naar top
Menu
Logo Print
13/02/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

SOORTEN STEIGERS

Op een ladder voer je best geen uitgebreide hoogtewerken uit, maar op een steiger mag dat net wel. Je kan er immers stabiel op bewegen en tegelijkertijd kan je er heel wat materiaal of gereedschap op kwijt.

MATERIALEN
SOORTEN

MATERIALEN

steiger

De meeste steigers zijn gemaakt uit staal en/of aluminium. Stalen steigers worden gebruikt voor het zwaardere werk, terwijl aluminium steigers vooral voor kleinschaligere projecten worden gebruikt waar de belasting niet zo groot is. Een bijkomend voordeel van aluminium steigers is dat ze door hun lichte gewicht snel te monteren en te demonteren zijn. 

Hout wordt ook nog steeds gebruikt bij steigers, maar dan vooral voor loopplanken en niet voor het skelet. Tegenwoordig wordt voor de beloopbare ondergrond ook meer voor metaal geopteerd.

steiger schermSteigers worden vaak gebruikt om buiten te werken. Het is dus belangrijk dat deze alle weersomstandigheden aankunnen én dat de kans op vallen zo klein mogelijk is. Daarom wordt er vaak krimpfolie of andere afschermende stoffen zoals steigergaas gebruikt.

Wanneer je dergelijke zeilen of doeken aan de steiger hebt bevestigd als valpreventie, dan moet je die bij hevige wind zeker verwijderen.

Een bijkomend voordeel van zo'n scherm is dat mogelijke omgevingsoverlast verminderd wordt en afval niet op straat belandt.

SOORTEN

VOUWSTEIGER

vouwsteiger

Voor binnenklusjes is een lichte vouwsteiger de ideale optie. Deze is gemaakt uit aluminium en is, zoals de naam zegt, opvouwbaar. Het grote voordeel van vouwsteigers is dat ze opengeklapt door een kamerdeur kunnen. Vaak staan er ook wielen onder, wat het eigenlijk ook een rolsteiger maakt.

ROLSTEIGER

rolsteiger

Deze steigers zijn gemaakt van aluminium en zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenwerkzaamheden. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit soort steiger uitgerust met wielen om te verplaatsen. Om deze vast te zetten, wordt er ook vaak een extra constructie van staven tegen geplaatst.

Het is aangeraden om een rolsteiger te verankeren met extra staven bij het werken op een hoogte van 8 meter buiten, en 12 meter binnen.

GEVELSTEIGER

gevelsteiger

Voor stevigere buitenwerken, zoals langdurige metsel- en voegwerken, wordt een gevelsteiger gebruikt. Deze is over het algemeen gemaakt uit aluminium of staal. 

Bij een gevelsteiger is de verankering van heel groot belang om de stabiliteit te waarborgen. Deze worden zo veel mogelijk aan de staanders gemonteerd, best zo dicht mogelijk bij een knooppunt. Voor de verankering wordt veelal gekozen voor volgende opties:

  • kunststof plug met schroefoogbout,
  • kunststof plug met houtdraadbout,
  • keilbouthuls in cominatie met een moer,
  • doorsteekanker.

RAAMSTEIGER

raamsteiger

Een steiger die in of aan het raam wordt bevestigd, wordt logischerwijze een raamsteiger genoemd. Deze wordt vooral gebruikt om kozijnen te verven of vensterbanken te repareren en wordt vooral uit staal vervaardigd.

MODULAIRE STEIGER

modulair

Deze steigers kan je aanpassen naargelang van de hoogte en breedte die je nodig hebt om ergens comfortabel aan te kunnen werken.

Lees hier hoe je veilig een steiger gebruikt.