naar top
Menu
Logo Print
06/02/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HELLENDE DAKEN: DAKBEDEKKING

Op een hellend dak zal je het vaakst dakpannen zien liggen. Hier overlopen we welke soorten dakpannen er allemaal mogelijk zijn voor een hellende dakbedekking. Ook zijn er daarnaast nog andere interessante opties.

DAKPANNEN
DAKLEIEN
RIETEN BEDEKKING
ZINKEN BEDEKKING
SANDWICHPANELEN

DAKPANNEN

KLEIDAKPANNEN

Prijs per m²: €32 – €65

Kleidakpannen of keramische dakpannen bestaan uit gebakken klei. Klei is een natuurlijk product dat met de groeiende aandacht voor ecologie en duurzaamheid tegenwoordig beter scoort dan beton.

Bekijk in de video hiernaast hoe deze worden geplaatst met panhaken ter versteviging.

Keramische lei

keramische lei

Deze kleidakpannen hebben een ultrafijne voetkant, waardoor het materiaal na de plaatsing het optische effect van een lei heeft, met alle voordelen van keramische pannen.

Bovendien maakt een keramische lei een zeer fijn afgewerkte detaillering mogelijk.

Hier moet je wel de nodige aandacht schenken aan de minimale dakhelling en de vlakheid van de onderstructuur.

Tegelpan

tegelpan

De tegelpan of leipan is een kleine platte pan die kruiselings over elkaar wordt gelegd. Door de grote overlapping is immers slechts één derde van de pan zichtbaar.

De pan geeft een vlak uitzicht aan het dak. Ze kan zelfs de moeilijkste dakvormen aan.

Voor deze zal je wel meer betalen dan voor doorsnee kleidakpannen. Tegelpannen kosten per m² € 95 tot € 125 (inclusief plaatsing).

Vlakke pan met sluiting

vlakke pan

Deze kleidakpannen beschikken enerzijds over een vlak waterafvoerend gedeelte en anderzijds over een sluiting. Na plaatsing hebben ze meer het uitzicht van een tegelpan, zeker de kleinere modellen.

Een typische toepassing voor vlakke pannen met sluiting zijn dan ook nieuwbouwprojecten waarbij men een tijdloos karakter wil creëren.

Pannen met zachte golving

zachte golving

Deze pannen beschikken eveneens over een sluiting en een vlak waterafvoerend gedeelte. Ze zijn ook voorzien van een wel, waardoor het dakvlak een zacht golvend uitzicht verkrijgt. Bij deze modellen heb je grote en kleine varianten.

De kleinere modellen lenen zich perfect voor renovatie, daar ze in het bezit zijn van een uitgebreid assortiment keramische hulpstukken om elke dakstructuur keramisch af te werken.

Pannen met sterke golving

sterke golving

Dit is de meest typische vorm van traditionele kleidakpannen. Het waterafvoerende gedeelte van de pannen heeft een gebogen vorm en geeft een golvend uitzicht aan het dak.

Door hun golving kunnen ze voorts ook oneffenheden in het dakvlak makkelijker volgen en onzichtbaar maken. Voorts is er een variant met sluiting.

Romaanse pannen

romaanse pan

Wie een typisch mediterraans uitzicht voor ogen heeft met een sterke golving, doet er goed aan te kiezen voor een Romaanse pan. Deze is sterk gewelfd en heeft ook sluitingen.

Waarom kleidakpannen kiezen?

Het materiaal is van nature goed bestand tegen alle weersomstandigheden, waardoor ze weinig onderhoud vergen en een lange levensduur kennen (50 jaar en meer). Zeker wanneer er een extra laagje glazuur is meegebakken, zodat vuil, mossen en algen zich niet makkelijk kunnen hechten aan de kleidakpan. De natuurlijke uitstraling en de charme die kleidakpannen hebben, dragen voorts bij aan een authentieke look.

BETONNEN DAKPANNEN

Prijs per m²: €30 – €45

betonpannen

Naast kleidakpannen heb je ook het betonnen alternatief, deze hebben een golf in het midden. Bij de fabricage krijgen deze een dubbele beschermlaag tegen uv-straling, vocht, koude en vervuiling.

AFWERKEN MET BLADLOOD

Prijs: €52 (lood 20 cm) – €198 (lood 100 cm)

bladlood

Bladlood is een goede keuze voor een optimale waterkering in muren, boven kozijnen, op daken en bij dakkapellen. Om witte strepen te voorkomen, moet het wel gepatineerd worden met patineerolie.

In het loodgamma zijn er naast standaardbladlood ondertussen ook verschillende types die wat meer diversiteit bieden:

Venuslood

venuslood

Venuslood heeft min of meer dezelfde waterwerende eigenschappen als bladlood, met dat verschil dat het oppervlak veredeld is. Dat maakt het patineren overbodig, wat dus een snellere plaatsing betekent. De meerprijs voor de veredeling heft zichzelf dus op door de snelle plaatsing.

Kleurlood

kleurlood

Ook kleurlood heeft dezelfde eigenschappen als bladlood, maar het is dubbelzijdig gekleurd in kleuren die harmoniëren met de traditionele dak- en gevelkleuren zoals baksteenoranje en leisteengrijs. Bij gebruik van kleurlood is patineren eveneens overbodig.

