naar top
Menu
Logo Print
06/11/2018 - PASCAL VANDENBERGHE

KLEED JE DRESSING JUIST AAN

Voor je droomdressing kan je qua kasten verschillende kanten uit. Je kan (en moet bijna altijd) ook combineren. Winterjassen bewaar je nu eenmaal beter aan een kapstok dan opgevouwen, onderbroeken passen dan weer minder goed aan een kapstok. Ook ruimte-invulling en -besparing spelen en belangrijke rol in de keuze van je kast(en). Maar kasten zijn ook maar kasten, als je genoeg ruimte hebt, kan je ook inzetten op gezelligheid. Ook daar kunnen we een handje helpen.

DE KASTEN
DE KASTDEUREN
ANDER MEUBILAIR

DE KASTEN

OPEN KASTEN

open kasten

Een dressing met open kasten biedt qua zicht enkele interessante voordelen. Zo kan je bij het binnenkomen snel een blik op je collectie werpen en er iets uit pikken.

Door open kasten oogt je dressing ook veel ruimer en minder monotoon. Een open dressing is een stuk goedkoper om te maken in tegenstelling tot de gesloten variant.

open dressing

Met open kasten moet je echter uitkijken voor zonlicht. Een teveel aan zonlicht op je kleren kan zorgen voor verkleuring. Een open kast plaats je dus zodanig dat ze niet (of toch zo weinig mogelijk) met rechtstreeks zonlicht in contact komt. Natuurlijk pas je daar met gordijnen ook gemakkelijk een mouw aan.

Stof is ook een stoorfactor bij open kasten. Daar valt op zich weinig aan te doen. De zichtbaarheid van dat stof kan je wel minderen door te gaan voor kasten met een lichte kleur.

Maak een kleerkast zonder kast

In plaats van een open kast, waarom niet de creatieve toer opgaan en je kast uit mdf wisselen voor een kast uit verf en zelfklevende haken?

Lees hier hoe je deze klus klaart.

Maak zelf een open kledingrek

Vind je dat kasten te veel ademruimte innemen? Dan kan je ook opteren om ze te strippen van wanden en een stevig rek te plaatsen.

Lees hier hoe je deze klus klaart.

Download bouwplan

GESLOTEN KASTEN

gesloten kasten

Een gesloten dressing biedt de gepaste voordelen om de nadelen van een open dressing op te vangen. Zonlicht of stof, je kleren hebben er allemaal quasi geen last van als ze achter slot en grendel zitten.

Echter toont een dressingruimte met enkel kasten nogal statisch en eentonig. Dat kan je wel opvangen door de kastdeuren te bekleden of buitenaan te bespiegelen.

Wanneer je kiest voor een gesloten dressing moet je er ook op letten dat je kledij niet onfris gaat ruiken. Daarom moet je aandacht hebben voor een goede ventilatie. Dat is enkel een kwestie van een paar keer in de week je deuren en ramen open te zetten en voldoende te verluchten.

COMBINEER OPEN EN GESLOTEN KASTEN

open en gesloten

Je kan ter afwisseling ook gebruikmaken van zowel open als gesloten kasten. De kleren die je vaak draagt, hang of leg je in de open kasten, wat je niet vaak draagt of wat het daglicht niet mag zien, hou je in de gesloten kasten of in lades.

Maak zelf een vestiairemeubel

Je kan gemakkelijk zelf een gecombineerd meubelstuk in elkaar steken.

Lees hier hoe je deze klus klaart.

INGEMAAKTE KASTEN

ingemaakte kasten

Kasten in een leegstaande ruimte plaatsen is handig voor wie ruimte te over heeft. Heb je echter weinig of geen plaats in huis voor een dressing? Dan zijn ingemaakte kasten ook een praktische optie.

Als je ergens in een gang, of in een wand tussen twee ruimtes wat bergplaats kan inwerken, bespaart dat op heel wat ruimte.

MATERIAAL

mdf dressing

Meestal worden kasten voor dressings uit hout vervaardigd. Dan geen massief hout, maar milieuvriendelijkere composiethoutsoorten als mdf, hardboardplaten en multiplexplaten.

Naast het esthetische aspect zijn dit ook veelgekozen materialen wegens hun onderhoudsvriendelijkheid en goede draagkracht. Deze kan je dan ook naar believen afwerken met lak voor een mooie glans.

KASTDEUREN

Gesloten kasten betekenen ook dat je aandacht moet hebben voor kastdeuren.

DRAAIDEUREN

draaideuren

De meest voor de hand liggende deuren die hiervoor worden gebruikt, zijn draaideuren. Het is praktisch omdat je alle kasten tegelijk kan openen. Draaideuren belemmeren echter wel de beweegbare ruimte in je dressing.

SCHUIFDEUREN

Schuifdeuren die over elkaar heen lopen, vormen wat dat betreft dan weer de inverse van draaideuren. Je wint aan beweegruimte, maar je kan niet één kant openen zonder de andere te sluiten.

