naar top
Menu
Logo Print
18/05/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

WAAROM EEN TUNNELSERRE KIEZEN

Voor de beginnende tuinier is een tunnelserre met kunststof folie een goede optie. We overlopen even de voordelen en nadelen die dit soort serres met zich meebrengt. 

VOOR- EN NADELEN VAN EEN TUNNELSERRE
MAAK JE TUNNELSERRE ZO DUURZAAM MOGELIJK
WAT KAN JE KWEKEN IN EEN TUNNELSERRE?

VOOR- EN NADELEN VAN EEN TUNNELSERRE

tunnelserreAls je op zoek bent naar een goedkope serre, dan is een tunnelserre in kunststof (polythyleen) folie een gepaste oplossing. Bij dit soort serres bestaat de constructie uit een gebogen aluminium of kunststof frame, die - mits een goede verankering - voor een stevige constructie zorgt.

Het gebogen dak brengt met zich ook als voordeel mee dat de regen gemakkelijk van de folie afglijdt. De folie zelf moet een minimale dikte hebben van 0,2 mm. Wat de verluchting betreft, zijn tunnelserres vaak voorzien van oprolbare vensters met een gaas ervoor.

tunnelserre binnenEen bijkomend voordeel van een tunnelserre, naast de prijs en de constructie, is het feit dat deze zeer gemakkelijk te plaatsen en te verplaatsen is. Lees hier hoe de plaatsing in haar werk gaat.

In een tunnelserre zal de grond tijdens het voorjaar ook sneller opwarmen. De keerzijde van de medaille is dat ze in de winterperiode niet goed is bestand tegen de vorst, daar kunststof ook niet zo goed isoleert als glas.

MAAK JE TUNNELSERRE ZO DUURZAAM MOGELIJK

tunnelserre

Ook het 'goedkoop'-aspect kent een keerzijde, tunnelserres gaan minder lang mee dan exemplaren uit aluminium en glas. Meestal houdt de folie het een drie- tot vijftal jaren uit voor de invloed van zonnestralen ze gevoeliger maakt.

Voor een goede lichtopvang dient de folie ook regelmatig vervangen te worden. 

tunnelserre zonder deuren

Om het leven van je tunnelserre wat te verlengen, kan je een aantal dingen doen:

  • Zo is het in de eerste plaats wijs om niet meteen voor de goedkoopste plastic folie te kiezen.
  • Ook bij de bevestiging kan je de tunneldood een streepje voor zijn: hoe strakker je de folie aanspant, hoe langer ze goed blijft. Dat maakt bovendien de op zich niet zo windbestendige tunnelserrie alvast beter bestand tegen gure weersomstandigheden. 
  • Daarnaast dien je deze ook deftig te onderhouden door van tijd tot tijd met lauw water en een zachte zeep te reinigen. 

WAT KAN JE KWEKEN IN EEN TUNNELSERRE?

tunnelserreJe kan in de tunnelserre met heel wat aan de slag. In het voorjaar is ze geschikt voor bloemkool, verschillende soorten sla, radijzen of raapkool.

Tijdens de zomer worden in tunnelserres vaak aubergines, komkommers, paprika's en tomaten geplant. In het najaar kan je dan aan de slag met andijvie of veldsla.

tunnelserre

Een tunnelserre is voor heel wat tuiniers wel een soort gateway drug. Veel mensen die met een tunnelserre beginnen, schakelen na verloop van tijd over op het zware geschut wanneer ze de smaak en/of de ruimte te pakken krijgen. Dan wordt er gekozen voor een duurzaam alternatief met glas.