naar top
Menu
Logo Print
18/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

TAPIJT

Naast de 'harde' vloerbedekkingen kan je ook kiezen om je vloer te renoveren met een 'zachter' alternatief.

TAPIJT ALS VLOERBEKLEDING
PLAATSING
ONDERHOUD

TAPIJT ALS VLOERBEKLEDING 

tapijt

Tapijt is relatief makkelijk te plaatsen, isolerend en zorgt voor een warm en comfortabel gevoel. Daarnaast dempt het stapgeluiden. Uiteraard is tapijt niet waterbestendig en door het zachte karakter van deze vloerbedekking kan je slijtage krijgen bij vaak belopen stukken.

Tapijt kan je vinden in rollen of in tegels en ook hier heb je een ruime keuze in kleur en dessin. 

PLAATSING

tapis

Tapijt is eenvoudig te plaatsen, maar vraagt opnieuw een egale en propere ondergrond. Je kan tapijt op verschillende manieren vastmaken aan de ondervloer, bijvoorbeeld door te lijmen, te nieten of vast te tapen.

Het is ook hier belangrijk om, net als bij parket en laminaat, even het tapijt te laten wennen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de ruimte waarin je het plaatst, zodat ze niet krimpt of uitzet.

Met tapijttegels kan je ook zelf patronen creëren. Sommige tapijten vragen een ondervloer, dat is nodig bij tapijt met een textiele of een latexrug. Doe het in geen geval wanneer je vloerverwarming hebt, want een ondertapijt zal de warmte tegenhouden.

ONDERHOUD

VLEKKEN

handdoek

Het kan pas voor problemen zorgen wanneer er vlekken zichtbaar zijn op het tapijt. Dan moet je in eerste instantie een handdoek natmaken met water, uitwringen en over de vlek leggen. Als de handdoek opgedroogd is, mag je deze weghalen. Het kan natuurlijk zijn dat je dit proces enkele keren moet herhalen.

SHAMPONEREN

shamponren

Om het tapijt af en toe eens schoon te maken, mag je het shamponeren. Gebruik hiervoor een tapijtreiniger. Wil je een milieubewuste en budgetvriendelijke optie, dan kan je met zuiveringszout je tapijt reinigen.

Het zout strooi je over het tapijt, laat je een kwartiertje liggen en vervolgens zuig je dit gewoon opnieuw op met een stofzuiger. Zo zijn de vieze geuren op een ecologische manier gereinigd.