naar top
Menu
Logo Print
25/05/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE JE GEZICHT EN LONGEN BESCHERMEN

Je werkt met luide toestellen, in het stof, of met gevaarlijke stoffen die je zicht kunnen aantasten? Dan kan je maar beter je gezicht en longen goed beschermen, en het best juist ook, want je ziet nog genoeg klussers die met chemische stoffen werken, terwijl ze een medisch masker dragen. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. We lijsten even op wat je nodig hebt om je gezicht en je longen te beschermen.

1. STOFMASKER
2. VEILIGHEIDSBRIL
3. OORBESCHERMERS
4. VEILIGHEIDSHELM

1. STOFMASKER

maskerStofdeeltjes en gevaarlijke stoffen hebben een impact op je longen. Vele houtsoorten kunnen kortademigheid veroorzaken als ze gezaagd worden. Ook neuskanker is een veelvoorkomende ziekte bij (oudere) schrijnwerkers.

Vooral de tannines in hout zijn kankerverwekkend. Niet enkel hout zelf, maar ook de lijm in bijvoorbeeld plaatmateriaal is schadelijk voor de longen en kankerverwekkend.

houtDat zijn natuurlijk langetermijneffecten. Op korte termijn zal je misschien merken dat je na het zagen van veel hout lichte verkoudheidsverschijnselen hebt omdat het stof zich in je longen bevindt.

De luchtwegen kunnen daarnaast ook danig geïrriteerd worden door dampen of nevel. 

HOE EEN STOFMASKER AANBRENGEN

kin

Voor een optimale bescherming moet het masker zo goed mogelijk rond de mond zitten, en zo strak mogelijk tegen je huid. Het is ook belangrijk dat onderaan de kin goed wordt afgesloten.

Door de neusbeugel goed aan te drukken, gaat het mondmasker ook aan de neus goed aansluiten.

AANDUIDINGEN

FFP?

ffp

Als je masker is aangeduid met een FFP-nummer, dan gaat het om een wegwerpmasker (meestal ook aangeduid met 'NR', ofte: non-reusable). Hierbinnen heb je nog twee onderverdelingen: het cupmasker - met een ronde vorm - en het plooimasker, dat zoals de naam al zegt, plooibaar is.

De ‘FF’ staat voor ‘filtering facepiece’, de ‘P’ duidt de filtergrootte aan. Hoe hoger de ‘P’, hoe fijner de deeltjes die gefilterd kunnen worden uit de omgeving – het gaat hier wel enkel over stofdeeltjes, rook en nevel.

Opgelet: deze maskers zijn niet geschikt voor gassen.

ffp1FFP1-maskers gebruik je als er wat stof rondvliegt. Ze beschermen je tegen stof, rook en nevel die geen schadelijke invloed hebben op je luchtwegen. Het gaat hier dus enkel om vaste stofdeeltjes, zoals zand of huisstof.

FFP2-maskers filteren ook rook-, nevel- en stofdeeltjes die schadelijk zijn voor de luchtwegen. En dat zijn er veel meer dan je in de eerste plaats zou denken. Moet je vaak hout zagen? Dan is een FFP2-masker aanbevolen, aangezien dit op lange termijn astma en zelfs neuskanker kan veroorzaken.

bovenfreesFFP3 beschermt tegen dezelfde stofdeeltjes als FFP2, maar in hogere concentraties. Als je bijvoorbeeld een bovenfrees- of een schuurmachine gebruikt, komt er betrekkelijk meer stof vrij dan wanneer je werkt met een decoupeer- of cirkelzaag.

Daarom wordt ook aangeraden om een kleinere filter te nemen, zodat je longen nog beter beschermd worden tegen het houtstof. FFP3-maskers draag je verder zeker ook bij afbraakwerken met mogelijk schadelijke elementen zoals asbest.

Geen wegwerpmasker?

P-aanduiding

Stofmaskers die geen wegwerpmaskers zijn, worden doorgaans met een 'P' aangeduid. Dat staat dan voor een halfgelaat (P1), volgelaat (P2) of gelaatsmasker (P3). Bij deze maskers kan je de filter zelf wisselen.

