naar top
Menu
Logo Print
18/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

ALLES OVER GIETVLOEREN

Op een bestaande vloer kan je een gietvloer aanbrengen. Die zijn hiervoor perfect geschikt omdat ze slechts enkele millimeters dik zijn en ze ook kleine oneffenheden kunnen opvangen. In principe kan dit zelfs over een laminaat, parket of vinyl, hoewel het toch aan te raden is om deze eerst te verwijderen om zeker te zijn dat de ondergrond geschikt is. De gietvloeren zijn daarnaast waterdicht en makkelijk reinigbaar.

SOORTEN
PLAATSING
ONDERHOUD

SOORTEN

EPOXY GIETVLOER

epoxy

De epoxy gietvloer heeft vooral een industriële toepassing, maar wordt ook vaak gebruikt op openbare plaatsen en in woningen. Hij is goedkoper, vloeistofdicht en is zeer goed bestand tegen zuren. Het is ook een slag- en stootvaste vloer.

Epoxy is echter wel vatbaar voor scheuren - wat het geen ideale kandidaat maakt om vloerverwarming onder te nestelen. Vergeet dus zeker niet te egaliseren, wanneer je deze soort vloer legt, wil je scheuren voorkomen. Epoxy is ook niet erg krasbestendig en kan verkleuren door het zonlicht.

POLYURETHAAN GIETVLOER

polyurethaan

De polyurethaan gietvloer is elastischer en daarom beter geschikt voor de particuliere woning omdat die minder snel gaat scheuren en ook beter tegen krassen bestand is. Deze kan je dan ook over een (stabiele) houten vloer plaatsen. 

Ben je fan van vloerverwarming onder een gietvloer? Dan biedt polyurethaan dankzij zijn elasticiteit ook een betere optie dan epoxy. Waar epoxy verder ook tekortschiet qua lawaai, dempt polyurethaan het geluid meer. 

ACRYLAAT GIETVLOER

acrylaat

Verder heb je ook nog acrylaatvloeren. Deze zijn stootvast en ook goed bestand tegen scheuren. Dankzij de waterdichte eigenschappen bieden deze vloeren een geschikte optie voor een badkamervloer. Acrylaatvloeren kunnen geplaatst worden op zowel beton, tegels als houten vloeren.

Acrylaatvloeren worden vooral gebruikt voor industriële toepassingen. Wil je zelf een acrylaatvloer in huis? Begin daar dan niet zelf aan, maar laat het over aan een professional.

Vervolgens heb je nog de cementgebonden gietvloer en troffelvloer. Hoewel deze strikt genomen geen gietvloeren zijn omdat ze niet de zelfnivellerende eigenschappen hebben, worden ze toch onder deze categorie ingedeeld:

CEMENTGEBONDEN GIETVLOER

cement

De cementgebonden gietvloer evenaart het effect van gepolierd beton. Hij wordt iets dikker geplaatst dan de andere gietvloeren (4 à 8 mm) en vereist nog een afwerklaag in epoxy, lak of wax om deze waterdicht te maken.

TROFFELVLOER

troffel

De troffelvloer is een mengeling van zand en epoxy of polyurethaan. Deze gietvloer is iets ruwer, maar erg sterk en slijtvast.

EGALISATIE ALS VLOERBEDEKKING

Naast de gietvloeren zijn er trouwens ook egalisatiemiddelen die meteen als vloerbedekking kunnen dienen.

PLAATSING

Het plaatsen van een gietvloer is een zeer intensief en secuur werk. Er wordt gewerkt in verschillende lagen die elk perfect glad en voldoende droog moeten zijn voor de volgende laag kan verwerkt worden.

Wie kiest om dit zelf te plaatsen, laat zich dus best voldoende informeren over de eigenschappen van de gietvloer en de correcte plaatsingswijze. Hou er ook rekening mee dat elke ondergrond ook een specifieke voorbereiding vereist vooraleer je aan de gietvloer kan beginnen. 

ONDERHOUD

gietvloer

Een gietvloer onderhouden is niet moeilijk. Hij is naadloos en waterdicht, dus is hij hygiënischer dan een klassieke vloerbekleding met voegen omdat het vuil zich daar niet kan in vastzetten. Een gietvloer kun je zonder problemen dagelijks stofzuigen

gietvloer

Daarnaast kun je ze ook gemakkelijk dweilen met lauw water. Vermijd heet water en detergent omdat dit enkele dagen zichtbaar kan blijven op de vloer. Je kunt hiervoor ook een vochtige microvezeldoek gebruiken. Er bestaan uiteraard ook speciale gietvloerreinigers en onderhoudskits. Wil je deze speciale reiniger gebruiken, doe dit ongeveer om de drie maanden