naar top
Menu
Logo Print
06/02/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

PREMIES VOOR DAKWERKEN

Ook voor dakwerken kan je aanspraak maken op premies en steunmaatregelen. Dat hangt af van drie factoren: je inkomen en de leeftijd en locatie van je woning.

VLAAMSE RENOVATIEPREMIE
LAGER BTW-TARIEF
PREMIES OP DAKISOLATIE
VLAAMSE VERBETERINGSPREMIE

VLAAMSE RENOVATIEPREMIE

premie

Afhankelijk van hoe groot je inkomen is (gezamenlijk niet meer dan € 61,270), kan je 20% of 30% (respectievelijk maximaal € 2.500 en € 3.333) terugtrekken van je factuur. Deze factuur mag niet meer dan 2 jaar oud zijn en moet minstens €2.500 bedragen.

De woning waarvoor je de premie aanvraagt, moet in het Vlaams Gewest liggen en moet minstens 30 jaar oud zijn. Op het moment van de aanvraag en in de 3 voorgaande jaren mag je geen andere woning in eigendom of vruchtgebruik hebben.

De renovatiepremie geldt zowel voor kleine als voor grote dakwerken. Je kan een vergoeding krijgen voor de volgende werken:

  • het vervangen van de dakstructuur,
  • het vernieuwen van dakbedekking,
  • verplaatsen en vervanging van dakramen,
  • de behandeling van het dak tegen ongedierte.

Je kan deze premie online aanvragen via wonenvlaanderen.be of ze versturen via de post. Een ontvangstbevestiging krijg je na 1 maand, binnen de komende 8 maanden wordt een beslissing genomen. Uiteindelijk gebeurt de uitbetaling binnen het jaar na de aanvraag.

LAGER BTW-TARIEF

btwHeb je een privéwoning ouder dan 10 jaar? Dan hoef je bij de renovatie van je dak maar 6 procent btw te betalen. Als je woning enkel voor professionele zaken wordt gebruikt, kan je hier ook kans op maken.

PREMIES OP DAKISOLATIE

premie

Via je netbeheerder kan je ook een subsidie krijgen op de isolatie van je dak. Volgens de Vlaamse norm moeten vanaf 2020 alle daken van alle aangesloten woningen van vóór 2006 geïsoleerd zijn.

Aan welke voorwaarden je hiervoor moet voldoen, kan je hier nalezen.

HANDIGE TOOLS

Premiezoeker: hier kan je nagaan welke premies je kan krijgen voor welke isolatiewerken.
De subsidiemodule van de overheid: ga na welke premie je kan krijgen per gemeente. In sommige gevallen verschaft de gemeente ook gratis advies.
Calculator van de overheid: calculator voor de terugverdientijd van de isolatiewerken.

VLAAMSE VERBETERINGSPREMIE

premie

Van de Vlaamse overheid kan je via de Verbeteringspremie eveneens tot 1.250 euro van de kosten voor je dakwerken recupereren.

Hieraan zijn ook enkele voorwaarden verbonden. Zo moet het bedrag van de werken minstens het dubbele van de premie zijn. Het huis waarop de werken worden toegepast, moet in het Vlaams Gewest liggen, minimaal 25 jaar oud zijn en als hoofdverblijfplaats dienen.

Deze premie is ook afhankelijk van je inkomen. Het gezamenlijk belastbaar inkomen mag niet meer dan € 30.640 bedragen. De eindfacturen mogen niet ouder zijn dan 1 jaar.

Deze premie gaat op voor:

  • de renovatie van een draagstructuur,
  • renovatie van dakbedekkingen,
  • renovatie van goten en ramen,
  • dakisolatie (enkel in combinatie met vernieuwing van de structuur).

Deze premie kan net als de renovatiepremie aangevraagd worden via wonenvlaanderen.be, of met de post verstuurd worden. Goedkeuring en uitbetaling gebeuren binnen de 3 maanden na de aanvraag.

Let op:
Als je in de afgelopen 10 jaar een renovatiepremie hebt ontvangen voor dezelfde woning, kom je niet meer in aanmerking voor de verbeteringspremie.
Kreeg je eerst een verbeteringspremie, en vraag je dan een renovatiepremie aan, dan wordt het bedrag van de verbeteringspremie van de renovatiepremie afgetrokken.