De maskers zijn herbruikbaar, mits regelmatige reiniging dus voor wie ze veel nodig heeft. Bij deze herbruikbare exemplaren zal er ook een 'R'-aanduiding staan (reuseable). Staat er een 'D' op je stofmasker, dan is deze meerdere keren op een dag bruikbaar.

Uitademventiel (V)

uitademventiel

Des te fijner de filter, des te moeilijker het is om te ademen. Daarom wordt er op sommige maskers een uitademventiel gezet, wat vooral handig is als je voor een lange tijd een masker moet opzetten. Op het masker is dat vaak aangeduid met een 'V'.

Het ventiel zorgt ervoor dat je gemakkelijker kan uitademen. Het voorkomt bovendien ook warmteopbouw in het masker, wat leidt tot een beter comfort tijdens het dragen.

A-aanduiding

A-aanduiding

Zie je een A-aanduiding op je stofmasker? Dan wil dat zeggen dat er een gasfilter op zit. Deze filtert buiten stofdeeltjes ook organische gassen. Deze maskers gebruik je als in de weer bent met spuitverf, bleekmiddel of als je met harsen werkt. Wees er dus zeker van dat je ook een van deze in huis hebt, want een gewoon stofmasker zal niet voldoen.

Werk je slechts af en toe met organische gassen, dan kan je er ook een in huis halen met vaste filters. Kom je veelvuldig in aanraking met gassen, kies je het best een met verwisselbare filters. Die kan je gemakkelijk afkoppelen en tijdig vervangen.

OPVOUWBARE MASKERS

neus beugel

Het is handig om altijd een masker bij je te hebben, daarom zijn er opvouwbare maskers die gemakkelijk weg te bergen zijn, bijvoorbeeld in je achterzak. Maar ook voor een opvouwbaar masker blijft de voornaamste functie het filteren van ongezonde lucht.

Daarom moet het goed aansluiten rond je mond. Daarvoor zorgt onder andere de neusbeugel bovenaan. Door die aan te drukken, zorg je voor een vorm die perfect op maat van je gezicht is. De mousse langs de andere kant zorgt voor een nog betere bescherming.

2. VEILIGHEIDSBRIL

ogenJe wilt uiteraard dat je ogen nog even meegaan. Daarom bescherm je die beter als je aan het klussen bent. Een simpele veiligheidsbril beschermt je tegen de impact van rondvliegende deeltjes als je aan het werk bent, bijvoorbeeld tijdens het zagen. Maar ook als stof in je ogen geraakt, kan dat irritatie veroorzaken.

Dat blijft dan niet altijd bij irritatie alleen, rondvliegende hout- of metaaldelen kunnen de ooglens permanent beschadigen. Net als bepaalde chemische stoffen kunnen ze blijvende schade toebrengen aan je oog.

COATING

KN aanduiding

Hoe dikker de lenzen van je bril, hoe beter ze beschermd zijn tegen impact. Soms wordt er op de lenzen ook een coating aangebracht.

  • Is de bril aangeduid met een 'K'? Dan is er een beschermende coating tegen krassen.
  • Is de bril daarnaast ook aangeduid met een 'N'? Dan beschermt de bril langs binnen tegen het aandampen.

Die laatste is vooral handig als je werkt met een veiligheidsbril en een stofmasker. Door je adem kan de veiligheidsbril namelijk aandampen, waardoor het zicht beperkt wordt, wat ook onveilig is.

TINTEN

zwarte bril

Veiligheidsbrillen kan je ook getint kopen. Een donkergetinte bril is vooral handig als je ‘s zomers buiten werkt. Het zonlicht wordt door de lenzen gefilterd. Vooral als je met witte oppervlakten werkt, kan het best handig zijn om zo’n bril in je arsenaal te hebben.

Een geel getinte bril is dan weer beter in situaties waar weinig licht voorhanden is. De gele lenzen maken het contrast groter.

OOK VOOR BRILDRAGERSbrildragers

Ook brildragers dragen het best een veiligheidsbril. Als je een professional bent, kan je een veiligheidsbril op sterkte kopen.