Ribbellood

ribbellood

Ribbellood is vooral ontwikkeld met plaatsingsgemak in het achterhoofd. Ribbellood is bladlood dat voorzien is van een geribbeld oppervlak, wat het beter bestand maakt tegen breuk. Ook temperatuurverschillen met de bijbehorende krimp en uitzetting zijn minder een issue. Het wordt voornamelijk toegepast onder een dakraam of als noklood.

DAKLEIEN

NATUURLEIEN

Prijs per m²: €55 – €199

natuurleien

Natuurleien worden volledig gegenereerd uit leisteen en zijn een van de meest duurzame materialen voor hellende daken. Het materiaal is heel vettig en heeft een kleine hoeveelheid poriën.

Door die eigenschappen zijn de leien ook gemakkelijk te onderhouden en laten ze geen water door. Het gaat hier over een zacht gesteente, waardoor het materiaal wel gevoelig is voor bepaalde weersinvloeden.

Slechte leien kunnen na verloop van tijd bijvoorbeeld water laten insijpelen, wat uiteindelijk leidt tot het barsten en breken van de lei.

Toch ligt de levensduur van natuurleien in sommige gevallen boven de 75 jaar. Een ander groot voordeel is dat ze bijna niet gevoelig zijn voor mosvorming.

VEZELCEMENTLEIEN

Prijs per m²: €30 – €65

vezelcementleien

Vezelcementleien worden volledig fabrieksmatig geproduceerd. Dat heeft als voordeel dat fouten of onvolmaaktheden – die je wel bij natuurleien kan hebben – van bij de bron kunnen worden vermeden, daardoor gebeurt de plaatsing ook vlotter bij vezelcementleien, wat de kostprijs drukt. Er is verder een ruim aanbod verkrijgbaar aan patronen, kleuren en combinaties.

Vezelcementleien hebben een kortere levensduur dan natuurleien, ze gaan over het algemeen zo’n 40 jaar mee. Daarbovenop nemen ze meer vocht op dan gewone natuurleien en zijn ze bijgevolg gevoeliger voor mossen.

Om dat tegen te gaan, kan er nog een beschermende, moswerende laag worden toegevoegd. Er zijn innovaties op de markt die bescherming bieden aan de leien tegen schade en verkleuring dankzij een uv-verharde coating.

BITUMENLEIEN

Prijs per m²: €30 – €40

bitumenleien

In de volksmond worden bitumenleien ook wel (dak)shingles genoemd. Shingles bestaan uit een stabiele glasvliesdrager met aan beide zijden een duurzame deklaag van bitumen. Ze worden vaak gebruikt als dakbedekking voor tuinhuisjes en blokhutten, en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen (rechthoekig, beverstaartvormig en zeshoekig).

Ook bitumenleien zijn, net als kunst- en natuurleien, in verschillende kleuren beschikbaar. Bitumina hebben als voordeel dat ze licht, geluidswerend, flexibel en vooral goedkoop zijn. Ze zijn gemakkelijk te versnijden met een haakmes, waardoor ze ideaal zijn voor de doe-het-zelver.

Waarom dakleien kiezen

Dakleien hebben tegenover dakpannen het voordeel dat ze in de gevel geïntegreerd kunnen worden. Er zijn ook heel wat keuzes qua kleur en vorm. Leien zijn ook goed bestand tegen stormweer en zijn zeer duurzaam.

RIETEN BEDEKKING

Prijs per m²: €70 – €95

Om je woning een landelijke touch te geven, is een rieten dakbedekking ook een optie. Je kan gaan voor een open rietdak, of voor een gesloten rietdak:

OPEN RIETDAK

open rietdak

Een rietdak is ‘open’ wanneer er een open ruimte is tussen het riet en de onderliggende constructie. Het riet wordt met gegalvaniseerde staven op rietlatten aangebracht. Het is een lichte constructie die voor een goede luchtcirculatie zorgt. Het nadeel is wel dat het niet erg brandbestendig is en je veel energie verliest.

GESLOTEN RIETDAK

gesloten rietdak

Een gesloten rietdak – of schroefdak – is een rietdak waar het riet niet op een open dakconstructie, maar op een gesloten ondergrond komt, zoals isolatieplaten of multiplex. Daardoor is het alvast een brandveiligere optie en isoleert het ook beter.

ZINKEN BEDEKKING

Prijs per m²: €70 – €110

zink

Verder wordt er bij hellende daken ook vaak geopteerd voor zink als afwerkingsmateriaal. Zink is een zeer flexibel en duurzaam materiaal.

Naast het feit dat het lang meegaat, kan zink ook gerecycleerd worden. Het is een onderhoudsvriendelijke vorm van dakbedekking die bovendien erg stormbestendig is.

SANDWICHPANELEN

Prijs per m²: €50 – €200

sandwichpanelen

Sandwichpanelen zijn dakpanelen die uit drie lagen bestaan. Je hebt een weerbestendige buitenlaag (in zink of met decoratieve dakpannen), een binnenplaat (vaak afgestemd op het interieur), en daartussen wordt een isolerende laag ‘gesandwicht’.

Wat deze panelen aantrekkelijk maakt, is de gemakkelijke plaatsing. Ze zijn voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten goed geschikt.