naar top
Menu
Logo Print
18/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

TEGELS

Ook tegels zijn geschikt bij renovatiewerken. Omdat je vaak met een beperkte opbouwhoogte zit, kies je hier beter voor een renovatietegel. Die zijn slechts enkele millimeters dik, maar toch voldoende stevig. Ze kosten iets meer dan een normale tegel, maar besparen je wel wat sloopwerk.

SOORTEN
PLAATSING
ONDERHOUD

SOORTEN

De meest gangbare soorten tegels die gebruikt worden voor vloerbekleding zijn keramische tegels en natuursteentegels.

KERAMISCHE TEGELVLOER

keramische tegels

Een keramische tegelvloer wordt gemaakt uit een kleimengsel dat onder druk in vorm wordt geperst en bij hoge temperaturen wordt gebakken. Het aanbod is gigantisch (terracotta, cementtegels, grestegels, faience, ...), waardoor het een veelvoorkomende keuze is bij de vloerbedekking.

Een keramische tegelvloer is erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk. In vergelijking met laminaat of parket, voelt een tegelvloer veel kouder aan. Daartegenover staat wel dat een keramische tegelvloer uitstekend werkt in combinatie met vloerverwarming. Verder zijn keramische tegels ook niet zo gevoelig aan krassen en vlekken dan natuursteentegels.

NATUURSTEEN TEGELVLOER

natuursteen

Natuursteen is een gesteente dat gevormd is uit ofwel gestold magma of uit aardlagen die in de loop der eeuwen onder hoge druk versteend zijn. Graniet, hardsteen, leisteen of marmer zijn de meest voorkomende soorten natuursteen die gebruikt worden als vloerbekleding. 

Natuursteen heeft een heel levendig en warme uitstraling. Omdat het een natuurlijk product is, is geen enkele steen hetzelfde. Dat maakt natuursteen daarom ook een dure optie als vloerbekleding. 

Hoe je natuursteen vloer er zal uitzien, hangt naast de soort steen, ook af van de afwerking. Wil je een matte vloer, dan kan je aan het schuren. Liever iets meer glans? Verzoet of polijst je natuursteen. Verder kan je er ook lichte oneffenheden in aanbrengen door ofwel te zandstralen of te vlammen (met een brander). Zo'n ruwer oppervlak zorgt voor een veilige antislipoplossing.

PLAATSING

Bij het tegelen is de voorbereiding en de ondergrond van groot belang.

TEGELS OP TEGELS

tegels

Plaats je de tegels op een bestaande tegel- of gietvloer, dan is het vooral belangrijk dat je start van een egale, vaste vloer. Controleer eerst de hoogteverschillen. Is het hoogteverschil groter dan 3 millimeter, dan egaliseer je beter eerst je vloer.

Ook ontbrekende stukken vloer vul je best met een vulmiddel en/of een egalisatiemortel. Loszittende tegels verwijder je eveneens of lijm je terug vast. Ook de voegen moeten proper zijn.

Nadat je de vloer hebt gecontroleerd, moet je deze verder voorbereiden. Ontvet eerst goed de oude vloer, zodat de volgende lagen zullen hechten op het gladde oppervlak. Breng daarna een goede hechtprimer aan. Zorg dat je vloer volledig droog is, en breng daarna de tegels aan met een flexibele tegellijm, geschikt voor deze toepassing. 

TEGELS OP HOUTEN VLOEREN OF PARKET

parket

Ook op een houten vloer kan je tegelen, maar ook hier is een goede voorbereiding van de ondergrond de sleutel tot een geslaagde renovatie. Is je houten vloer rot, dan moet die sowieso eerst vervangen worden. Beschadigde planken moet je vernieuwen en loszittende planken moeten weer vastgemaakt worden.

De houten vloer moet nu voldoende stabiel zijn. Is dit niet zo, dan plaats je best nog een verstevigende plaat (bijvoorbeeld multiplex) voor je doorgaat. Ontstof dan eerst goed je vloer en voorzie een randvoeg. Is je houten vloer voldoende stabiel, dan kan je hierop voortwerken.

Schuur je planken dan voldoende glad en maak deze daarna volledig stofvrij. Breng een geschikte primer aan en voorzie een randvoeg van ongeveer 5 millimeter. Lijm een ontkoppelingsmat vast op je bestaande vloer. Je kan ook werken met zwaluwstaart platen en een laag chape. Hierop kan je vervolgens tegelen met een gepaste tegellijm, geschikt voor deze toepassing.

Bij het tegelen op een houten ondergrond zijn er wel een aantal beperkingen:

  • Indien je tegelt in de badkamer, dan zal je extra aandacht moeten besteden aan het waterdicht maken van je tegelvloer, zodat de houten ondergrond niet beschadigd wordt.
  • Bij grotere oppervlaktes is tegelen af te raden omdat je houten vloer zou kunnen doorbuigen onder het gewicht van de tegels. 

TEGELS OP LAMINAAT, VINYL,…

In principe kan je zelfs tegelen over andere vloeren zoals laminaat of vinyl. Toch is dit niet aan te raden. Het is beter deze oude vloer te verwijderen om latere problemen met vocht of een instabiele ondergrond te vermijden.

ONDERHOUD

KERAMISCHE TEGELVLOER

Na de plaatsing

na plaatsing

Bij een keramische tegelvloer is het uiterst belangrijk om de cementsluier die achterblijft na het voegen van de tegels onmiddellijk te verwijderen. Gebruik hiervoor een speciale cementsluierverwijderaar. Hiervoor moet je het oppervlak eerst wat natmaken. Dweil vervolgens kleine stukjes per keer, en vermijd te allen tijde contact te maken met het natuursteen.

Schoonmaken

keramische tegels

Bij het schoonmaken van de keramische vloer vermijd je best de producten die met olie zijn gemaakt. Vuil kan zich namelijk heel gemakkelijk tussen de laagjes door nestelen. Gebruik daarom een onderhoudsproduct speciaal gemaakt voor keramische tegelvloeren. Lees aandachtig welke dosering je moet gebruiken. Maak niet al te grote oppervlakken in één keer schoon, maar doe dit in verschillende keren.

Nadien is het belangrijk om de vloer grondig na te spoelen met warm water. Doe dit zeker voordat het gebruikte schoonmaakproduct is opgedroogd.

NATUURSTEEN TEGELVLOER

Coating

coating

Bij een natuurstenen vloer kan een speciale beschermende laag worden aangebracht. Dit is vooral aan te raden bij lichte vloeren die een ruw oppervlak hebben. Wil je dit één keer aanbrengen, kies dan voor een coating of impregneermiddel. Wil je zeker zijn, dan kun je dit verschillende keren aanbrengen. Kies hiervoor wax.

Vlekken verwijderen

natuursteen

Om de natuursteen te onderhouden, veeg je de vloer regelmatig schoon met een zachte bezem of een stofzuiger met parketborstel. Verwijder vlekken zo snel mogelijk met een neutraal, niet-agressief schoonmaakmiddel. Vooral bij marmeren en andere kalkstenen vloeren is dit belangrijk. De zuren zouden de natuursteen kunnen aantasten. Gebruik bij het reinigen niet te veel zeep, want deze laat na veelvuldig gebruik een vettig laagje achter.