvest) of trekt het niet aan de broek (bij ophanging aan de broeksriem).

Holsterzakken

holsterzakken

Holsterzakken zijn meestal standaard aanwezig op de werkbroek. Wanneer er frequent met verschillende vijzen of nagels wordt gewerkt, zijn meerdere holsterzakken erg praktisch.

Het is dan belangrijk dat ze verstevigd zijn met een slijtvaste naad om de nagels en vijzen te kunnen dragen.

Overall

overall

Een werkvest en werkbroek in 1 stuk blijft nog steeds handig. Er zijn namelijk minder knopen en ritsen die schade kunnen doen of tijdens het werken kunnen haperen. Een overall kan echter wel de bewegingsvrijheid beperken, zeker wanneer er boven het hoofd moet worden gewerkt.

Wil je een lichtere versie, dan kan je ook gaan voor een bodybroek of een bretelbroek. Deze hebben brede, verstelbare schouderbanden die vastgemaakt zijn aan de werkbroek.

VOOR BUITEN

drie lagen

Moet je buiten of in de hoogte werken? Dan is het belangrijk dat je kledij draagt die genoeg bewegingsvrijheid biedt. Daarnaast dient werkkledij voor buiten ook genoeg lucht door te laten. Als je buiten moet werken, zorgen zweet en weersomstandigheden voor het meeste comfortproblemen. Daarom bestaat werkkledij voor buiten tegenwoordig vaak uit drie lagen:

  • Een basislaag die ervoor zorgt dat de lichaamswarmte en zweet snel naar buiten kunnen.
  • Een middenlaag die de drager droog en warm houdt. Zweet uit de basislaag wordt naar buiten gevoerd en de koude van buitenaf wordt tegengehouden.
  • Een toplaag die vooral tegen natte weersomstandigheden beschermt zoals regen en sneeuw.

EXTRA BESCHERMING

kevlar

Werkkledij is op de basislaag vaak uitgerust met een extra beschermingslaag om bijvoorbeeld scheuren te voorkomen. Dat met een polyester-katoencombinatie, of Cordura, een stof met de sterkte van katoen, maar meer soepelheid.

Uiteindelijk is Kevlar ook nog steeds populair, een geweven en bijzonder sterk materiaal met een unieke slijtvastheid, scheursterkte en snijbestendigheid. Dat wordt dan vaak gebruikt om de bovenbenen te beschermen.

2. HANDSCHOENEN

Voor zowat elke klus bestaat er wel een specifiek paar veiligheidshandschoenen. Schaf dan ook steeds de juiste aan, want enkel daarmee zijn je handen degelijk beschermd. Let daarom telkens op de pictogrammen op de verpakking bij aankoop. Let ook op de maat, want zowel te grote als te kleine handschoenen zijn nefast voor de veiligheid.

SOORTEN HANDSCHOENEN

Hoewel er voor elke toepassing wel een passende handschoen is, kan je in grote lijnen wel een onderverdeling maken:

Standaardwerkhandschoenen

synthetisch

Eerst en vooral heb je werkhandschoenen uit textiel. Deze zijn vervaardigd uit katoen, krulkatoen of nylon en worden gebruikt wanneer er een lichte weerstand nodig is tegen mechanische risico’s of tegen het vuil worden van handen of producten.

Moet je met relatief droge voorwerpen werken in heel uiteenlopende werkomstandigheden, dan komen lederen handschoenen ook van pas.

Verder heb je ook synthetische werkhandschoenen. Deze beschikken over een drager of liner uit nylon, polyester, katoen of een andere vezel, met een coating uit rubber, PU of pvc.

Voor gespecialiseerde toepassingen

lassen

Om te lassen, gebruik je gespecialiseerde lashandschoenen. Afhankelijk van het lasproces worden gevoerde handschoenen met een lagere vingergevoeligheid gebruikt (type A) of modellen met een hogere vingergevoeligheid (type B).

Als je met scherpe voorwerpen moet werken, kan je tegenwoordig ook opteren voor snijbestendige handschoenen uit Kevlar, leer of mesh.

vloeistofdicht

Moet je met schadelijke of chemische stoffen werken, dan zijn er ook vloeistofdichte en chemisch bestendige handschoenen. Deze zullen beschermen tegen irritaties, brandwonden en huidziektes. 

Raadpleeg altijd de bijbehorende permeatietabel (per merk!) voor geschiktheid voor de toepassing.

hittewerende handschoenenJe hebt ook handschoenen die speciaal ontwikkeld zijn om in hitte te werken, bijvoorbeeld bij contact met open vuur, hete voorwerpen en gesmolten metaal. Daartegenover heb je ook koudebestendige handschoenen die bescherming bieden tegen contact- en geleidingskoude.

Uiteindelijk heb je ook isolerende handschoenen voor elektriciteitswerken. De handen maken immers deel uit van de lichaamsdelen die het meest getroffen worden bij ongelukken van elektrische aard.

Voor eenmalig gebruik

wegwerphandschoenen

Voor eenmalig gebruik heb je handschoenen die worden gemaakt in nitril, neopreen, vinyl, polyethyleen of latex. Deze worden gepoederd of ongepoederd aangeleverd.

Moet je werken doen waarbij grip en bewegingsvrijheid zeer belangrijk zijn, en er geen directe gevaren zijn voor je vingers? Dan kan je kiezen voor handschoenen waarvan de duim en de wijs- en middelvinger opengewerkt zijn om de controle en flexibiliteit bij fijn werk te behouden. Daarbij geeft stretchnylon de gewenste bewegingsvrijheid.

Werk je zonder handschoenen, draag dan zeker geen ring of andere juwelen, zodat je nergens blijft haperen!

3. SCHOENEN

schoenen

Zeker bij zwaardere klussen en wanneer je met zwaar materiaal aan de slag bent, is het heel belangrijk om je voeten degelijk te beschermen. Stevige veiligheidsschoenen zijn uitgerust met een stalen neus, een gesloten hiel en een energieabsorberende hak.

Waterdichte schoenen met een sterk geprofileerde zool, voor extra grip, zijn mooi meegenomen. Voor bouwgerelateerde activiteiten is de penetratiebestendigheid van de binnenzool ook belangrijk, vooral wanneer er in spijkers of glas getrapt zou kunnen worden.

Veiligheidsschoenen worden onderverdeeld in verschillende categoriën:

schoenen

SB= beschermende neus
S1 = voldoet aan basisvereisten (gesloten hiel, beschermende neus, antistatisch, absorptie in hiel, weerstand tegen koolwaterstoffen). Je hebt ook variant S1P met antiperforatiezool
S2 = S1+waterwerend (natte werkomgeving)
S3 = S2+penetratiebestendige zool
S4 = S1+ laarzen uit rubber of polymeer en geheel vloeistofdicht
S5 = S4+ geprofileerde loopzool (antislip) en penetratiebestendige tussenzool

Daarnaast zijn er nog tal van extra eigenschappen, vaak aangeduid met een bepaalde lettercode.
Voor de modale klusser zijn S1,2 of 3 voldoende. Bij afbraakwerken is S3 de standaard.