naar top
Menu
Logo Print
18/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

VINYL OF PVC

Er bestaan tal van alternatieven op laminaat en parket en hoewel deze verschillende vloerbedekkingen niet altijd de beste reputatie hebben, zijn ze ondertussen enorm geëvolueerd, zodat ze in veel verschillende vormen, kleuren en motieven verkrijgbaar zijn. De vloerbedekking die het dichtst in de buurt komt van laminaat of parket, is vinyl of pvc.

SOORTEN
PLAATSING
ONDERHOUD

SOORTEN

Vinyl is een synthetische vloerbedekking gemaakt van polyvinylchloride, ook wel gekend als pvc. Vinyl of pvc zijn dus in essentie hetzelfde. Wel bestaan er twee soorten pvc. Beide zijn recycleerbaar, makkelijk in onderhoud en vochtbestendig.

HETEROGEEN PVC

Heterogeen pvc is opgebouwd uit verschillende lagen, waaronder een printlaag met een motief of tekening. Door de verschillende lagen heb je bij deze vorm van pvc meer variaties in opbouw, textuur en design. Heterogeen pvc bestaat in rollen, tegels of panelen. Bij de tegels of panelen heb je verschillende varianten en plaatsingswijzes: 

Rollen

rollen

Heterogeen pvc kan je krijgen op rol, waarbij een zachte onderlaag wordt toegevoegd. Deze vloerbedekking is geluiddempend en voelt zacht en warm aan.

Doordat het een zachtere vloerbedekking is, is ze iets minder duurzaam dan de versie in panelen en er bestaan grote kwaliteitsverschillen afhankelijk van de de opbouw. De rollen bestaan in enorm veel verschillende patronen en dessins. 

Tegels of panelen

tegels

Naast de variant op rol bestaan er ook tegels of stroken die op verschillende manieren zijn opgebouwd en die bestaan in zelfklevende en klikvarianten. Deze laatste staan ook bekend onder de noemer LVT of Luxury Vinyl Tiles Dit zijn tegels of stroken vinyl aangebracht op een dunne plaat. Ze zijn steviger dan de versie op rol en dus duurzamer.

Ze zijn dunner dan laminaat, maar hebben een gelijkaardig uiterlijk en zijn dus een goed alternatief voor wie een beperkte opbouwhoogte heeft. Hoewel beperkter in variaties dan vinyl op rol, komt het qua look dichter in de buurt van een houten vloer. 

HOMOGEEN PVC 

Homogeen pvc of vinyl bestaat uit één structuur en dus één homogene kleur. Hierdoor is dit soort pvc steviger en slijtvaster, maar beperkter in variaties dan heterogeen pvc. Ook deze pvc bestaat op rollen of als tegels of panelen. 

Rollen

homogenerol

Ook homogeen pvc is verkrijgbaar op rol en wordt meestal gelijmd. Deze is echter moeilijker te plaatsen dan de heterogene variant en vraagt meestal een professionele hand. Ook bij homogene pvc kan je kiezen uit verschillende kleuren. 

Tegels of panelen

tegels

Homogeen pvc is verkrijgbaar in tegels of panelen die kunnen gebruikt worden als vloerbedekking. Deze panelen zijn steviger dan de LVT versie, maar in sommige gevallen iets gevoeliger voor verkleuring door zonlicht.

De panelen worden gelijmd of vastgeschroefd, maar er bestaan ook varianten met een kliksysteem. 

PLAATSING

Deze varianten van vloerbedekking kan je op zowat elke oude vloer plaatsen, op voorwaarde dat je telkens een geschikte ondervloer plaatst. De plaatsing zelf is uiteraard afhankelijk van het soort vloerbedekking en het montagesysteem. Toch is er ook hier één constante: Het is belangrijk dat je start van een goede, effen ondergrond (met een maximumtolerantie van 2 mm per meter)..

In sommige gevallen kan een geschikte ondervloer kleine oneffenheden opvangen (en geluid dempen), maar in andere, bijvoorbeeld de varianten op rol, zal de kleinste oneffenheid zichtbaar zijn. Je oude vloer zal je dus eerst moeten proper maken en waar nodig herstellen om tot een glad oppervlak te komen.

Net als bij parketplanken laat je pvc, voor je het plaatst, eerst een dag acclimatiseren in de ruimte waar het wordt geplaatst. Naast het pvc en de ondervloer zelf heb je ook nog nodig:

een waterpas om zeker te zijn dat je een egale vloer hebt (en zo niet, dien je eerst te egaliseren!), een decoupeerzaag voor moeilijke plaatsen, een hamer en een slagblokje (voor als het wat moeizaam gaat bij kliksystemen), een breekmes om het pvc te snijden of eventueel een knipper, aftekengereedschap en een slagijzer. Indien je met een rol werkt, zal je ook een gepaste lijm nodig hebben.

Als je pvc op een nieuwe chape plaatst, moet je zeker eerst wachten tot deze volledig droog is! De chape in de video hiernaast is 6 cm, wat een wachttijd van 8 weken betekent. Per extra centimeter dikte wacht je 2 weken extra. Wil je een kortere droogtijd? Dan plaats je een bouwdroger of een gebruik je een sneldrogende chape. Wanneer je chape droog en proper is, plaats je de ondervloer, ook hier gebeurt dat haaks op de legrichting van de panelen. 

ONDERHOUD

AFSTOFFEN

stofzuiger

Pvc heeft een gladde structuur en is dus heel gemakkelijk te onderhouden. Ligt er stof op de pvc-vloer, dan kun je deze gewoon verwijderen met een stofzuiger.

REINIGEN

reinigen

Als je de vloer volledig wil reinigen, neem je een emmer water (niet te warm). Voeg hier geen onderhoudsproducten aan toe, zoals chloor of allesreiniger. deze beschadigen de pvc.

Wil je echt je pvc vloer schoonmaken met een onderhoudsproduct? Kies er dan één die speciaal gemaakt is voor deze vloerbedekking. Maar in de meeste gevallen is een natte dweil of een microvezeldoek al voldoende om de pvc vloer volledig te reinigen.