naar top
Menu
Logo Print
18/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

KURK

Bij een vloerrenovatie kan je ook kurk overwegen. Kurk bestaat al lang als vloerbedekking en is met reden een vaak overwogen keuze.

KURK VLOERBEKLEDING
PLAATSING
ONDERHOUD

KURK VLOERBEKLEDING

kurk

Kurk is geluiddempend en thermisch isolerend, hij voelt warm aan en mits een beschermende laklaag is hij ook zeer makkelijk in onderhoud. Die laklaag moet je wel regelmatig vernieuwen en kurk is gevoeliger voor slijtage en kleurverandering.

Een kurkvloer komt in stroken (net zoals pvc of laminaat) of tegels en wordt meestal verlijmd op de ondergrond.

Bij kurk moet je aandacht hebben voor de densiteit. Dat is de hoeveelheid kurkkorrels die zijn samengeperst. Hoe meer, hoe beter. De densiteit is recht evenredig met het gewicht:

  • Lage densiteit: Kan gewicht dragen tot 400 kg per m².
  • Medium densiteit: Kan gewicht dragen tot 450 kg per m².
  • Hoge densiteit: Kan gewicht dragen tot 550 kg per m².
  • Super hoge densiteit: Kan gewicht dragen tot 650 kg per m².

PLAATSING

cork

Net als bij de andere vloerbedekkingen is de voorbereiding een belangrijke factor voor een geslaagde renovatie. Bij renovatie kan het goed zijn om te kiezen voor het zwevend plaatsen van de kurk. De werkwijze is gelijkaardig aan de plaatsing van parket, laminaat of LVT.

Kurk kan je niet direct op een houten vloer, vinyl of linoleum plaatsen. Ook hier is het belangrijk om een ondervloer te voorzien. Bij het verlijmen van de kurk moet je zeker extra aandacht besteden aan het egaliseren van je ondergrond.

ONDERHOUD

kurk

Kurkvloeren behoeven relatief weinig onderhoud. Wat stof betreft, is het niet zoals bij andere vloeren dat die ronddwarrelt, kurk houdt het stof eerder vast. Daarnaast hebben deze vloeren ook een waterbestendige coating, waardoor dweilen absoluut geen probleem is. 

Bij het vegen van een kurkvloer zal je echter wel moeten opletten dat je alles goed kan wegborstelen. Kleine gaatjes in de vloer kunnen dat wel eens moeilijk maken. Daarom is een stofzuiger hier ook steevast een betere optie.

Wanneer je dweilt, doe dat dan niet in combinatie met chemische producten. Gebruik in plaats daarvan aangepaste, natuurlijke schoonmaakmiddelen die de coating niet beschadigen. Afhankelijk van het type kurk zal je ook om de 5 tot 10 jaar moeten kijken voor een nieuwe toplaag.