Heb je als 'briller' echter maar af en toe een veiligheidsbril nodig? Dan kan je ook met een overzetbril werken. Die past perfect over je bril en beschermt je ogen beter tegen impact dan een gewone bril.

RUIMZICHTBRIL

ruimzichtbril

Soms is een gewone veiligheidsbril niet genoeg, dan heb je nog de ruimzichtbrillen. Die beschermen je tegen meer dan enkel rondvliegende brokken. Ze beschermen je ogen tegen stof, druppels, spatten en veel meer. Ze zijn dus een pak veiliger dan een gewone veiligheidsbril.

De kussens sluiten de omgeving rond de bril helemaal af en zorgen ervoor dat er geen spatten van de spuitverf of chemische producten langs kunnen. Verder is het glas ook nog eens bestand tegen impact.

VIZIER

vieizer

Vaak is het beter om in plaats van enkel je ogen, meteen je hele gezicht te beschermen met een vizier of een beschermend net. Gelaatsbescherming is, zeker bij lassen, houtdraaien of werken met een kettingzaag en bosmaaier, noodzakelijk.

Als je met vloeistoffen werkt, kies je steeds een ruimzichtbril of vizier. Enkel dan ben je voldoende beschermd.

3. OORBESCHERMERS

oorbeschermersOok de gevolgen van te veel lawaai merk je meestal pas een geruime tijd later. Door de blootstelling aan lawaai ga je niet alleen minder horen, ook oorsuizingen treden op na verloop van tijd. Een op de vijf personen heeft er last van. Je oren beschermen doe je dus beter vroeg dan laat. Vanaf 80 dB is er al kans op gehoorschade. Met een afkortzaag produceer je al 92 dB, met een haakse slijper al 105 dB.

Conclusie: ook tijdens het klussen is oorbescherming geen overbodige luxe. In een werkomgeving is dat trouwens verplicht vanaf 87 dB. Je vindt telkens op de verpakking tegen welke geluidsomstandigheden de oorbeschermers zullen werken.

OORDOPJES

oordropjesDe gemakkelijkste en goedkoopste manier om je oren te beschermen is door gebruik te maken van oordopjes. Deze dempen het geluid tot het niet meer schadelijk is. Er bestaan veel verschillende soorten oordoppen.

De keuze is voornamelijk afhankelijk van de eigen voorkeur. Simpele oordopjes zijn maar één keer bruikbaar. Als je ze uitneemt, kan je ze niet meer hergebruiken.

koord oordopjesEr zijn ook herbruikbare oordopjes, maar die bevinden zich in een hogere prijsklasse. De meeste hiervan zijn ook uitgerust met een koordje of een beugel, waardoor je de oordopjes niet gemakkelijk zal verliezen.

GEHOORKAPPEN

gehoorkappen

Gehoordkappen zijn gemakkelijk te gebruiken en beschermen je minstens even goed tegen geluidsoverlast. Op voorwaarde dat ze het gehele oor omsluiten en dat ze gelijkmatige druk over beide oren uitoefenen. Zo sluiten ze het oor af van buitenlawaai. Je hebt er 2 modellen in:

  • Het ene model sluit 28 dB af, dat is voor de meeste klussen voldoende.
  • Het andere model dempt 32 dB, wat handig is als het er écht luid aan toe gaat.

kinder gehoorkappenHeb je een zoontje of dochtertje dat thuis graag rond je benen hangt tijdens het klussen, dan zijn ook zij het best beschermd. Ook voor de allerkleinsten bestaan er aangepaste gehoorkappen.

4. VEILIGHEIDSHELM

helmEen veiligheidshelm komt van pas bij grote constructiewerken en wanneer je boven je hoofd aan het werk moet met zware materialen (bijvoorbeeld bij snoeiwerken of bij afbraakwerken).

Op een werf is dat zelfs verplicht indien er boven het hoofd wordt gewerkt (of dit nu jij is of iemand anders). Is je helm beschadigd, vervang die dan meteen, voor je eigen veiligheid. 

Er bestaan verschillende uitbreidingen zoals extra isolatie, een ingebouwde veiligheidsbril of gehoorbescherming. Voor de standaardklus is dat niet nodig.