naar top
Menu
Logo Print
18/05/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE EEN SERRE PLAATSEN

Weet je al welk soort serre je wilt? Dan moet die uiteraard nog geplaatst worden. In dit artikel tonen we hoe je dat aanpakt voor zowel een tunnel- als een glazen serre. 

WAAR PLAATS JE JE SERRE?
TUNNELSERRE
GLAZEN SERRE
TIPS BIJ HET BOUWEN VAN EEN SERRE

WAAR PLAATS JE JE SERRE?

serreEen serre plaats je het best zo zuidelijk mogelijk, wil je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds zon binnenkrijgen - op die momenten van de dag wil je immers zo veel mogelijk zon binnenkrijgen, daar het dan nog niet te warm is. Als je je serre zuidelijk plaatst, is er ook minder kans op oververhitting tijdens de zomer. Bij een westelijke oriëntatie zal je dat bijvoorbeeld sneller hebben.

Waar je je serre plaatst, hangt ook af van welke planten je kweekt. Heb je je oog laten vallen op cactussen of vetplanten? Dan kan een westelijke oriëntatie best. Het is dan zomer-winter over de middag warm genoeg. Het Noord-Westen mijd je het best, wegens koude wind die kan binnenkomen.

Wanneer je een aluminium serre in een westelijke oriëntatie plaatst, moet je er zeker voor zorgen dat deze stevig in de fundering verankerd is. Uit het Westen heb je namelijk het meeste wind.

HOE PLAATS JE EEN TUNNELSERRE?

georges tunnelserreEen tunnelserre plaatsen houdt niet meteen veel in. Het is zoals altijd best om de grond waar je je serre wilt, zo effen mogelijk te krijgen voor je die plaatst.

Het gebogen frame (in metaal of kunststoffen zoals polyethyleen) moet goed verankerd zitten.

georges tunnelserreHet frame moet je met grondpennen en scheerlijnen vastzetten. Je zet hiervoor telkens bruggen op een gelijke afstand van elkaar.

Vervolgens bevestig je de folie aan het frame met een uv-bestendige serreplakband of -lijm. Afhankelijk van het model dat je hebt, zal je indien van toepassing ook nog deuren moeten monteren.

HOE PLAATS JE EEN GLAZEN SERRE?

Eerst zorg je voor een goede fundering voor de serre door een stevige, effen ondergrond te voorzien. Op die ondergrond komen dan de basisprofielen van de serre. Deze worden vlak geplaatst, met eventueel een lichte helling, zodat het water richting de voorziene afvoer kan lopen.

verstevigingsprofielenOp de basisprofielen komen hoekprofielen, waarop vervolgens liggers worden geplaatst. Het is belangrijk dat deze recht liggen. Zo moeten de voorziene gaten overeenkomen met deze van het basisprofiel, om dan de steunprofielen te kunnen plaatsen.

Fabrikanten bieden in hun modellen ook een diagonaal verstevigingsprofiel. Deze zullen je serre beschermen tegen felle rukwinden. Deze stukken worden samen met een eerste tussenprofiel aan de serre bevestigd. Vervolgens kunnen ook de deurprofielen op hun plaats.

dak plaatsenDe dakgoten worden van een waterdicht afdekplaatje voorzien. Daarna kunnen deze boven op de hoekprofielen. Eenmaal de dakgoten geplaatst zijn, kunnen ook aan deze zijde de verstevigingsprofielen worden bevestigd.

Wanneer de basis van de serre er dan staat, kan ook het dak bevestigd worden. Op de zijwanden komen twee steunprofielen die het nokprofiel zullen dragen.

grondankerOok het dak wordt verzien van verstevigingsprofielen die worden vastgemaakt aan een tussenprofiel met een uitsparing. Als alles goed vastzit, wordt de rest van de dakprofielen geplaatst.

Wanneer de constructie af is, wordt in elke hoek een grondanker voorzien. De putten waarin het anker wordt geplaatst, blijven open, na enkele dagen zullen deze worden gevuld met beton om de serre van een stevige fundering te voorzien.

controlerenVoor het glas geplaatst kan worden, moet je eerst controleren of de serre even breed is onderaan als bovenaan, dat om zeker te zijn dat het glas zal passen. Het glas wordt voorzichtig geplaatst door het eerst links in de hoeken te schuiven en vervolgens in de profielen te klikken.

Daarna wordt het voorzien van een rubberen afdichting die op zijn plaats wordt gerold. Het rubber wordt op maat geknipt, maar met een drietal cm marge, omdat het nog wat zal krimpen.

ramen plaatsen

Wanneer het glas er volledig in ligt, kunnen ook de dakramen geplaatst worden. Die worden samengesteld, waarna ze in de voorziene uitsparing kunnen worden geplaatst. Onderaan komt dan bij elk raam nog een profiel waar het raam zal sluiten.

Daarna worden de deuren geplaatst. Ook daarvoor wordt aan de zijkant een profiel bevestigd. Daarin kan de deur geschoven worden. Onderaan komt dan nog een geleider.

TIPS BIJ HET BOUWEN VAN EEN SERRE

GROOTTE

grootte

Als beginner zal je waarschijnlijk nog niet met te veel plantjes aan de slag willen, toch is het geen slecht idee om - indien mogelijk - een grotere oppervlakte dan initieel nodig te voorzien.

Want hoe groter de serre, hoe kleiner de temperatuurschommelingen, wat je plantjes ten goede komt. Daarnaast is het ook gemakkelijker werken in een serre die iets groter is.

EEN DAKRAAM PER VLAKdakraam

Ga bij een glazen serre voor minimum één dakraam per dakvlak. Zonder dakramen die open kunnen, zou een serre tijdens de zomer snel oververhit raken. Dit zorgt naast een goede ventilering ook voor een goede vochtregulering.

Deze dakramen kan je dan met de hand openen, maar er zijn ook modellen met hydraulische openers – deze zijn vaak uitgerust met automatische systemen met een temperatuursensor.

BIJVERWARMING IN DE WINTER

noppenfolie

Heb je plantjes die in de zomer buiten kunnen, maar in de winter binnen moeten? Dan kan je de serre hiervoor gebruiken. Je moet dan echter wel nadenken over bijverwarming. Is die bijverwarming elektrisch of op gas, dan wordt dat een kostelijker plaatje.

Je kan in ieder geval beginnen met een goede isolatie, noppenfolie is daarvoor geschikt. Voor een constante temperatuur in de serre kan je ook een thermostaat installeren – doe dat wel laag bij de grond.