naar top
Menu
Logo Print
01/02/2019 - PIETER CHERLET

CONTROLE EN ONDERHOUD VAN JE KETEL: WAT KAN JE ZELF DOEN?

De tijd dat stromend warm water een luxe was, ligt ver achter ons. De meesten onder ons zouden zich geen leven kunnen voorstellen zonder. Dat merk je maar al te vlug als er, door een probleem met de ketel bijvoorbeeld, geen warm water meer is. Voor heel wat mensen is zo’n ketel een mysterieuze witte box. Een storing kunnen ze niet oplossen. En hoewel je het onderhoud aan een vakman moet overlaten, kan het geen kwaad om wat inzicht te hebben in het toestel.

IS DE KETEL HET PROBLEEM?

probleem

Stel: je staat je ‘s morgens te wassen en je krijgt een koude douche. Ga dan eerst na of er effectief iets scheelt aan de ketel of dat er een ander probleem is. Een eerste basic controle bestaat erin dat je nagaat of er ook aan de andere aftappunten geen warm water is.

Draai dus de kraan in de keuken ook eens open. Nergens warm water? Dan zit het probleem hoogstwaarschijnlijk bij de ketel.

Toch ergens warm water? Dan zal de ketel werken, maar zal je het probleem bij de toevoerleidingen moeten zoeken.

KAN DE KETEL WERKEN?

werken?

Dit scenario lijkt weggelopen uit een flauwe sitcom, maar komt vaker voor dan je denkt. Controleer of de ketel elektriciteit heeft. Soms kan het gewoon gebeuren dat iemand de stekker heeft uitgetrokken. Dan is de oplossing eenvoudig.

Anderzijds kan het ook dat de zekering uitgevallen is. Hoewel je de zekering opnieuw kan aanschakelen, moet je er wel rekening mee houden dat een gesprongen zekering wijst op een kortsluiting. Als de kortsluiting in de ketel is, heeft opnieuw aan­schakelen geen zin.

RESET

reset

Heel wat ketels hebben een elektronische sturing. Een simpele druk op de resetknop kan het probleem oplossen. Als dit te simpel lijkt, denk dan eens aan die vele keren dat de IT-specialist je vroeg de computer eens herop te starten. Voor de meeste problemen blijkt die oplossing ook te helpen. De elektronica helpt je vaak ook de oorzaak van het euvel te zoeken. Je display geeft je een foutmelding, een E-code.

Die code kan je in de (online)hand­leiding opzoeken. Soms kan je zelf het probleem oplossen. Altijd is het handig de foutcode door te geven als je een vakman opbelt om de herstelling te komen uitvoeren.

ENERGIETOEVOER

toevoer

Controleer zeker ook de energietoevoer. Controleer desgevallend of de gastoevoer oké is, of de propaantank bijgevuld is of dat de mazouttank nog niet leeg is.

INSTELLINGEN WARM WATER

warm waterHet kan ook gebeuren dat er hele­maal niets verkeerd is met de ketel, maar dat de instellingen niet juist staan. Zeker bij verbouwingen waarbij er extra kamers of extra aftappunten voor warm water werden toegevoegd, kan het geen kwaad de instellingen van de ketel en voor warm water eens te controleren. Zelfs een nieuwe douchekop kan invloed hebben op de hoeveelheid warm water die je nodig hebt.

Let er zeker op dat je de basistemperatuur van je sanitair warm water niet onder de 60 graden laat zakken. Dit om legionella te voorkomen.

HET ONDERHOUD

ROOKGASMETING

rookgasmeting

Om ervoor te zorgen dat je ketel veilig, efficiënt en milieuvriendelijk warmer wordt, dan is een regelmatig onderhoud nodig. Je laat zo’n onderhoud uitvoeren door de vakman. Het kan echter geen kwaad om over de schouder van de vakman mee te kijken. Op die manier zie je wat er moet gebeuren.

Een onderhoud begint steeds met een rookgasmeting, dezelfde meting wordt na het onderhoud opnieuw uitgevoerd. Op basis van de rookgasmeting kan het rendement van je ketel bepaald worden.

REINIGEN WARMTEWISSELAAR

warmtewisselaar

Een belangrijke stap van het onderhoud is het reinigen van de warmtewisselaar. De vakman gaat, met een speciaal daarvoor ontwikkelde borstel, effectief tussen de verschillende delen van de warmtewisselaar. Vastzittende vuildeeltjes maakt hij op die manier los. Vervolgens wordt, met de stofzuiger, alle vuil verwijderd.

FILTER VERVANGEN

filter vervangen

Vervolgens wordt de filter aangepakt. Bij sommige delen van de filter volstaat een grondige stofzuigbeurt, andere delen worden meteen vervangen. Tegelijkertijd worden ook de oude dichtingsrubbers vervangen door nieuwe. Zo is een volledige dichting van het toestel verzekerd.

GLOEIPLUG

gloeiplug

Ook de gloeiplug (de ionisatie-elektrode) wordt bij een onderhoud steeds vervangen. De elektrode zorgt niet enkel voor een ontsteking, maar voor de gehele vlamcontrole en beveiliging van het toestel. Een feilloze werking ervan is dus essentieel.

Vandaar dat deze onderdelen in heel wat gevallen worden vervangen als de ketel opengaat. Dat is zeker het geval wanneer er wat slijtage zichtbaar is. Beter voorkomen dan genezen is het motto.

OPVANG CONDENSWATER

condenswater

Een condenserende ketel produceert (condens)water. Dit moet worden afgevoerd. Tijdens een onderhoud wordt die afvoer bekeken. De afvoer omvat ook een sifon. Zo’n waterslot dient om geuren en gassen tegen te houden.

Na het reinigen van de afvoer moet de sifon opnieuw gevuld worden met zuiver kraantjeswater. Het belet rookgassen te ontsnappen en voor­komt dus CO-vergiftigingen.

LAATSTE CONTROLES

laatste controles

Na het dichtmaken van het geheel worden er nog enkele controles uitgevoerd. Zo wordt de gasdruk gemeten, in rust en in werking. De dichtheid van alle verbindingen wordt gecontroleerd. De druk op het expansievat wordt correct gezet. En ten slotte worden er opnieuw metingen uitgevoerd.

Pas dan kan het attest worden ingevuld. Het is wettelijk verplicht je ketel regelmatig te onderhouden, zorg er dus zeker voor dat de vak­man die de controle uitvoerde, het attest invult.