naar top
Menu
Logo Print
13/03/2019 - ANDY CAMPE

GAZONBEMESTING

Een grasmat die te weinig voeding krijgt, zal geen mooie, groene kleur vertonen. Een bemesting is noodzakelijk. Voor je dat doet, voer je best een bodemanalyse uit. Zo weet je welke voedingstoffen er voldoende, of net te weinig, in de bodem zitten en hoe het met de pH-waarde is gesteld. Een tester vind je makkelijk in je lokale tuincentrum.

ORGANISCHE MESTSTOF

organische meststofGebruik organische meststof. Chemische meststof spoelt namelijk vlugger uit na een regenval, waardoor je er dus meer moet gaan toedienen. Bodembacteriën zetten de organische bemesting om in makkelijker op te nemen voedingstoffen voor het gazon, en dit op een duurzame manier omdat de afgifte traag verloopt. Let er ook op dat je in tuincentra de juiste bemesting aanschaft. Zo zijn er beschikbaar voor diverse doeleinden: tegen onkruid, opgewaardeerd met kalk, voor de doorstart van jong gras, om de winter door te komen ...

Let ook op de procentuele verhouding N - P - K, het aandeel voedingselementen met elk zijn eigen functies:

  • N of stikstof: stimuleert bladvorming en groene kleur;
  • P of fosfor: stimuleert de wortelvorming;
  • K of kalium: zorgt voor een sterker gazon.

Welke verhouding van N-P-K je nodig hebt, is dus afhankelijk van het groeistadium van het gazon en de toestand van de bodem. Zo heb je in de herfst, bijvoorbeeld, minder stikstof en meer kalium nodig, want het gras moet dan niet langer groeien maar gewoon de winter sterk en gezond kunnen doorkomen. Maak je niet druk in hoeverre je naar de juiste verhouding moet zoeken! In tuincentra liggen kant-en-klare gazonpakketten waarop duidelijk is vermeld met welke gazonbemesting je hebt te maken.

WANNEER HET GAZON BEMESTEN?

Dien een eerste keer een bemesting toe in het voorjaar, puur om te helpen bij de doorstart van het nieuwe groeiseizoen. Halverwege het groeiseizoen - begin juli - mag dit nog eens voor een tweede keer. Bemest het liefst bij vochtig weer, want bij warm of droog weer riskeer je het gras te doen verbranden en zal je bruine plekken in het gazon krijgen. Ga dus aan de slag in de vroege ochtend of 's avonds. Vermijd ook toe te dienen bij een zware regenperiode omdat alles te vlug zou kunnen uitspoelen.

HOE GA JE TE WERK?

gazon bemestenMet een emmer in de ene hand kan je het perceel in stroken aflopen, terwijl je de meststofkorrels breedwerpig uitstrooit. Zorg dat je niet te veel op één plaats strooit om verbranding te vermijden. Voor grotere percelen ben je gebaat bij een strooiwagen, wat er automatisch voor zorgt dat je gelijkmatiger verdeelt. Let op bij een meststof met ijzersulfaat omdat het vlekken op kledij en terrastegels kan achterlaten.