naar top
Menu
Logo Print
02/10/2018 - PIETER CHERLET

HOE ZELF BEHANGEN IN 3 STAPPEN

Behangen is een klus die velen zelf aanpakken. Hier vind je een stappenplan terug.

VOORBEREIDING
EERSTE BAAN
AANSLUITENDE BANEN

VOORBEREIDING

voorbereidingJe werkt het makkelijkst in een lege kamer. Haal alle meubels weg en verwijder ook de afdekplaatjes van de stopcontacten en de schakelaars. 

Vroeger werden wel vaker verschillende lagen papier boven elkaar aangebracht. Om het oude papier makkelijk te kunnen verwijderen moet je het perforeren en een afweekmiddel aanbrengen. 

controleer

Wanneer de lijm opgelost is, haal je papier in grote stukken van de muur. Als alle papier verwijderd is, moet je de muur nog klaarmaken.

Controleer of de muur zich in een goede staat bevindt. In de meeste gevallen volstaat het met sneldrogend vulplamuur de oneffenheden, putjes en oude boorgaten op te stoppen.

EERSTE BAAN

metenNeem de tijd om de kamer goed op te meten en om te bepalen waar je gaat beginnen met behangen. Teken de breedte van de banen uit met een rol als maat.

lijmenLijm vervolgens de muur iets breder in dan de breedte van de rol. Let erop dat alle randen goed ingelijmd zijn. Kleef de eerste baan behang tegen de muur, iets hoger dan de bovenrand. Let erop dat de baan loodrecht hangt.

strijkenStrijk het aangebrachte behang glad. De luchtbellen die onder het papier zitten, druk je van het centrum naar buiten. Druk nu met je spatel een plooi in de onderrand van het papier, op de plaats waar de plint op de muur aansluit.

snijdenMet een scherp mes kan je het papier in de plooi snijden, gebruik je spatel als geleider. Met dezelfde techniek kort je de baan bovenaan op maat af.

AANSLUITENDE BANEN

banen

Hang op dezelfde manier een tweede baan op. Let erop dat de naad goed aansluit. Eerst druk je de naad aan met een nadenrollertje.

De baan die aansluit op de hoek, hang je net iets voorbij de eigenlijke hoek.

Voor een perfecte aan­sluiting van de naden in die hoek ga je als volgt te werk:

  • Kleef de aansluitende baan (hier is die in een andere kleur) boven op de eerste baan.
  • Snij, met een scherp mes en langs je spatel, door de twee lagen papier op maat.
  • Haal het hoekje van de bovenste baan los.
  • Neem het afgesneden deel van de onderste laag weg.
  • Druk de andere baan weer aan.

naden aansluiten