naar top
Menu
Logo Print
20/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

5 BENODIGDHEDEN BIJ (HER)GEBRUIK VAN REGENWATER

Een installatie voor regenwaterrecuperatie en -hergebruik kan tot 50% besparen op de waterfactuur van een gezin. Maar daarvoor moeten alle puzzelstukjes passen: een geschikte dakbedekking, een juiste voorfilter, een voldoende grote tank, een passende pomp en de nodige nabehandeling.

WAAROM REGENWATERAFVOER?
1. DE JUISTE DAKBEDEKKING
2. FILTRATIE VAN GROF VUIL
3. WATER IN DE PUT
4. REGENWATER POMPEN
5. NABEHANDELING

WAAROM REGENWATERAFVOER?

regenwaterafvoerDoor regenwater te gebruiken voor onder meer het toilet bespaart een gezin duizenden liters leidingwater per jaar. Bovendien hoef je hemelwater niet te ontharden én bescherm je er de waardevolle grondwaterreserves mee.

Een installatie voor regenwaterrecuperatie en -hergebruik is dus een uitstekend idee, ook voor een doe-het-zelver, als je bij elke stap de juiste keuzes maakt.

SUBSIDIES

Bij de gemeente of afvalwaterbeheerder krijg je mogelijk premies voor een regenput met hergebruikinstallatie, voor een scheiding tussen regen- en leidingwater en voor een overloop naar een infiltratie­systeem.

WETGEVING

In sommige gewesten, zoals het Brusselse en Vlaamse, moet je bij nieuwbouw een regenput plaatsen. In Vlaanderen is ook het hergebruik verplicht. Altijd is een strikte scheiding tussen leiding- en regenwater verplicht.

1. DE JUISTE DAKBEDEKKING

dakbedekking bitumenRegenwaterrecuperatie begint logisch op het dak. De bedekking moet er geschikt voor zijn. Ze mag geen stoffen afgeven die geur en verkleuring opleveren, want die vallen zeer moeilijk te filteren. Dit issue stelt zich eventueel bij bitumen.

Lees hier meer over dakbedekking voor platte daken.
Lees hier meer over dakbedekking voor hellende daken.

2. FILTRATIE VAN GROF VUIL

filter

Bij de afvoer van het dak wordt het water mogelijk al een eerste keer gezuiverd van het grootste vuil. Hiervoor bestaan heel wat filtersystemen, met en zonder zelfreiniging. Je kiest het best voor een oplossing die weinig onderhoud vergt en die voldoende water naar de regenput kan leiden.

  • Een valpijpfilter plaats je in de afvoerpijp. Deze vergt behoorlijk wat onderhoud en voert minder water door.
  • De ondergrondse volume­filter kan meer water aan.
  • Is er geen ruimte voor een extern systeem, dan is een inlinefilter in het mangat of de ophoogschacht van de put een optie.
  • Een cycloonfilter wordt in de horizontale leiding geplaatst, voor de put. Hij voert het meeste water naar de tank, maar is duur.

3. WATER IN DE PUT

Het regenwater bewaar je uiteraard in een tank, boven- of ondergronds. Belangrijk is een rustige toevoer, zodat het bezinksel niet voortdurend opgewoeld wordt.

GROOTTE VAN DE TANK

grootte van de tank

Voor een gemiddeld gezin volstaat 5.000 liter (verplicht minimum in Vlaanderen). Wil je zeker niet zonder hemelwater vallen, kies dan 7.500 of 10.000 liter, als je daar plaats voor hebt. Of gebruik de vuistregel van 50 liter per m² dak­oppervlak.

Een tank is liever niet te groot, omdat het water dan te weinig beweegt en onvoldoende overstroomt naar de overloopsifon, waardoor het oppervlaktevuil blijft liggen. Ook te klein is niet goed, want dat betekent veel bijvullen.

BETON OF PVC?

pvc tank

De beste keuze verschilt volgens de bouwsituatie. Een betonnen tank onder de grond kan interessant zijn, door de lagere aankoopprijs. Dan moet de locatie echter bereikbaar zijn met een kraan en/of vrachtwagen.

Indien niet, is een lichtere kunststoftank interessanter, boven of onder de grond.

REGENTON VOOR BUITENGEBRUIK

Voor alleen de bewatering van planten is ook een kleinere regenton een optie, ietwat aflopend verbonden met de afvoerpijp. Ook daarbij wordt grof vuil vooraf gefilterd, via een vulautomaat. Deze is in de winter af te sluiten, nadat de ton werd leeggemaakt, en dat tegen vorstschade.

4. REGENWATER POMPEN

Om het regenwater in huis te krijgen, is een onderhouds­vriendelijke pomp nodig. Ze zuigt het water aan via een leiding in het reservoir. Die buis beschikt over een terug­slagklep, om terugvloei te voorkomen, en een filter (naast de voorfiltratie).

VOLDOENDE KRACHT- EN DOORVOER

pomp

De doorvoercapaciteit van de pomp moet afgestemd zijn op onder meer het aantal aftappunten. Vaak volstaat 2.000 l/u, maar er bestaan ook pompen tot 5.000 l/u.

Als de pomp bovengronds staat, moet ze de afstand van de put tot het huis én het hoogteverschil in de put aankunnen.

DROOGLOOPBEVEILIGING EN BIJVULLEN

pomp

Om pompschade te vermijden bij een (bijna) lege put, schaf je het best een model met droogloopbeveiliging aan. De tank zelf is dan bij te vullen met een tuinslang en/of automatisch systeem.

Nog beter beschikt de installatie over een stadswater-reservoir. Daarmee schakelt de pomp (mogelijk automatisch) over naar leidingwater.

POMPEN IN HUIS

hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp (mogelijk met drukvat) staat bijvoorbeeld in de garage. Het eventuele vat zorgt voor continue minimumdruk. Die vertoont mogelijk wel schommelingen naar boven toe (tenzij het model over presscontrol beschikt).

Ook de zelfaanzuigende pompen staan binnen. De nieuwere starten automatisch wanneer hun sensor een drukvermindering of waterflow merkt, bijvoorbeeld bij het openen van een kraan. Zo leveren de pompen een gelijkmatigere druk.

POMPEN IN DE PUT

dompelpomp

Kan de pomp in huis de afstand niet aan, dan plaats je een dompelpomp in de put zelf.

Het best zuigt ze het water op een veertigtal cm boven het bodemniveau op, dankzij een drijvende aanzuigdarm (met eventuele groffilter). Zo wordt slibopname vermeden.

5. NABEHANDELING

duofilterVia nafiltratie kun je water nog meer behandelen. Bijvoorbeeld om geur en kleur te verwijderen, wanneer je ermee wil wassen. Onder meer een duofilter is hiervoor geschikt, die ook verder fijne deeltjes verwijdert.