naar top
Menu
Logo Print
25/01/2020 - PASCAL VANDENBERGHE

ONDERDAKEN

Tussen de dakbedekking en de isolatielaag komt er nog een beschermende laag, deze wordt het onderdak genoemd.

ONDERDAK OF DAMPSCHERM?
ONDERDAKFOLIE
ONDERDAKPLATEN

ONDERDAK OF DAMPSCHERM?

onderdakEen onderdak is echter nog iets anders dan een damp- of luchtscherm. Een dampscherm houdt vocht van binnen in de woning tegen, het onderdak vocht van buitenaf.

Belangrijk is wel dat het onderdak dampdoorlatend is, zodat vocht dat zich in de isolatie zou kunnen bevinden, toch kan verdampen, zodat er geen schimmelds worden gevormd en de isolatiecapaciteit onaangetast blijft.

ONDERDAKFOLIE

Prijs per m²: €1 – €2

Dakfolies zijn, omdat ze gemakkelijker aan te sluiten zijn op dakgoten of dakramen, goedkoper en sneller te plaatsen dan dakplaten. Deze zijn dampopen. Vaak bezitten deze ook een extra wapeningslaag, waardoor er minder kans is op scheuren. Hoe een onderdakfolie wordt geplaatst, kan je zien in de video hiernaast.

Er bestaan verschillende soorten onderdakfolie. De vier vaakst gebruikte bestaan uit:

  • geëxtrudeerde polyethyleenvezels;
  • (on)geweven polypropyleenfilm;
  • meerlagig polyolefinemembraan;
  • polyesterfilm omhuld met polyurethaan.

ONDERDAKPLATEN

onderdakplaten$

Naast folie – of in combinatie met folie, om waterdichtheid te garanderen – wordt er ook vaak geopteerd voor onderdakplaten. Platen krijgen vooral de voorkeur wanneer er thermische en akoestische eisen voor het onderdak zijn.

Ze vormen immers een bijkomende ononderbroken isolatielaag en laten minder wind door dan niet-afgekleefde onderdakfolies. Ook als de dakisolatie gespoten wordt, bijvoorbeeld met cellulosevlokken, wordt er vaker voor platen gekozen.

HALFSTIJVE KUNSTSTOFPLATEN

Prijs per m²: €3 – €5

halfstijf

Halfstijve platen worden het vaakst uit een combinatie van polypropeen en polyethyleen gemaakt. Deze zijn dampopen als ze voorzien zijn van microperforaties.

STIJVE KUNSTSTOFPLATEN

Prijs per m²: €15 – €25

stijf

Stijve onderdakplaten vind je vooral terug in enerzijds vezelcement, en anderzijds houtvezels.

Vezelcementplaten worden gemaakt van kunststof vezels in combinatie met cement. Ze gaan lang mee en zijn dampdoorlatend.

Houtvezelplaten zijn iets duurder. Ze worden gemaakt van houtvezels, en kunnen nog met bitumen, latex of polyurethaanlijm worden vermengd. Deze isoleren beter dan vezelcementplaten.