naar top
Menu
Logo Print
02/10/2018 - PIETER CHERLET

HOE ZELF BEHANGEN

VOORBEREIDING

voorbereiding

Je werkt het makkelijkst in een lege kamer. Haal alle meubels weg en verwijder ook de afdekplaatjes van de stopcontacten en de schakelaars. 

Vroeger werden wel vaker verschillende lagen papier boven elkaar aangebracht. Om het oude papier makkelijk te kunnen verwijderen moet je het perforeren en een afweekmiddel aanbrengen. 

voorbereiding

Wanneer de lijm opgelost is, haal je papier in grote stukken van de muur. Als alle papier verwijderd is, moet je de muur nog klaarmaken.

muur

Controleer of de muur zich in een goede staat bevindt. In de meeste gevallen volstaat het met sneldrogend vulplamuur de oneffenheden, putjes en oude boorgaten op te stoppen.

EERSTE BAAN

afmeten

Neem de tijd om de kamer goed op te meten en om te bepalen waar je gaat beginnen met behangen. Teken de breedte van de banen uit met een rol als maat.

behang

Lijm vervolgens de muur iets breder in dan de breedte van de rol. Let erop dat alle randen goed ingelijmd zijn. Kleef de eerste baan behang tegen de muur, iets hoger dan de bovenrand. Let erop dat de baan loodrecht hangt.

glad

Strijk het aangebrachte behang glad. De luchtbellen die onder het papier zitten, druk je van het centrum naar buitenDruk nu met je spatel een plooi in de onderrand van het papier, op de plaats waar de plint op de muur aansluit.

gladstrijken

Met een scherp mes kan je het papier in de plooi snijden, gebruik je spatel als geleider. Met dezelfde techniek kort je de baan bovenaan op maat af.

AANSLUITENDE BANEN

pieter behangt

Hang op dezelfde manier een tweede baan op. Let erop dat de naad goed aansluit. Eerst druk je de naad aan met een nadenrollertje.

De baan die aansluit op de hoek, hang je net iets voorbij de eigenlijke hoek.

Voor een perfecte aan­sluiting van de naden in die hoek ga je als volgt te werk:

  • Kleef de aansluitende baan (hier is die in een andere kleur) boven op de eerste baan.
  • Snij, met een scherp mes en langs je spatel, door de twee lagen papier op maat.
  • Haal het hoekje van de bovenste baan los.
  • Neem het afgesneden deel van de onderste laag weg.
  • Druk de andere baan weer aan.

naden aansluiten