Wanneer je schuifdeuren hebt, deel je je kast zodanig in dat je aan een ene kant kledij liggen hebt die je vaker gebruikt, en de rest aan de andere kant.

VOUWDEUREN

vouwdeuren

Bij een kast met draaideuren bestaat het probleem dat ze bij opening uit het vlak van de kast steken en op die manier een vlotte doorgang belemmeren. Met vouwdeuren is dat probleem al voor de helft verminderd.

Het nadeel daarvan is dat de vouwdeur een 15 cm à 20 cm voor de kast staat. In het geval van twee deuren zijn, betekent dat een belemmering van zo'n 30 à 40 cm.

INSCHUIFDEUREN

draai-inschuifdeuren

Draai-inschuifdeuren

Het draai-inschuifsysteem is in de eerste plaats een draaideur die aan een geleidingsprofiel wordt bevestigd dat in de zijkant van de kast in plaats van aan de binnenkant gemonteerd wordt. Zo ontstaat de mogelijkheid om de fronten tussen de kast en de zijkanten weg te plaatsen.

Vouwinschuifdeuren

Dat kan eveneens met een vouwsysteem volgens hetzelfde principe, maar dan met een vouwdeur. Eerst wordt de deur dus opengevouwen, en dan in een nis tussen de inhoud en de zijkant van de kast ingeschoven.

ANDER MEUBILAIR

EEN SCHEIDINGSWAND

Als je genoeg kasten en genoeg ruimte hebt, maar die ruimte niet afgescheiden is van een andere kamer, kan je daar zelf een mouw aan passen door een scheidingswand te plaatsen.

ZITPLAATS

Ook een zetel of een zitbankje kan handig zijn. Zeker om schoenen te passen is het geen overbodige luxe. Of als je er gewoon een gezellige ruimte van wil maken naast een opbergplaats voor je kleren. Ontdek twee manieren om dat op een creatieve manier aan te pakken:

Maak van een oud bad een zetel

Wie creatief wil zijn bij het hergebruiken van voorwerpen moet verder kijken dan zijn neus lang is. Een oude badkuip kun je als kuip voor water hergebruiken. (Heel wat boeren en paardeneigenaars doen dat trouwens.) Echt creatief wordt het pas als je een nieuwe functie aan het bad geeft. Wij maken van de badkuip een zetel.

Lees hier hoe je deze klus klaart.

Maak zelf een zitbank

Deze stevige zitbank houdt de vorm eenvoudig, zo kan iedereen deze bank namaken. Voor de afwerking kiezen wij een contrast tussen natuurlijke kurk en een felle verfkleur. Uiteraard kun je zelf voor een andere afwerking kiezen: schilderen in één uniforme kleur bijvoorbeeld of bekleden met stof of leer.

Lees hier hoe je deze klus klaart.

LEGPLAATS

Gemakkelijk je kleren kunnen opvouwen? Zet een tafeltje in je dressing. Voorzie je tafeltje indien mogelijk ook van extra opbergruimte voor kleine prullaria.

Maak zelf een kaptafel

Met een kaptafel zorg je ervoor dat je eigen verwenmoment binnen handbereik is. Niet iedereen heeft echter genoeg ruimte om een plaatsje te voorzien enkel voor de make-up. Dit model heeft een opbergvak met klep. In één beweging berg je de make-up weg en gebruik je de tafel voor iets anders.

Lees hier hoe je deze klus klaart.

Maak zelf een bijzettafel

Behalve in je werkplaats breng je vast ook een aantal uren in je zetel door. Plaats je die zetel in je dressingruimte, dan kan je daarvoor gemakkelijk zelf een bijzettafeltje maken om kleine zaken in te steken. Dit tafeltje kan je over je zetel schuiven, zodat je het altijd naast je hebt staan.

Lees hier hoe je deze klus klaart.

Download bouwplan

Maak zelf een klaptafel met spiegel

Een kleine ruimte is niet altijd even gemakkelijk in te richten. Als je dit toch mooi en efficiënt wil doen, kan je altijd gebruikmaken van opplooibare elementen. Zo spaar je plaats, maar moet je geen compromissen sluiten voor de functionaliteit. En moeilijk hoeft dat allemaal niet te zijn. Dit simpele klaptafeltje heb je in geen tijd gemaakt. Ideaal voor in een dressing dus.

Lees hier hoe je deze klus klaart.

Maak zelf een bijzetkast

Deze bijzetkast slaat een brug tussen heden en verleden. We gebruiken een variant van de oude Japanse techniek van Shou Sugi Ban. Met deze brandtechniek kon buiten­schrijnwerk beter weerstaan aan de weerselementen. Daarnaast kiezen we voor het werken met een 3D-printer, een nieuwe techniek waarbij je digitale bestanden thuis in drie dimensies kunt vormgeven. 

Lees hier hoe je deze klus klaart.

Download bouwplan