naar top
Menu
Logo Print
29/08/2018 - PIETER CHERLET

SOORTEN BEHANG

PAPIERBEHANG

papierbehang

Vroeger was zowat alle behang papierbehang. Het bestaat meestal uit een boven- en onderlaag van papier. Behangpapier is meestal goedkoper en verkrijgbaar in vele stijlen en structuren.

Papierbehang is wat moeilijker te verwerken, omdat het makkelijk kan scheuren als het nat is. De dikkere soorten zijn beter te verwerken.

VLIESBEHANG

vliesbehang

De meeste rollen in de winkels zijn vliesbehang. Vliesbehang heeft een onderlaag/rug van vlies, de toplaag is papier of vinyl. Er bestaan heel wat soorten, met tekening of te overschilderen. Ook de toplaag kan verschillen, wat telkens andere eigenschappen kan geven.

Bij het plaatsen lijm je de muur in, niet het behang. Het is sterker dan papier en je hoeft het niet te laten weken.

Opgelet: lichte soorten vliesbehang zijn enigszins transparant, zorg dus voor een witte muur, zonder potloodmarkeringen.

GLASWEEFSEL

glasweefsel

Glasweefsel bestaat helemaal uit glasvlies. Het is nog steviger dan andere vliesbehangsoorten.

Glasweefsel wordt gebruikt voor de scheuroverbruggende eigenschappen en is dus perfect voor nieuwe of werkende muren, maar ook in renovatieprojecten bewijst het dienst. Je moet het wel nog overschilderen.

RAUHFASERBEHANG

rauhfaser

Rauhfaser is de naam van een zeer betaalbare behangsoort op basis van houtvezel. Die houtvezels bepalen ook de structuur van het behang.

Er zijn grote verschillende kwaliteiten en verschillende structuren, afhankelijk van het papier en het formaat van houtvezels. Ook dit behang gebruik je als basislaag, afwerken doe je met verf.

Leer hier meer over de symbolen op het behangpapier.