naar top
Menu
Logo Print
18/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

LINOLEUM

Ook linoleum is in recente jaren geëvolueerd tot een volwaardig alternatief voor laminaat of parket.

LINOLEUM ALS VLOERBEDEKKING
PLAATSING
ONDERHOUD

LINOLEUM ALS VLOERBEDEKKING

linoleum

Linoleum ligt qua uiterlijk dicht bij heterogeen pvc of vinyl, maar in tegenstelling tot vinyl vloerbedekking is linoleum echter volledig samengesteld uit natuurlijke producten.

De vloer is zeer duurzaam en sterk, waardoor ze slijtvast en kleurvast is. Daarnaast is ze geluiddempend en moeilijk ontvlambaar. Doordat bacteriën zich moeilijk ontwikkelen op linoleum, is het ook zeer hygiënisch.

De prijs van deze vloer is iets hoger dan de kunststoffen varianten en de vloer is minder geschikt in vochtige ruimtes. Daarnaast vereist linoleum op rol een perfecte plaatsing, anders kan deze gaan barsten. Naast de variant op rollen heb je ook hier tegels of stroken waarvan er zelfklevende of kliksystemen bestaan. Ook bij linoleum heb je ondertussen veel variaties in patronen en dessins. 

PLAATSING

linoleum

Ook linoleum kan je op zowat elke oude vloer plaatsen, vaak rechtstreeks op je oude vloer. De specifieke methode van plaatsing is uiteraard afhankelijk van wat je kiest, maar bij linoleum is het, nog meer dan bij vinyl, belangrijk dat je met een volledig effen ondervloer start. Ook hier is een goede voorbereiding dus een must. 

Linoleum leggen is echter wel meer spek voor de bek van een vakmens, daar een perfecte afwerking onontbeerlijk is. De verbindingsnaad tussen twee stroken moet trouwens ook warm worden dichtgelast.

Er bestaan wel systemen voor de doe-het-zelver, zoals kliklaminaat met daarop een laag linoleum. Dan gebeurt de plaatsing op dezelfde manier als bij pvc-vloeren.

ONDERHOUD

linoleum

Het onderhoud van een linoleumvloer houdt niet zoveel in. Meestal kan enkel stofzuigen al volstaan. Als je dat combineert met een dweilbeurt, heb je een vloer om van te eten. Hou de vloer bij het dweilen enkel niet te lang nat. Giet bijvoorbeeld ook nooit een emmer uit over de vloer, of je zit met water eronder.

Let echter wel op met agressieve schoonmaakmiddelen, je wil immers niet dat de lijnolie verwijderd wordt. Om daar een mouw aan te passen, zijn er ook aangepaste schoonmaakmiddelen op de markt die de zachte samenstelling op peil houden en de levensduur (en behoud van het kleur) van de vloer aanzienlijk verlengen.