naar top
Menu
Logo Print
18/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

PARKET EN LAMINAAT

Zowat de eenvoudigste en meest populaire manier om een oude vloer snel te vernieuwen is het plaatsen van een planken vloer zoals parket of laminaat.

ONDERSCHEID
PLAATSING
ONDERHOUD

ONDERSCHEID

PARKET

parket

Parket wordt gemaakt uit hout en is daardoor een duurdere vloerbedekking. Daar staan wel wat voordelen tegenover. Zo heeft het niet alleen een warme uitstraling, maar is het ook isolerend. Er is ook een ruime keuze in verschillende houtsoorten en afwerkingen.

Parket is duurzaam, mits een goed onderhoud, en naarmate de jaren en de slijtage vorderen, krijgt het meer karakter. Parket is wel niet geschikt in vochtige ruimtes, tenzij je een houtsoort kiest die bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen.

Deze vloerbedekking kan gelijmd of zwevend geplaatst worden met een kliksysteem. Het zwevend plaatsen is niet altijd mogelijk omdat in sommige gevallen het hout zal breken of kromtrekken.

LAMINAAT

laminaat

Laminaat is een vaak gekozen, goedkoper alternatief voor parket, maar is ondertussen een volwaardige vloerbedekking geworden. Laminaat is een composiet, die bestaat uit meerdere lagen. Die lagen variëren in opbouw en dikte, waardoor er verschillende soorten laminaat ontstaan:

  • De eerste laag is een kunststof onderlaag en bestaat uit melamine.
  • De tweede laag is de drager. Hiervoor wordt meestal High-Density Fibreboard gebruikt. 
  • De derde laag is een laagje bedrukt papier, dat meestal bedrukt is met een houtstructuur. 
  • Daarop komt de kunststof toplaag, meestal melamine versterkt met korund ofwel aluminiumoxide.
laminaat

Er bestaat een verschil in de toplaag, waardoor de kwaliteit en bijgevolg de toepassing kan verschillen van licht gebruik tot zwaar intensief commercieel gebruik. Dit wordt aangeduid met een nummer, classificatie en symbool die je op de verpakking kan vinden.

Laminaat bestaat in verschillende kleuren en looks. Sommige imiteren hout, maar ook tegels of beton en sommige varianten hebben zelfs een voelbare structuur.

Laminaat is onderhoudsvriendelijker dan parket en zeer krasresistent. Het voelt wel harder en minder warm aan als hout en eens je krassen hebt, zijn deze moeilijk weg te werken. Ook laminaat kan je verlijmen, hoewel dit niet gebruikelijk is, of zwevend plaatsen.

PLAATSING

Parket en laminaat zijn perfect geschikt om op een oude vloer te plaatsen en je woning zo een nieuwe look te geven. In deze toepassing heeft het zwevend plaatsen wel de voorkeur op het verlijmen. In beide gevallen is het opnieuw belangrijk dat je vertrekt van een stevige, effen ondergrond.

Wie zwevend zal plaatsen, kan hierop dan meteen een ondervloer plaatsen en daarna het parket of laminaat. Let wel op, de geschikte ondervloer hangt mede af van de ondergrond waarop je de vloer plaatst.

PARKET

Wie kiest om te lijmen, zal de ondergrond eerst moeten opruwen, zodat de lijm voldoende hecht. Bij parket komt hier nog een ondervloer op. Daarna kan je starten met het verlijmen. Let eerst wel dat de ondergrond vlak én - zeer belangrijk - droog is. Ook moet je ervoor zorgen dat tijdens én na de plaatsing de luchtvochtigheid tussen de 45 en 65% ligt. Vervolgens maak je een legplan en reken je de nodige afmetingen uit.

Voor je begint met het plaatsen, leg je de parketplanken 48 uren op voorhand in de te plaatsen ruimte, dit om te acclimatiseren aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Ondertussen kan je de ruimte proper maken. Als dat gebeurd is, kan je de planken al eens uitleggen om te zien hoe ze passen, en aanduiden waar en hoe er verzaagd moet worden. 

Het parket effectief aanbrengen doe je met lijm en een bijhorende lijmkam. Eerst verdeel je de lijm over de ondervloer, waarop je de eerste stroken kan leggen. Hou wel bij de overgang en de muur een kleine uitzetvoeg van een vijftal mm (eventueel met kaleerblokjes). Parketplanken zijn veelal ook voorzien van een kliksysteem langs de zijkanten, zodat ze mooi aansluiten. Op dezelfde manier als je de eerste rijen hebt gelegd, leg je ook de andere stroken vast.

Ter afwerking en ter bescherming is het best om parket ook te vernissen. Kies je voor vernis, dan is het bij een intens belopen vloer belangrijk dat je om de 5 jaar een nieuwe laag aanbrengt. Bij een minder belopen vloer is 7 jaar voldoende. Je kan ook opteren voor olie, dat geeft een authentieke uitstraling.

LAMINAAT

Hoewel er ook soorten zijn die je moet lijmen en die dus minder evident zijn om zelf te plaatsen, kan een doe-het-zelver wel gemakkelijk aan de slag met kliklaminaat. Bij laminaat is het eveneens zeer belangrijk dat je een egale ondergrond hebt.

Daarop breng je dan een ondervloer aan - deze vangt kleine oneffenheden nog op én dempt het geluid bij beloop van het laminaat. Ondervloeren bestaan in tegelvariaties, maar de meeste soorten zijn stroken die je uitrolt. Op dit moment moet je al beslissen in welke richting je je laminaat zult leggen, want deze zal haaks op de ondervloer geplaatst moeten worden.

De legrichting is bepaald en je ondervloer ligt er? Dan kan je beginnen met het plaatsen. Hoe je dat van A tot Z zelf doet, kan je hier uitgebreid lezen.

ONDERHOUD

PARKET

Afstoffen

parket

Parket moet je wel goed onderhouden. Het belangrijkste is dat je het regelmatig afstoft met een speciale borstel. Een gewone borstel die je gebruikt om andere delen van je huis te stofzuigen, zoals tapijten, kan krassen veroorzaken, en zo ook de beschermlaag van je vloer beschadigen.

Reinigen

borstelen

Om parket te reinigen mag je nooit detergenten gebruiken die siliconen of ammoniak bevatten. Deze zouden eveneens de beschermlaag beschadigen.

Reinig één of twee keer per maand het parket met een vochtige microvezeldoek en een speciaal reinigingsproduct voor parket - er bestaan speciale producten voor gevernist en geölied parket. Wil je dat de vloer mooi glanst, gebruik dan een speciale polish voor parket. De polish zorgt ervoor dat de kleine krasjes in je parket gevuld worden.

LAMINAAT

Borstelen

vegen

Veeg op regelmatige basis je vloer. Zo vermijd je dat het vuil krassen veroorzaakt. Gebruik hiervoor enkel een bezem of een stofzuiger met speciale zachte borstels. 

Reinigen

reinigen

Reinig minstens één keer per maand. Vul een emmer warm water. Meng het eventueel met een mild reinigingsmiddel. Gebruik echter nooit bleekwater.

Het is belangrijk dat er geen plassen water op de vloer blijven. Wring daarom je spons of doek goed uit. Daarna droog je de vloer met een microvezeldoek, dat heeft een groot vocht- en vuilabsorberend vermogen, ideaal voor laminaat!